Gazete Vatan Logo

Tahkime bekleriz

Büyük ticari uyuşmazlıklar için Londra, New York, Paris ve Cenevre’deki tahkim merkezlerine giden, iş dünyasına çağrıda bulunan İstanbul Tahkim Derneği Başkanı Mehmet Gün, “Gelin anlaşmazlıklarınızı İstanbul Tahkim Merkezi’nde çözün yılda 1 milyar dolar İstanbul’da kalsın” dedi

Tahkime bekleriz

Dünyada yaşanan büyük ticari uyuşmazlıklar artık mahkemeye gitmeden tahkim yoluyla hızlı ve kolay şekilde çözülebiliyor. Büyüklüğü milyarlarca doları bulan anlaşmalardaki bazı uyuşmazlıklar hem devlet mahkemelerindeki büyük iş yükü hem de yetersiz uzman sayısı nedeniyle 5 yılı aşan sürelerde çözüme kavuşabilirken tahkimlerde bu süre 2 aya kadar düşüyor. Dünyanın önde gelen ticaret kentlerinde bulunan tahkim merkezleri de kendi ekonomilerini yaratıyor.

İstanbul’un da bu treni kaçırmaması gerektiğini dile getiren İstanbul Tahkim Derneği Başkanı Mehmet

Gün, “Türkiye’nin yılda 4 milyar dolarlık ticari anlaşmazlığı yurt dışındaki tahkimlerde çözülüyor. Bu anlaşmazlıklar için şirketler yılda 1 milyar dolar harcıyor. Üstümüzden uçup giden anlaşmazlıkları da Türkiye’de çözersek 10 yıl sonra yıllık 10 milyar dolarlık ekonomi sağlayacağız” dedi. Gün, çok konuşulan mega projelerdeki yüzlerce anlaşmazlığın tahkimlerde sessiz sedasız hızla çözüldüğünü dile getirdi.

İstanbul’a getirmeliyiz

İstanbul’un yüzlerce kente 3 saat uçuş mesafesinde olduğunu aktaran Gün, İstanbul Finans Merkezi kurulmadan İstanbul’un bir tahkim merkezi haline gelmesi gerektiğini ifade etti. Londra, Paris, Frankfurt ve New York gibi kentlerin tahkim ekonomisi sayesinde yıllardır çok büyük gelirler elde ettiğini belirten Gün sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de anlaşmazlığa düşen iki şirket sorununu çözmek için Cenevre’deki tahkimi seçerse 15-20 kişilik bir ekip ile oraya çıkartma yapıyor. Bir hafta 5 yıldızlı bir otelin odaları ve toplantı salonları kapatılıyor. Oradaki profesyonellerle binlerce euroluk anlaşmalar imzalanıyor. Bir avukatın ücreti en az 50 bin euro. Hem buradaki anlaşmaların yurt dışına gitmemesi gerekiyor hem de Rusya ve İran gibi komşu ülkelerin anlaşmazlıklarını İstanbul’a getirmemiz gerekiyor. Milyarlarca dolarlık anlaşmazlıklar üzerimizden uçup Avrupa’ya gidiyor. Sadece İran’daki anlaşmazlıklardan yılda 500 milyon dolar gelir.”

Haberin Devamı

10 TIR’a bedel ihracat

İstanbul Tahkim Merkezi’nin bir yılda 9 büyük anlaşmazlığı çözdüğünü ve 5 yıl sonra bölgede önemli bir konuma geleceğini belirten Mehmet Gün, İstanbul Tahkim Derneği olarak merkeze uluslararası müşteri kazandırdıklarını ve gerekli uzman insan kaynağını oluşturduklarını söyledi. Türkiye’de bir yılda 4 bin firmanın anlaşmazlık için tahkime gittiğini aktaran Gün, “Bu anlaşmazlıkların yüzde 90’ı yurt dışındaki tahkimlere gidiyor. Artık bu uyuşmazlıkların çözümü daha çok Türkiye’de yapılacak. Türkiye’deki 100 bin hukukçunun 35 bini Türkiye’de. Bunlardan 5 bini uluslararası hukuka hakim. İnsan kaynağını verimli kullanmalıyız. Bir avukat haftada 50 bin dolar kazanıyor. 10 ihracat TIR’ının bir haftada yaptığı ihracatı biz tek başımıza yapabiliriz” dedi.

Haberin Devamı