Gazete Vatan Logo

Suriye videosu BM’yi ağlattı

BM Güvenlik Konseyi üyeleri, Suriye’de Esad rejiminin düzenlediği kimsayal saldırıda ölen çocukların görüntülerini izlerken ağladı.

Suriye’nin İdlib vilayeti yakınlarındaki Sarmin Kasabası’nda 16 Mart’ta, Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı ordu güçlerince düzenlenen bir klor gazı saldırısının video görüntülerini izleyen Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyeleri göz yaşlarını tutamadı.

Konseyin önceki gün basına kapalı gerçekleşen oturumunda gösterilen videoda, saldırıdan sonra hastaneye getirilen 1, 2 ve 3 yaşındaki 3 çocuğu kalp masajı yapan doktorları görülüyor. Kasabadaki hastanede görevli Doktor Muhammed Tennari tarafından çekilen görüntülerde doktorların tüm çabalarına karşın çocukları hayata döndürülemediğini gören diplomatlar ağlamaya başladı.

Toplantının çok duygusal bir ortamda geçtiğini belirten ABD’nin BM Büyükelçisi Samantha Power, “Ağlamayan olduysa da ben görmedim” dedi. ABD’nin yardımıyla Suriye’den ayrılan Doktor Tennari, oturumunda yaptığı konuşmada, Sarmin’de geçen ay başka kimyasal saldırılar da düzenlendiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Hesap vermeliler’

Büyükelçisi Power, Esad rejiminin Suriye’de uzun zamandır kimyasal silah saldırıları düzenlediğini hatırlatarak, “Bu saldırılardan sorumlu olanlar hesap vermeli” diye konuştu. Suriye hükümeti ise İdlib’e böyle bir saldırı yapmadıklarını, bunların propaganda çalışması olduğunu söyleyerek suçlamaları reddetti.

‘Halep’te barışı Türkiye engelledi’
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye’yi Halep’te muhaliflerle yapılacak ateşkesi baltalamakla suçlarken, ülkesindeki ‘en tehlikeli Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) liderlerinin’ İskandinavya’dan gelen yabancı savaşçılar olduğunu söyledi. İsveç gazetesi Expressen’e konuşan Esad, İdlib’in El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi ile müttefiklerinin ele geçmesindeki temel faktörün, Türkiye’den gelen lojistik ve askeri destek ile Suudi Arabistan ve Katar’dan gelen maddi destek olduğunu iddia etti. Esad, Ankara’yı ayrıca BM’nin Suriye Özel Temsilci Staffan de Mistura’nın sunduğu ateşkes planını bozmakla suçladı. Muhalifler, Halep’te çatışmaların 6 hafta dondurulmasını öneren Mistura’nın teklifini ‘diğer kentlerdeki şiddet olaylarını kapsamayan ayrı bir ateşkesi kabul etmeyecekleri’ gerekçesiyle 1 Mart’ta reddetmişti.

Haberin Devamı