Gazete Vatan Logo

Tek limanlık teklif bile piyasayı uçurmaya yetti

Türkiye’nin Kıbrıs sorununu çözmek için ‘Bir limanımızı Rumlar’a açarız’ teklifi piyasayı coşturdu. Borsa % 4.38 yükselirken, dolar 1.42’yle son 8 ayın en düşüğüne geriledi

Haftalardır mali piyasalara sıkıntılı günler yaşatan AB-Kıbrıs sorunuyla ilgili Türkiye’nin yaptığı son dakika atağı borsa, döviz ve faizde havayı değiştirdi. Türkiye’nin bir limanını ve havaalanını Gümrük Birliği gerekleri içinde 2007’de 1 yıllığına Kıbrıs Rum kesimi gemilerine açabileceği yönündeki önerisi dün borsaya yüzde 4.38 prim yaptırırıken, dolar 1.4215’le Mayıs başından bu yana en düşük seviyesine indi. Kıbrıs konusunda Türkiye’nin elinin güçlendiği düşüncesi bono faizini 0.3 puan düşürürken, yurtdışında işlem gören Türk eurobond’larının fiyatı da Mart ayından sonraki zirvesine ulaştı.

EUROBOND’LAR ZİRVEDE
Türkiye’nin AB’yle ilişkilerini kopma noktasına getiren Kıbrıs sorunuyla ilgili çözüm önerisi dün sabah saatlerinde seans başlamadan önce gelirken piyasalar haberi gün boyunca artan primlerle kutladı. Önceki gün 38.1854 puandan kapanan borsa günü 1.638 puanlık yükselişle 39.857’den kapattı. Başta bankacılık ve büyük holding hisselerine gelen alımlarla işlem hacmi önceki güne göre yüzde 2.48 milyar YTL’ye ulaştı. Borsadaki primde yabancı yatırımcıların yaptığı alımlar etkili olurken, dövizde de hızlı çözülme yaşandı. Bono ve borsadan alım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar döviz satmaya başlayınca önceki gün 1.4455’ten kapanan dolar dün 1.4295’le 8 ayın en düşük seviyesine geriledi. Bono faizlerinde de hızlı bir gevşeme olurken en çok işlem gören 13 Ağustos 2006 vadeli tahvilde yıllık bileşik faiz yüzde 21.1’e kadar indi.

Yurtdışında işlem göre 2030 vadeli tahvilin fiyatı 154.4 dolara çıkarak 29 Mart’tan sonraki en yüksek seviyesine ulaştı.

Haberin Devamı