Gazete Vatan Logo

Sur kurşunlarına ses analizi!

Sur ilçesinde Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldüğü ve 2 polis memurunun şehit olduğu olayla ilgili soruşturmada uzman ekipler, ses analiziyle kurşunların hangi silahlardan çıktığını tespit etmeye çalışıyor.

Sur kurşunlarına ses analizi!

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, ön otopsi raporunda, Elçi’nin uzak mesafeden tek kurşunla öldürüldüğünün belirlenmesi üzerine merminin teröristler tarafından kazılan hendeklerin ve kurulan barikatların bulunduğu yönden geldiği olasılığı üzerinde duruluyor. Hendek ve barikatların yer aldığı taraftan Elçi’nin öldürüldüğü istikamete doğru açılan ateşlerden isabet alan iş yerlerindeki izler tespit edilirken, bunların olaydan önce mi yoksa sonra mı oluştuğu araştırılıyor.

Kepenkler inceleniyor

Elçi’nin vurulduğu yerdeki iş yerlerinin, kepenk, branda, baraka ve duvarlarda tespit edilen mermi izlerinin fotoğraf ve görüntüleri detaylı bir şekilde inceliyor. Soruşturma kapsamında elde edilen tüm görüntülere ses analizi yapılıyor. Ses analiziyle hangi silahtan nasıl ses çıktığı, kurşunların hangi silahlardan çıktığı tespit edilecek. Ses analiziyle, teröristler tarafından kazılan hendeklerin ve kurulan barikatların bulunduğu yönden gelen kurşunlar ve kullanılan silahların tespiti yapılacak.

Haberin Devamı

Frekanslar ölçülüyor

Ses analizinde; silahlı bir olay yerinde kaç el silah atıldığı, hangi merminin hangi silahtan atıldığı, hangi sesin hangi silaha ait olacağı, olay yerinde polisin kaç adet kovan bulması gerektiği, silah atımları arasında kaç saniye veya kaç salise zaman olduğu, çatışma esnasında uzaktan olay yerine doğru atış yapılıp yapılmadığı gibi bilgiler elde edilecek. Bunun için laboratuvar ortamında silahların ve mermilerin ses frekansları ölçülecek.

İkisi de vuruldu!

İddialara göre, iki polisi şehit eden PKK’lılar Mahsum Gürkan ve Uğur Yakışır polislerin açtığı ateş sırasında yaralandı. Daha sonra ise örgüt tarafından sağlık merkezine çevrilen Hançepek bölgesindeki bir evin bodrumunda tedavi edildiler. Tedavilerinin ardından Diyarbakır’ı terk edip Lice kırsalına kaçtılar. Burada dayıları, Botan sorumlusu Cudi Cesur kod adlı Mehmet Yakışır’a sığındılar. Al Jazeera Türk’ten Abdülkadir Konuksevir’in savcılık kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre saldırganların ikisinin de polislerin açtıkları ateş sonucu vuruldukları, görüntülerin iyileştirilerek izlenmesi ile tespit edildi. Ancak mermiler saldırganların kaçmasına engel olamadı.

Haberin Devamı

TÜBİTAK’la ortak çalışma

Olayın aydınlatılması için polis ve jandarma kriminal ekipleri çalışmalarını Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile ortaklaşa yürütüyor. TÜBİTAK’tan olay yeri inceleme ve delil araştırması konularında yardım alan güvenlik güçleri, bazı delilleri kurumun Ankara’daki merkezine gönderdi. TÜBİTAK’tan görüş alan polis ve jandarma, delil karşılaştırması yapıyor. Bu sayede olayın aydınlatılması için süreç hızlanacak.
Olay yerinin krokileri çizildi
Soruşturma kapsamında olay yerinde bulunan avukat, vatandaş, polis ve basın mensuplarının ifadesi de gözden geçiriliyor. Delil, görüntü ve görgü şahitlerinin ifadesi doğrultusunda krokiler oluşturuldu. Elçi’nin düştüğü yer, kurşunun giriş ve çıkış doğrultuları dikkate alınarak, Elçi’nin ölümüne sebep olan kurşunun hangi noktadan ateş edildiği krokilerden bulunmaya çalışılıyor. Bu sayede ateş edilen açı ortaya çıkarılacak. Özel kurye ile Ankara’ya gönderilen deliller arasında Elçi’den alınan kan örnekleri, olay yerinden elde edilen bazı vücut sıvıları da var.
Taksici serbest bırakıldı
Polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur’un şehit edildiği saldırıdaki taksinin sürücüsü A.S, ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, olayın şüphelisi olduğu değerlendirilen M.G. hakkında yakalama kararı çıkartıldığı, diğer şüphelinin kimlik tespit çalışmalarına devam edildiğini bildirmişti.

Haberin Devamı