Gazete Vatan Logo

Tatilde çocuklarımızı nasıl besleyelim?

Okulda düzenli yemek yiyen çocuğunuzun tatilde yeme düzenini bozmasına izin vermeyin. İşte tatilde çocuklarımızın beslenmesinde dikkat edilecek noktalar...

Tatilde çocuklarımızı nasıl besleyelim?

Çocuk obezitesi hızla artıyor. Çocuklarımızı bu salgından korumak için okul sırasındaki beslenme kadar tatildeki beslenme de önemli. Çünkü küçük yaşlarda edinilen beslenme alışkanlıklarını sonradan değiştirmek çok güç. Sağlıklı öğünlerle beslenen ve aktif olan çocuğun sadece okul başarısı artmakla kalmıyor, aynı zamanda tüm yaşamı boyunca sağlıklı alışkanlıklara da sahip oluyor. İşte tatilde çocuklarımızın beslenmesinde dikkat edilecek noktalar:

Her öğünde meyve-sebze yedirin

Meyve ve sebzeler vitamin - mineral ve lif deposu. Erken yaşlardan başlayarak çocukları değişik meyve ve sebzelerle tanıştırmak çok önemli. Taze meyve en iyisi, ancak her zaman ulaşamayabilirsiniz. Donmuş, kurutulmuş, şeker eklenmemiş kutu meyveler de yedirebilirsiniz. Çocuğun her öğünde meyve - sebze yediğinden emin olun.

Süt, peynir, yoğurt üçlüsünü ihmal etmeyin

Süt ürünleri kalsiyum için en zengin kaynak. Çocuklarınızn kemik ve diş sağlığı için kalsiyum minerali şart. Tam yağlı süt ürünleri ayrıca vücudu hastalıklara karşı koruyan A vitamini de içeriyor. Ayrıca D vitamini de tam yağlı süt ürünlerinden alabiliyoruz. Kalsiyum minerali ve D vitamini birlikte çalışıyorlar. Çocuğunuz süt ürünleri tükettikçe kalsiyum ve D vitamini alacaktır. Böylece hem boyu daha güzel uzayacak, sağlıklı kemik ve dişlere sahip olacaktır. Her gün bir bardak süt içirin, bir kase yoğurt ve peynir yedirin.

Haberin Devamı

Protein kaynakları: Et, tavuk, balık, yumurta...

Çocukların büyümek ve gelişmek için protein ve demire ihtiyaçları var. Günde 1-2 porsiyon bu grup yiyeceklerden mutlaka almasını sağlayın. Kuruyemişler de protein içeriyor. Ancak çocuğun demiri en çok alabileceği yiyecek kırmızı et.

Tuzu azaltın

Eğer ailece tuzu azaltırsanız bundan tüm aile yarar görecektir. Tuzlu yemekler pişen bir ailede yetişen çocuk tuzlu yiyeceklere yönelecektir. Böyle bir çocuğun ileride yüksek tanisyon riski de yükseliyor. Yavaş yavaş, alıştırarak tuzu azaltın. Böylece farketmeyecektir.

Çocuğum et yemiyor demiri nasıl alacak?

Demir çocuğun gelişimi için şart olan bir mineral. İki şekilde alınabiliyor:

Haberin Devamı

1- Et, tavuk ve balıkta bulunan ve vücutta hızla emilen demir şekli.

2- Bitkisel kaynaklarda bulunan ve vücudun kolay ememediği demir şekli.

Eğer çocuğunuz et balık yemiyorsa bol bol baklagil, koyu yeşil yapraklı sebze ve demirden zengin kahvaltılık tahıl bazlı yiyecekler verebilirsiniz.

Aşırı yağlı yedirmeyin

- Genelde ailece çok yağlı yememeye özen gösterin.

- Yiyecekleri kızartacağınıza ızgara yapın veya fırında pişirin.

- Pişirmeden önce veya sonra etin üzerindeki yağı - deriyi sıyırın.

- Et ve et ürünleri (sosis salam vs.) alırken az yağlı alın.

- Türlülerinizde aşırı et - kıyma kullanacağınıza baklagillerle zenginleştirin.

Günlük şeker tüketimine dikkat!

Çocuğunuzun tatilde de düzenli dişlerini fırçaladığına emin olun. Tatil dönemi diş doktorunu ziyaret için de uygun zaman. Gazlı içecekler, kekler, bisküviler, reçeller, marmelatlar hep şeker içeriyor. Bu yiyecekleri ne kadar tükettiğine dikkat edin. Aşırı olduğunu düşünüyorsanız azaltmanın yollarını arrayın. Meyve suyunu sulandırarak içirebilirsiniz. Yemekle birlikte verirseniz diş çürümesini engellemiş olursunuz.

Haberin Devamı

Kahvaltı yapmazsa performansı düşer

Çocuklar tatilde daha çok uyumak, geç kalkmak istiyorlar. Ancak kesinlikle kahvaltıyı atlamasına izin vermeyin. Sadece şişmanlar kahvaltıyı atlar! Kahvaltı yapmayan çocuğun genel perfomansı düşüyor.

Bugün gökkuşağındaki hangi rengi yedin?

Eğlenerek öğrenmek ve öğretmek en etkili yöntem. Çocuğunuza meyve sebze yeme alışkanlığını bir oyunla öğretebilirsiniz. Her gün gökkuşağındaki 7 renkten üç rengi seçmesini söyleyin. (Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi, mor) Her gün yeni renkler seçmesini isteyin. Satın alacağınız meyve-sebzeleri de değişik renklerden seçerek oyunu heyecanlı hale getirin. Her meyve ve sebze farklı bileşenler içeriyor. Bu yüzden çocuğunuzun renkli beslenmesi çok önemli. Kuru meyvelerin (kuru üzüm, kuru incir gibi) yemekle birlikte verilmesi çok daha iyi. Çünkü içlerindeki şeker diş çürümesini hızlandırabiliyor.

Haberin Devamı

Ekmek, pilav, patates ve makarna...

Bu yiyecekler (nişastalı yiyecekler grubu) çocuğa enerji sağlıyor. Aynı zamanda bazı besinler ve biraz lif de içeriyorlar. Burada dikkat edilecek nokta karşınızdakinin çocuk olduğunu unutmamak! Erişkin porsiyonlarıyla besler ve ikinci tabağı da verirseniz çocuğunuz kilo almaya başlayacaktır. Çocuk bir kez iri porsiyonlara alışınca geri dönüşü zor oluyor. Beyaz ekmek yerine tam ekmeği tercih edin.