Gazete Vatan Logo

Tablet PC’yi geçti!

Tablet sevkiyatı ikinci çeyrekte % 59.6 arttı

Geçen yıl 28.3 milyon olan sevkiyat bu yıl 45.1 milyon adede çıktı. Android tabletlerin payı artarken, Apple’da gerileme var

Akıllı telefonlarla birlikte dizüstü bilgisayarların tahtını sarsan tablet bilgisayarda büyüme dönemsel yavaşlamalara rağmen sürüyor. International Data Corporation’ın (IDC) geçen hafta açıkladığı verilere göre tablet sevkiyatı ikinci çeyrekte geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 59.6 arttı. 2012 yılının ikinci çeyreğinde 28.3 milyon adet olan tablet bilgisayar sevkiyatı bu yılın aynı döneminde 45.1 milyon adede çıktı. Bu tabletlerin 28.2 milyon adedi Android, 14.6 milyonu iOS, 1.8 milyonu Windows işletim sistemli tabletler oldu. Ancak birinci çeyreğe göre yüzde 9.7’lik bir düşüş gözlendi.

Pazar payı arttı

Android tabletlerde geçen yılın aynı çeyreğine göre ciddi bir büyüme gözleniyor. 2012’de yüzde 38 olan Android işletim sistemli tablet bilgsayarların bu yılki pazar payı yüzde 62.6’ya ulaşmış durumda.

Aynı dönemler karşılaştırıldığında tablet sayısı da 10.7 milyon adetten 28.2 milyon adede yükselmiş... iOS işletim sistemli yani Apple ürünlerine baktığımızda bir gerileme dikkat çekiyor. 2012 yılının ikinci çeyreğinde 17 milyon adet olan tablet sevkiyatı bu yılın aynı çeyreğinde 14.6 milyon adede gerilemiş. Pazar payı da yüzde 60.3’ten yüzde 32.5’e düşmüş. Yıldan yıla sevkiyata bakıldığında Apple’da yüzde 14.1’lik bir düşüş var.

Apple’daki bu gerilemede Samsung’dan Acer’e dünya devlerinin birbiri ardına çıkardığı yeni ürünlerin etkisi oldukça büyük. Apple’ın önümüzdeki iPhone 5S ve ucuz iPhone olarak bilinen iPhone Lite’ın yanında iPad 5’i de piyasaya sunması bekleniyor. Analistlerin yorumuna göre yeni ürün Apple’ın rakamlarını tekrar yukarıya çekecek. En büyük hareketlenme ise yılın son çeyreğinde bekleniyor.

Rekabet yoğun

Marka bazında bakıldığında 14.6 milyon adetle iPad ilk sırada. İkinci sıradaki Samsung’un sevkiyat adedi 8.1 milyon adede yükseldi. Bu rakam geçen yılın ikinci çeyreğinde 2.1 milyon adetti. Yıldan yıla bakıldığında Samsung’un büyüme oranı yüzde 277 gibi ciddi bir rakama ulaşmış. Üçüncü sırada ASUS var. Geçen yıl ikinci çeyrekte 0.9 milyon adet olan sevkiyatını 2 milyon adede çıkaran ASUS’u 1.5 milyon adetle Lenovo, 1.4 milyon adetle Acer takip ediyor.

225 milyonu geçecek

wYILIN ikinci çeyreğinde gerileme yaşansa da teknoloji dünyasında tablet satışlarının bu yıl PC satışlarını geçeceği öngörülüyor. Daha önce Gartner ve IDC’nin yapmış olduğu araştırmalarda PC sevkiyatlarının ikinci çeyrekte yüzde 11 gerilediği açıklanmıştı. IDC’nin bir diğer araştırmasına göre ise bu yıl sonunda tablet satışının PC satışlarını geride bırakacağına vurgu yapıldı. Aynı şekilde Pichai de tablet satışlarındaki yükselişe dikkat çekerek 2013 sonuna kadar tablet satışının 225 milyonu bulmasının beklendiğini açıkladı.


Haberin Devamı