Gazete Vatan Logo

Takdir-Teşekkür belgesi hesaplama nasıl yapılır?

2016-2017 eğitim-öğretim yılının sonuna gelirken öğrenciler tarafından karne heyecanı yaşanmaya başlandı. Yapılacak olan son dönem sınavlarının ardından öğrencilerin alacakları yıl sonu başarı puanları da belli olacak. Öğrenciler tarafından alınacak olan puana göre takdir belgesi ya da teşekkür belgesi verilecek. Takdir-teşekkür belgesi hesaplama işlemi nasıl yapılır?

Takdir-Teşekkür belgesi hesaplama nasıl yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre takdir ve teşekkür alabilmek için gerekli olanlar şunlardır;

Derslerde başarı ve gayreti ile üstünlük gösteren, tüm derslerinde başarılı olan ve dönem puanları ağırlıklı ortalaması 70,00 puandan aşağı olmayan öğrenciler ile davranış puanı da 100 puan olan öğrenciler içinden, öğrenci ödül ve disiplin kurulu tarafından,

85,00 ve daha üzeri olanlar takdir belgesi,

70,00 ve 84,99 aralığında olanlar teşekkür belgesi,

Ortaöğrenim süresi boyunca en az 3 öğretim yılındaki tüm dönemlerde takdir belgesi almış olanlar üstün başarı belgesi ile ödüllendirilir.

TAKDİR - TEŞEKKÜR HESAPLAMASI YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Öğrencinin girdiği sınavlardan almış olduğu puanlar, performans çalışma puanı, eğer varsa projesinin puanı, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumunda okutulmakta olan uygulamalı dersler içinde ayrıca hizmet veya temrin puanları aritmetik ortalaması ile elde edilen puanın aritmetik ortalaması alınır. Böylece öğrencinin bir dersi için dönem puanı hesaplanmış olur.

Haberin Devamı

Aritmetik ortalama hesaplama işleminde bölme yapılırken virgülden sonraki 2 basamak yürütülür. Öğrencinin ders yılı bitiminde herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesi için; iki dönem puanı aritmetik ortalaması en az 50 puan olmalıdır ya da birinci döneminde almış olduğu puan ne olursa olsun ikinci dönem puanı en az 70 puan olmalıdır.

YIL SONU BAŞARI PUANI NASIL HESAPLANIR?

Öğrencilerin yıl sonu başarı puanları, derslerin ağırlık puanlarının toplamının ve bu derslerin de haftalık ders saatlerine bölünmesi ile elde edilmekte olan puandır.

Naklen gelmiş olan öğrenciler için yıl sonu başarı puanı hesaplama işleminde yeni oluşacak haftalık ders saat sayısı toplamı baz alınır. Yıl sonu başarı puanı hesaplamasında bölme işlemi, virgül sonrasında iki basamak yürütülür.

Öğrencilerin sınavları, projeler ve uygulamaları, performans çalışmaları 100 tam puan üzerinden değerlendirme işlemine tabi tutulur. Değerlendirme işlemleri sonrasında öğrencinin aldığı sonuçlar e-Okul sistemine girilir.

Haberin Devamı

PUAN DEĞERLERİ VE DERECELERİ

Öğrencilerin derslerde göstermiş oldukları performans sonucunda alacakları notlar ve bu notlara karşılık gelen dereceler şu şekildedir;

85,00 – 100 puan aralığında olanlar pekiyi,

70,00 – 84,99 puan aralığında olanlar iyi,

60,00 – 69,99 puan aralığında olanlar orta,

50,00 – 59,99 puan aralığında olanlar geçer,

0 – 49,99 puan aralığında olanlar geçmez olarak kabul edilir.

ONUR BELGESİ KİME VERİLİR?

Onur belgesi verilecek olan öğrencide, okul öğrenci disiplin ve ödül kuralının puan şartı aranmamaktadır. Öğrencilerin Türkçe’yi ne kadar düzgün konuşup konuşamadığına, bilimsel projelerde ve sosyal etkinliklerde yer alıp almadığına, okul araç gereçlerini doğru kullanıp kullanmadığına bakılır. Bunlar dışında insan ilişkilerinde örnek olunup olunmadığı, görgü kurallarına uyulup uyulmadığı, derslere düzenli olarak girilip girilmediği de onur belgesi verilecek öğrencinin seçiminde dikkat edilmekte olan diğer konulardır. Okul ve ders düzenleri dışında ders yılının başında öğretmenler kurulu da onur belgesi için gerekli olan davranışları belirler. Öğretmenler kurulu tarafından belirlenecek olan bu davranışlar okul yönetimi onur kurulunun aracılığı ile öğrenci disiplin ve ödül kuruluna aktarılır. Dönem sonunda da öğrencilere göstermiş oldukları başarı doğrultusunda ödül belgeleri verilir. Ödül belgeleri öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin katılımı ile gerçekleştirilecek olan bir tören ile öğrencilere verilir.

Haberin Devamı