Gazete Vatan Logo

Suriye’de yeni cephe korkusu!

PKK’nın Suriye kolu PYD ile çatıştı

Suriye’de yeni cephe korkusu!

Suriyeli muhalifler, önceki gün Halep’in kuzeyinde PKK’nın Suriye kolu PYD ile çatıştı. 30 kişinin öldüğü ve 200 kişinin de esir alındığı çatışmalar “Suriye’de yeni bir cephe mi açılıyor?” endişesini gündeme getirdi.

Suriye’de Beşar Esad yönetimi ile Muhalifler arasında 19 aydır devam eden çatışmalar, önceki gün Halep kentinde yeni bir boyuta taşındı. Kurban Bayramının ikinci gününde Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) ait 200 kişilik bir silahlı ekip kentinde kuzeyinde bulunan Kürtlerin yoğun yaşadığı Eşrefiye bölgesine girdi. Muhalif güçler burada PKK’nın Suriye kolu olarak bilinen PYD ile çatışmaya girdi. Çıkan çatışmada 30 kişi öldürüldü. Muhalif güçler yaklaşık 200 kişiyi esir alırken, PYD militanları da Özgür Suriye Ordusu’ndan 20 kişilik bir grubu ele geçirdi. Her iki taraftan da ölenler olduğunu açıklayan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yöneticisi Rami Abdülrahman AFP’ye yaptığı açıklamada, Eşrefiye bölgesinin halen PYD’nin kontrolünde olduğunu belirterek, “Halep’te savaşmaya hazır 100 bin Kürt var. Eğer Arap-Kürt savaşı gerçekten başlarsa, o halde devrimi unutun, Esad kalacaktır” diye konuştu. Son çatışmalar “Suriye’de muhaliflere yeni bir cephe mi açılıyor?” endişesini de beraberinde getirdi.

ÖSO’dan yapılan açıklamada, çatışmaların yanlış anlaşılmadan kaynaklandığı ve bunun sorumlusunun da Esad güçleri olduğu belirtildi. Muhalif güçler esir aldıkları 150 kişiyi daha sonra serbest bıraktı.

Suriye’de yeni cephe korkusu

Kürtler Kürtlerle çatıştı iddiası

Bu arada PYD’den yapılan açıklamada çatışmaya katılanların Suriyeli muhalif güçler olmadığı, aralarında Kürt savaşçıların bulunduğu öne sürüldü. PYD komutanlarından Sipan Hemo, saldırıyı düzenleyenler arasında Kürt Azadi Partisi’ne yakın kişilerin bulunduğunu esir aldıkları kişiler arasında da Kürtlerin bulunduğunu açıkladı. Hemo, “Bu saldırıyı düzenleyenleri Özgür Suriye Ordusu olarak görmüyoruz. Hem Esad rejimi, hem de silahlı gruplar Kürtleri savaşin içine çekmeye çalışıyorlar. Bu silahlı grupların bazılarının Suriye hükümetiyle ilişkileri olduğunu yönünde elimizde bilgiler var. Saldırıyı düzenleyen Selehaddin Eyyübi Tugayı isimli grup çetedir” dedi.

Haberin Devamı