Gazete Vatan Logo

Süryani okulunun son 10 saati!

86 yıl sonra açılan ilk Süryani okulu olan Özel Mor Efrem Süryani Anaokulu hâlâ MEB’den onay alamadı. Bugün 18:00’e kadar onay gelmezse açılan okul pazartesi günü kapanacak.

Süryani okulunun son 10 saati!

86 yıl sonra açılan ilk Süryani okulu olan Özel Mor Efrem Süryani Anaokulu, hala Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onay alamadı. Bugün 18:00’e kadar onay gelmezse pazartesi günü minik öğrencilerin alışması için bir haftalığına açılan okul kapanacak. Ön kayıtla 25 öğrenci alan Yeşilköy’deki anaokulunu inceleyen

MEB müfettişleri ‘olur’ raporu vererek MEB Özel Eğitim Genel Müdürlüğü’ne gönderdi. Ancak aradan haftalar geçmesine rağmen Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nden okulun açılması için beklenen onay gelmedi.

“Çocukları eve yollayacağız”

Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal, VATAN’a şöyle konuştu: “Okulun tüm araç-gereç ve materyalini hazırladık ama resmen açamadık. Çünkü MEB’ten okulu açabileceğimize dair onay gelmedi. 60 kontenjan için 25 çocuk ön kayıt yaptırdı. Pazartesi günü çocukların okulu tanıması için bir haftalık oryantasyon eğitimi başlattık. Eğer yarın (bugün) mesai saati bitimine kadar onay gelirse Pazartesi okulu resmen açacağız. Onay gelmezse okulu kapatıp çocukları evlerine yollayacağız” dedi.

Haberin Devamı

“Müfettiş olur verdi”

Müfettişlerin okulu incelediğini belirten Gürdal, “Davamız sonuçlanalı 1 yıldan fazla oldu. Her şey MEB’in isteklerine uygun ve hızlı olsun diye okulu bir otel firmasıyla birlikte hazırladık. MEB müfettişleri okulu, müfredatı ve materyalleri inceledi. Müfettiş ‘olur’ vererek dosyayı onay için MEB’e gönderdi. Bakanlıktan onay için umut veriyorlar. Ancak neden bu kadar uzadı çözemiyoruz” diye konuştu.

“12 kişi çalışıyor”

Kenan Gürdal, “Okulda genel koordinatör, müdür, müdür yardımcısı, 6 öğretmen ve 3 görevli olmak üzere 12 kişi çalışıyor. 30 ile 60 ay arasındaki çocukları alıyoruz. Çocuklarımızın dünyanın en eski dili olan Süryanice-Aramice’yi unutmaması, göz aşinalığı ve kulak dolgunluğu olması için Süryanice harfler ve sayıların bulunduğu materyaller oluşturduk. Çok iyi Süryanice bilen iki öğretmenimiz var. MEB’in müfredatına ek olarak Süryanice ve İngilizce öğreteceğiz” dedi.

Davayı kazandılar

Mardin’deki son Süryani okulu 1928’te kapandı. Süryaniler 1950’lerde okul açmak istedi ama izin alamadı. Geçen yıl okul açmak isteyen Süryanilere MEB, ‘azınlık değilsiniz açamazsınız’ diye cevap verdi. Bunun üzerine açılan davada Ankara 13. İdare Mahkemesi, Lozan Antlaşması’na göre tüm gayrimüslimlerin azınlık olduğuna ve okul açabileceğine hükmetti. MEB kararı temyize götürmeyerek ilk Süryani okulu için yolu açtı.

Haberin Devamı