Gazete Vatan Logo

Suyun altında duyduğumuz tezahürat bize güç veriyor

Suyun altında duyduğumuz tezahürat bize güç veriyor

Büyük bir nefes gücü ve odaklanma gerektiren sualtı hokeyi 16 yıldır Türkiye’de oynanıyor. Milli Takımlar Teknik Direktörü Cem Ekşioğlu ile sualtı hokeyini konuştuk..

Nedir sualtı hokeyi, nasıl oynanıyor?

Sualtı Hokeyi 1950’li yıllarda İngiliz dalgıç Alan Blake tarafından, İngiltere’de kışın dalış yapamayan dalgıçların formlarını koruması ve sualtı sporu yapmaları amacıyla ortaya çıkmış ve kısa süre içerisinde başta Avusturalya, Yeni Zellanda gibi ülkeler olmak üzere tüm dünya ve avrupaya hızla yayılmış bir spor. Sualtı hokeyi, ölçüleri 25 metreye 15 metre ve derinliği 2 ila 3 metre arasında olabilen yüzme havuzlarının iki ucunda suyun dibinde karşılıklı yer alan kalelere, 6’şar kişiden oluşan takımların oyuncularının ellerinde bulunan sopaları ile puck adı verilen topu gol atmayı amaçlamaktadır.

Kuralları nasıl?

Sporcular maske, palet, şnorkel, eldiven, hokey sopası, ağızlık, başlık ve yüzücü mayosu kullanmaktadırlar. Takımlar altısı aktif, dördü yedek oyuncudan oluşan toplam on sporcu ile havuzdaki yerlerini alırlar. Oyuncu değişikliği sınırsızdır. (Buz hokeyi gibi) 15 dakikadan iki devre oynanan maç sonucunda daha fazla gol atan takım maçı kazanır. Maç sırasında sporcuların yaptığı kural hataları 1, 2 ve 5 dakika oyundan men cezaları ile cezalandırılır.

Haberin Devamı

Sporcuların ne gibi teknik ve fiziksel özellikleri gerekiyor? İlla ki yüzücü mü olmak lazım?

Yüzme bilmek, suyun altında rahat olarak durabilmek palet ve maske kullanmaya elverişli olmak spora başlamak için yeterli. Tabii ki eski bir su sporcusu olmak (yüzücü, su topçu vb.) bir avantaj olabilir. Spor biliminde yer alan tüm değerler güç, sürat, çabukluk ve dayanıklılık hepsi çok önemli.

Sualtı Hokeyi Milli Takımı’nın bir Avrupa Şampiyonluğu, gençlerde Dünya Şampiyonluğu ve Dünya 2’nciliği var. Türkiye’de 750’ye yakın lisanslı sporcu 50 kulüpte sualtı hokeyi oynuyor.

İki dakika nefessiz sualtında kalıyorlar

Ne kadar süre sualtında nefes almadan kalınıyor?

Suyun altında sporcular mücadele halinde oldukları ve bir oyun taktiğine göre defans, orta saha, kanat veya forvet olarak görev aldıkları için (kaleci yok) pozisyon gereğine göre veya içinde bulundukları durum itibari ile su altı performansı sergilerler. Sporcular sürekli dalıp yüzeye çıkarak nefes alır ve tekrar dalarlar ve bu maç boyunca tekrarlanır.

Haberin Devamı

Türkiye’de ilgi ne düzeyde? Kaç lisanslı sualtı hokeyi sporcumuz var?

Türkiyede her yıl Federasyonumuz tarafından Büyükler Türkiye Şampiyonası, 23 Yaş altı Gençler Türkiye Şampiyonası ve Federasyon Kupası olmak üzere 3 yarışma düzenlenmektedir. 750’ye yakın lisanslı sporcu 50 kulüpte sualtı hokeyi oynuyor. Bunun dışında bölgesel ve il bazında ve özel turnuvalar da düzenlenmekte.

Oyun içinde sporcular nasıl anlaşıyor?

Sporcuların su altında haberleşme imkanları yok. Taktik anlayış burada devreye giriyor. Sporcuların takım arkadaşlarının olması gerektikleri yerleri ve doğru zamanı bildikleri ve bunun düzenli antrenmanını yaptıkları için, başarılı pozisyon alarak ve bu üç boyutlu ortamda birbirlerini gözlemleyerek haberleşme ihtiyacını ortadan kaldırmış oluyorlar.

Haberin Devamı

TSSF Sualtı Hokey Teknik Kurulu Başkanı ve Milli Takımlar Teknik Direktörü Cem Ekşioğlu spocularla.

Seyirciler maçı ekrandan izliyor

Seyirciler nasıl izliyor? Galiba izlenmesi en zor spor? Bunun dezavantajları var mı?

Oyun alanlarında sualtı kamera sistemleri kuruluyor ve tribünlere barkovizyon veya LCD ekranlar yardımı ile canlı yayın yapılıyor. Suyun üstünden sporcuların pozisyonunu ekranlardanda oyunu takip edebilirsiniz. Sporcular ile taraftarın iletişiminin az olması bir dezavantaj olabilir fakat inanın nefes almaya çıktığınızda tribünden birilerinin Türkiye diye bağırıyor olduğunu 1 saniye bile duymak size farklı bir güç veriyor.