Gazete Vatan Logo

Tarihi yarımadanın bu hali şaşırtıyor!

Tarihi yarımadanın bu hali şaşırtıyor!

İstanbul Yenikapı’ya yapılan dolgu miting alanı, tarihi yarımadanın şeklini değiştirdi. Uzmanlar, dünya miras listesinde yer alan yarımadanın katledildiğini söylüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Yenikapı’da yapılan ve 2014 yerel seçimlerine yetiştirilmesi beklenen 1 milyon kişilik dev miting alanı yapımında son viraja girildi. Yenikapı İDO İskelesi ile Kennedy Caddesi arasındaki sahil şeridi doldurularak yapılan 715 bin metrekarelik İstanbul Metropolü Miting ve Gösteri Alanı için dolgu çalışmaları kısa bir süre önce sona erdi. Projenin son etabında alan üzerindeki otopark, sahne, kafe, büfe, restoran, sergi alanları, ahşap iskeleler gibi tesisler ve peyzaj çalışması yapılacak.



Projeye dava açıldı

Ancak proje başlarken imar planlarına başta Şehir Plancıları, İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar Odası olmak üzere farklı kurumlar dava açtı. Koruma kurulları ve kararları adres gösterildi fakat dolgunun ‘SİT alanına değil denize’ yapılacağı gerekçesiyle kurul yetkisiz bırakıldı. 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, yeni yapılacak meydanın tarihi yarımadanın silüetini ve topografyasını bozacağını ve arkeolojik mirası etkileyeceğini belirtmesine rağmen proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayıyla geçti. Projenin hemen yanı başında 8.500 yıllık, UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan, kentsel ve arkeolojik sit alanı bulunuyor. İşte uzmanlar da dünya mirasının şeklinin değişmesine tepkili:



YERDEN ÇEKİLEN KARE

Bu arada gazetevatan.com okuyucuları; haberimiz üzerine başka dolguları da bizimle paylaşmaya başladı. Fotoğraf sanatçısı Barış Acarlı'nın objektifinden bölgenin yerden görüntüsü...





İşte Yunus Göksu'nun 'ekran görüntüsünden' Maltepe sahili...




Haberin Devamı