Gazete Vatan Logo

TANAP’a 500 milyon $’lık destek yolda

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesinde kullanılmak üzere vermesi planlanan 500 milyon dolarlık finansman paketini 18 Ekim’de onaylanması bekleniyor.

TANAP’a 500 milyon $’lık destek yolda

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nca (EBRD), Güney Gaz Koridoru’nun en büyük kısmını oluşturan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesinde kullanılmak üzere, Azerbaycan’a ait Güney Gaz Koridoru AŞ’ye sağlanması planlanan 500 milyon dolarlık finansman paketinin 18 Ekim’de yapılacak yönetim kurulu toplantısında onaylanması bekleniyor.

EBRD’den yapılan yazılı açıklamada, toplam maliyeti 8.6 milyar dolar olan TANAP projesi için daha önce Dünya Bankası’nın 800 milyon dolarlık ve Asya Kalkınma Bankasının 600 milyon dolarlık finansmanı onayladığı hatırlatıldı. Avrupa Yatırım Bankası’nın da TANAP için finansman sağlamayı düşündüğü belirtilen açıklamada, projenin Türkiye ve Avrupa’nın enerji güvenliğini ve kaynak çeşitliliğini sağlaması açısından önemli olduğu vurgulandı. Açıklamada, TANAP’ın inşaat süresince 9 binden fazla, kalıcı olarak 300 kişiye istihdam sağlayacağı ifade edildi.

Toplam yatırım 5 milyar $’ı bulacak

Çoğunluğu Azerbaycan hükümetine ait şirketin TANAP için yapacağı toplam yatırımın 5 milyar doları bulacağı kaydedildi. TANAP’ta Güney Gaz Koridoru’nun yüzde 58, BOTAŞ’ın yüzde 30, BP’nin de yüzde 12’lik hissesi bulunuyor.
İlk etapta 16 milyar metreküp kapasiteye sahip olacak TANAP, bu gazın 6 milyar metreküpünü Türkiye’ye, 10 milyar metreküpünü Avrupa’ya taşıyacak.

Haberin Devamı