Gazete Vatan Logo

Taksim’e tüm çıkışlar kapanınca in cin top oynadı!

Sokakta top oynayan molotoflu maskeli gençler... Polise oyuncak tabanca doğrultan çocuklar ve gösterici döven siviller... İstanbul bir 1 Mayıs’ı daha böyle atlattı

Valilik adeta sıkıyönetim ilan edince bu sene İstanbul en sakin 1 Mayıs’ını geçirdi. Kurtuluş ve Beşiktaş’taki müdahalelerin dışında sokaklar bomboştu. Öyle ki molotoflu, maskeli eylemciler de esnaf da sokaklarda top oynadı...

İstanbul Valiliği’nin Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün kutlanmasına izin vermemesi üzerine başta DİSK ve KESK olmak üzere çok sayıda sendika ve sivil toplum örgütü Taksim Meydanı’na gireceklerini açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından İstanbul polisi, kutlama yapmak isteyenlerin Taksim’e çıkmasını engellemek için olağanüstü önlemler aldı. Taksim’e çıkan bütün yollar kapatılırken sadece basın mensuplarının bu noktalardan geçişine izin verildi. Polis meydana gitmek isteyenlere ise biber gazı ve tazyikli su ile müdahale ederken, en büyük müdahale Beşiktaş’ta yaşandı.

Beşiktaş’ta müdahale

Daha sonra grup 1 Mayıs’ı kutlamak için Barbaros Bulvarı girişinde kortej oluşturdu. Polis de grubun karşısına barikat kurdu. 1 Mayıs Tertip Komitesi ile yetkililer arasında bir süre yolların açılması yönünde görüşmeler yapıldı. İstanbul Valiliği’nin sembolik kutlama ve anma için gruptan 300 kişinin Taksim’e çıkışına izin vereceği bilgisi paylaşıldı. Ama katılımcılar bunu kabul etmedi. Bu sırada polis göstericilere müdahalede bulundu. TOMA’lardan tazyikli su sıkılırken biber gazı da atıldı. Göstericiler de polise pet şişe ve taş attı. Müdahale sırasında HDP Grup Başkanı Pervin Buldan ve HDP milletvekili Sabahat Tuncel, DİSK Genel Başkanı Beko ve KESK Genel Başkanı Özgen atılan biber gazlarından etkilendi. Polis dağılan grubu Beşiktaş’ın ara sokaklarında bir süre kovaladı. Kaçan bir grup ise CHP Beşiktaş İlçe Binası’na sığındı.

Haberin Devamı

Müzakere işe yaramadı

HDP’li Sabahat Tuncel başta olmak üzere bazı CHP ve HDP’li vekiller Beşiktaş’tan taksim’e çıkmak için polisle uzun süre müzakere etti. Tam müzakereler olumlu sonuçlanacak derken polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahaleye başladı. Beşiktaş Meydanı’nın bir anda karıştığı müdahale sırasında HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve Tuncel de biber gazı nedeniyle fenalık geçirdi.

Haberin Devamı

Sopalılar sahnede

Fulya’dan Beşiktaş Meydanı’na gitmek isteyen gruba da polis müdahale etti. Grup çöp konteynerlerini devirerek barikat kurdu. Çevik kuvvet polisleri grubu tazyikli su ve biber gazıyla dağıtırken, polisten kaçan iki kişi kimliği belirsiz kişiler tarafından dövüldü. İki göstericiye bir anda saldıran 5-6 kişi polisin gözü önünde göstericilere bayrak sopalarıyla vurdu. Polis daha sonra iki eylemciyi gözaltına aldı.

Ankara’nın bağları Taksim’in yolları!

Polisle görüşmeler sırasında bekleyen Nakliyat-İş üyesi işçiler ‘Ankara’nın Bağları’ türküsü eşliğinde bomboş Halaskargazi Caddesi’nin ortasında oynadı. Basın açıklaması yapmak konusunda polisle uzlaşan grup, basın açıklaması yaptıktan sonra olaysız bir şekilde caddeye ellerindeki karanfilleri bırakarak dağıldı.

AKUT değil ÇAKUT

Taksim Meydanı’nda çekilen bir fotoğraf kafaları karıştırdı. Fotoğrafta, sırtında AKUT yazan yelek giyen bir polisin bir göstericiye copla müdahale ettiği görülüyordu. Ancak AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, şu açıklamayı yaptı: “Çevik Kuvvet Polisi’nin kurduğu bir birim var. Kısa adı ÇAKUT olan Çevik Kuvvet Arama Kurtarma Timi. Bunların yeleklerinde ÇAKUT yazılı. Ancak, en son Çağlayan Adliyesi önündeki bir olay sonrası bize bir görüntü geldi. Polisin giydiği yelekte AKUT yazılıydı. Biz de bunu gördükten sonra ilgili birimlere bunu söyledik ve gerekli düzeltmeyi yapmalarını istedik. Yaptıkları şeyin yanlış olduğunu kendilerine söyledik. Onlar da ‘Tamam düzeltiriz’ dediler ancak belli ki yine yapmamışlar.”

Haberin Devamı