Gazete Vatan Logo

Sürprizin de sürprizi

TCMB, ‘Ekim’de yukarı yönlü sürpriz yapar’ diye uyardı ama enflasyon beklentileri de aştı. TÜFE % 11.90 ile 9 yılın zirvesine çıktı. Tek hane hayal oldu

Sürprizin de sürprizi

Enflasyon Ekim’de beklentileri aşarak, kötü sürpriz yaptı. TÜİK’in verilerine göre, TÜFE Ekim’de giyim ve gıda fiyatları gruplarındaki artış ile kur geçişkenliğinin başlamasıyla yüzde 2.08 artış gösterdi. Yıllık TÜFE Ekim 2008’den beri en yüksek seviye olan yüzde 11.90’a çıktı. Yİ-ÜFE aylık yüzde 1.71 artarken, yıllık bazda yüzde 16.28’den yüzde 17.28’e yükseldi.

‘Çekirdek’ zirvede

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden ‘çekirdek enflasyon’ yüzde 11.79’a ulaştı. Böylece kayıtların tutulmaya başlandığı Ocak 2004’ten bu yana en yüksek noktayı gördü. Tahminlerin üzerinde gelen verilerle yıl sonunda enflasyonun tek haneye inmesi hayali suya düştü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya son Enflasyon Raporu’na ilişkin toplantıda, “Ekim ayı enflasyonunda bir miktar yukarı sürpriz ihtimali var. Kasım’da enflasyon açısından bir miktar risklerin olduğunu söyleyebiliriz. Enflasyonda düşüş Aralık’ta başlayacak” uyarısı yapmıştı.

TÜFE’de aylık en yüksek artış yüzde 11.51 ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken; ev eşyasında yüzde 2.96, ulaştırmada yüzde 2.61, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.97 ve konutta yüzde 0.94 artış gerçekleşti. Yıllık bazda en fazla artış yüzde 16.79 ile ulaştırma grubunda görüldü. Gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 12.74, sağlık yüzde 12.21 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

Haberin Devamı

Tahminler % 10’u geçti

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, verileri şöyle değerlendirdi: “Giyim grubu enflasyonunun hesaplamasında yapılan değişiklik çekirdek enflasyon ve manşet enflasyonda etkili. Ancak enflasyon görünümündeki bozulmada tek etken giyim değil. Genele yansıyan bir bozulma söz konusu. Eylül ortasından bu yana yukarı dönen kurun da etkisini görmeye başladık, etkiyi daha belirgin hissedeceğiz. Enflasyonun yılın son ayı itibarıyla gerileyeceğini düşünüyoruz. Ancak beklentimizin üzerinde gelen Ekim verisi ve Kasım’da da yüksek bir rakam görme ihtimalinin yüksek olması nedeniyle yüzde 9.4 olan yıl sonu enflasyon tahminimizi çift haneye taşıyoruz.”

Haberin Devamı

Tek haneye seneye düşer

Başbakan Binali Yıldırım, aylık enflasyon rakamlarının beklediklerinden yüksek çıktığını söyledi. Erzincan’da Cuma namazı çıkışı soruları yanıtlayan Yıldırım, şunları belirtti: “Enflasyon bir sonuç. Açıklanan enflasyon oranı yüzde 11.9. Bu bizim beklediğimizin üzerinde bir sonuç. Hedefimiz Orta Vadeli Program’da da belirttiğimiz gibi önümüzdeki yıldan itibaren bunu tek haneli orana düşürmek. Bu konuda yaptığımız çalışmalar, aldığımız önlemler var. Enflasyonun beklediğimizden yüksek olmasının sebeplerini biliyoruz. Bundan sonra amacımız enflasyonu daha aşağı çekmek. Zaman zaman kurdaki oynaklıklar oluyor. Ama bunların kalıcı durum olmadığını vatandaşlarımıza ifade etmek isterim.”