Gazete Vatan Logo

Tapu harcı artışı bardağı taşırdı!

'Sorunları Başbakan’la masaya yatırmak’

Gayrimenkul sektörünün önde gelen sivil toplum örgütleri, KDV artışı ve GYO’ların vergi muafiyetlerinin kaldırılmasının ardından tapu işlemleri üzerinden binde 16.5 oranında alınan tapu harçlarının binde 20’ye yükseltilmesinin ardından harekete geçti. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER), Cuma günü Başbakan Yardımcılığı Özel Kalemi’nden randevu talep ettiklerini, son dönemde arka arkaya getirilen maliyet yüklerini acil olarak masaya yatıracaklarını açıkladı. Önümüzdeki günlerde Konut Üreticileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve İstanbul İnşaatçılar Derneği (INDER) ile bu konuyla ilgili olarak biraraya geleceklerini ve yapılabileceklere ilişkin görüş alışverişinde bulunacaklarını kaydeden Gökkaya, “İlk olarak GYO’ların vergi muafiyeti için görüşmeyi talep etmiştik. Şimdi ise tapu artışıyla ilgili konuyu da gündeme getireceğiz. 8 Kasım’da SPK, İMKB ve Türkiye Yatırım Ajansı’yla birlikte, Uzakdoğu ve Körfez ülkelerinde road show’a çıkmaya hazırlanıyoruz. Orada Türkiye ve piyasa ile ilgili olarak güven verici mesajlar vermemiz gerekiyor. Ancak bunu başarabilmemiz için sektörle ilgili belirsizlerin netleşmesi gerekiyor” diye konuştu. dedi. Sektörde satışların getirilmeye çalışılan bu yasalarla duracağıını Gökkaya, sıkıntılar devam ederse, bunun sektöre maliyetinin çok büyük olacağını, büyümenin sıfırlanacağını vurguladı.

Sektör profesyonelleri, Maliye’nin inşaat sektörüne yönelik olumsuz bir tavır içinde olduğunu, bütçedeki açığı kapatmak için getirilmek istenen önlemlerin, öncelikli olarak üreticileri zor durumda bıraktığını belirtiyor.

50 m2 hobi bahçeli evler Başakşehir’de satışa çıkarıldı

Makro İnşaat ve Akyapı’nın Emlak Konut GYO işbirliğiyle Başakşehir’de satışa çıkardıkları ‘Bahçetepe İstanbul’ projesinin en dikkat çeken özelliği, 896 daireye 127 dönümlük komşu parselden 30 ile 50 metrekare arasında hobi bahçeleri verilecek olması. Organik tarıma imkan veren projede 1+1 daireler ise 133 bin liradan başlıyor

Bugüne kadar 8 binden fazla aileyi ev sahibi yapan Makro İnşaat ve Akyapı, Emlak Konut GYO işbirliğiyle Başakşehir’de ‘Bahçetepe İstanbul’ projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. 16 blokta 1.476 konuttan oluşacak projenin en önemli özelliği, ‘Aile bağları’ adını alan bölümde 896 daireye projenin yanındaki 127 bin metrekarelik komşu parselden 30 ile 50 metrekare arasında hobi bahçeleri verilecek olması. Tapuya kayıtlı olacak bu alanlarda bungalovların yapılması planlanıyor. Böylece proje ev sahiplerine bahçelerde organik tarım yapma ve kendi sebze ve meyvelerini yetiştirebilme imkanı verecek. Fiyatların 161 bin liradan başladığı bu bölümde konutların tipleri ise 2+1’den başlıyor, 5+1’e kadar çıkıyor.

2014 yılının ilk yarısında sahiplerine teslim edilecek konutların 700 adedinin bir haftada satıldığını belirten Akyapı İnşaat Yönetim Kurulu Eş Başkanı Mustafa Asmalı, fiyatların 133 bin TL’den başladığını söyledi. Asmalı, rezidans bloğunda 1+1 ve 2+1 tipinde evlerin yer alacağı projede 635 milyon TL gelir hedeflendiğini, gelirin ise 165 milyon TL’sinin Emlak Konut GYO’ya ödeneceğini kaydetti. Bahçetepe Kuleler’de 62 metrekarelik 1+1 daireler 133 bin liradan, 97 metrekarelik 2+1 dairelerse 198 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Aile Bağları bölümünde ise 83 metrekarelik 2+1 plus daireler 161 bin liradan, 142 metrekarelik 3+1 daireler 273 bin liradan, 158 metrekarelik 4+1 daireler 314 bin liradan, 189 metrekarelik 5+1 dairelerse 395 bin liradan başlıyor. Aile Bağları bölümünde yer alan 247 metrekare büyüklüğündeki 5+1 deluxe dairelerin başlangıç fiyatı ise 571 bin lira.

Mini futbol sahası, kapalı yüzme havuzları, göletler ve gölet kıyısında oluşturulacak doğal kumsal alanları, sinemalar ve kafeler projenin zengin donatı alanları arasında bulunuyor. Projede ayrıca 30 adet bulunan 5+1 dubleks dairelerde Türk hamamı ve sauna bulunacak.

216 Butik’ten ev alanların taksidini şirket ödüyor

216 Yapı, Çekmeköy’de inşa edilen 216 Butik projesinden ev sahibi olmak isteyenler için “Teslime kadar kredi taksitlerini biz ödüyoruz” adıyla yeni bir kampanya başlattı. Buna göre 216 Butik’ten konut alanların kredi ödemelerini dairelerin teslimine kadar 216 Yapı gerçekleştiriyor. Daire teslimlerinin Şubat 2014’te başlayacağı projede yer alan 69 metrekare 1+1 daireler 170 bin liradan, 118 metrekare 2+1 daireler 260 bin liradan, 143 metrekare 3+1 dairelerse 325 bin liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar, “Kampanya kapsamında daire bedelinin yüzde 25’ini peşin olarak alıyoruz. Geri kalan kısmı ise anlaşmalı bankamızdan kullanılan kredi ile 120 ay taksitlendiriyoruz. Fakat konut alıcısı taksitlerini evi teslim aldıktan sonra ödemeye başlıyor. Evlerin teslimine de 16 ay sonra başlıyoruz. Buna göre 16 taksiti biz ödüyoruz. Geri kalan 104 taksiti ev sahibi ödüyor. Yani konut alıcısı hem evinde yaşıyor, hem de borcunu ödüyor” dedi. Çekmeköy’de 5 bin metrekare alanda inşa edilen 216 Butik, 3 blokta 114 daireden oluşuyor. Yüzde 70’i sosyal alanlara ayrılan projede yaz kış kullanılabilen yüzme havuzu ve çocuk havuzunun yanı sıra gezi alanları, fitness center, sauna, açık/kapalı otopark, servis bekleme odası, çocuk oyun alanı, kamelya ve 24 saat güvenlik yer alıyor.

Haberin Devamı