Suriyeliler Akçakale sınırında
.

IŞİD militanları kalabalığı dağıttı

PKK'nın Suriye kolu PYD'nin ilerleyişiyle birlikte, Suriye’nin IŞİD kontrolündeki Tel Abyad ilçesinden kaçarak Şanlıurfa'nın sınır ilçesi Akçakale'den Türkiye’ye girmek isteyenlere sınırdaki güvenlik güçleri izin vermedi. Çıkan gerginlik üzerine asker havaya ateş açtı. Akşam saatlerinde sınıra gelen IŞİD militanları, Türkiye'ye geçmek için sınır hattında bekleyen Suriyelilerin dağıttı ve Suriye tarafına geri dönmelerini istedi.




Sınırdaki DHA muhabiri, Suriyelilerin “çocuklarının takatsiz kaldığını” söyleyerek içeri girmek istediğini aktardı. Güvenlik güçlerinin kalabalığı dağıtabilmek için TOMA’larla su sıktığı ifade edildi.


PYD güçleri Tel Abyad'a şu an doğudan 6-7 kilometre, güneyden 12 kilometre ve batıdan 8 kilometre uzaklıkta. IŞİD militanları önceden de sağlamlaştırdıkları Tel Abyad savunmasını hendekler kazarak güçlendiriyor. Yollara ve köprülere bombalar ve mayınlar döşediler.

Tel Abyad ilçesinden şimdiye kadar 12 bin kişi ayrıldı ve çoğunluğu Türkiye sınırına gitti. Al Jazeera Gaziantep muhabiri Maan Hıdır, bölgedeki kaynaklara dayandırarak, burada sadece 7 bin kişinin kaldığını bildirdi. Kalan sivillerin çatışmalar dışında hava bombardımanlarından da etkilenme riski var. Geçtiğimiz günlerde IŞİD'e karşı Rakka'da düzenlenen hava saldırılarında 5'i aynı aileden 20 sivil ölmüştü.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, bölgeye bir günde 12 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.




































































