Gazete Vatan Logo

Tek eliyle piyanoya hayat veriyor

İngiltere’nin en başarılı piyanistlerinden biri olan, tek eliyle piyano resitali sunan Nicholas McCarthy, hikayesini anlattı

Tek eliyle piyanoya hayat veriyor

Nicholas McCarthy İngiltere’de “Kraliyet Müzik Akademisi”nin 135 yıllık tarihinde mezun olan ilk tek elli piyanist . 2012 Paralimpik Oyunları‘nın kapanışında Coldplay grubuyla şahane bir konser verdi ve kaderi bu geceden sonra değişti. Geçmişinde pek çok kez reddedildi, okul müdürleri onu dinlemeye tenezzül bile etmedi... Fakat o yılmadı ve kariyer basamaklarını hızla tırmandı, geçtiğimiz sene de ilk albümü “Solo” ile başarısını taçlandırdı. McCarthy, Türkiye’deki ilk konserini 21 Mayıs’ta Zorlu PSM’de verecek.

Kariyerinize başlangıç öykünüzü anlatır mısınız?

2012’de Royal College of Music’in 135 yıllık tarihinde mezun olan ilk tek elli müzisyen olmamla birlikte başladı.

En büyük sürprizi ailem yaşadı

Piyano çalmaya 14 yaşında başlamışsınız.

Profesyonel piyanistlerden hayli geç başladım ve arayı kapatmak için çok çalışmam gerekti. Dini bütün bir insanım ve kadere inanırım. Demek ki böyle olması gerekiyormuş. Bazı çocuklar zevk almaya hazır olmadan piyano çalmak durumunda bırakılıyor. Piyanoyu kendi kendime buldum ve bana ait olduğunu hissettim.

Haberin Devamı

Ebeveynleriniz piyanist olma istediğinizi tuhaf karşılamış.

Herkesten çok onlara sürpriz oldu. Müzik enstrümanı çalmamış insanlardı. Tek elli olduğumdan endişe duymaya başladılar. Bana elimden dolayı yapamayacağım bir şey olabileceğini anlatmamışlardı. Bunun yerine engelleri aşabileceğim diğer yolları göstermişlerdi küçüklüğümde. Piyano çalmada başarılı olabileceğimi onlara göstermek için azmettim.

Kendi yolunuzu kendiniz çizin...

Tek elle piyano çalmayı nasıl tarif edersiniz?

Nota kaçırmamak için yeterli bir hıza sahip olmam gerekiyor. İki elim varmış gibi davranıyorum. İki elim olsaydı belki bu kadar azimli olmazdım, bilemiyorum. İki elim olmasını hiçbir zaman dilemedim. diyebilirim çünkü oldum olası bir tane ele sahip olmayı bildim.

Aldığınız red cevapları sizi umutsuzluğa sürükledi mi?

Başlangıçtaysanız reddedilmek zordur. Hayallerim elimden alınmış gibi hissettim. Ama kendi yolunuzu kendiniz çizmelisiniz.