Gazete Vatan Logo

Starbucks’ta haftada 30 bin kişi kahve içiyor

Can İkinci, Next, Starbucks, The Body Shop gibi 37 ünlü markası olan Al Shaya’nın patronu Kuveytli Muhammed Al Shaya’yı Londra’da tanıdı, daha 30 yaşına varmadan Starbucks’ın Türkiye müdürü oldu Türkiye’de 63 mağazası olan Starbucks’ta haftada 25-30 bin kişinin kahve içtiğini söyleyen İkinci, “Tünelin ucunda ışık var, Türk kahvesi de bir gün dünyanın farklı yerlerindeki Starbucks’larda satılabilir” dedi

Can İkinci, Next, Starbucks, The Body Shop gibi 37 ünlü markası olan Al Shaya’nın patronu Kuveytli Muhammed Al Shaya’yı Londra’da tanıdı, daha 30 yaşına varmadan Starbucks’ın Türkiye müdürü oldu Türkiye’de 63 mağazası olan Starbucks’ta haftada 25-30 bin kişinin kahve içtiğini söyleyen İkinci, “Tünelin ucunda ışık var, Türk kahvesi de bir gün dünyanın farklı yerlerindeki Starbucks’larda satılabilir” dedi

Türk kahvesini höpürdeterek içenlere sorarsanız, “Kahvenin tadı böyle çıkar” derler. Türk kahvesinin özellikle ilk yudumunu höpürdeterek içmek, sonra bir ’oh’ çekip, yanında da bir yudum su içmek adettendir.

20 yıllık kahve zinciri Starbucks Coffee, 3.5 yıldır Türkiye’de. Türkiye’de hızla büyüyor. Starbucks Coffee’nin Türkiye Genel Müdürü Can İkinci’yle buluştuk. “Sohbete başlamadan önce kahve tadımı yapalım” dedi. “Tamam” dedim. Kahve uzmanı yanımıza geldi, başladı sunuma. İlk deneyeceğimiz kahveyi önüme koydu ve “Höpürdeterek için lütfen” dedi. Şaşırdım. Starbucks kahvelerinin de tadına varmak için ilk yudumu höpürdeterek içmek gerekiyormuş. Kahve ile ilgili öğrendiğimiz ilk şey bu oldu. Hangi tür olursa olsun fark etmez, kahvenin ilk yudumu höpürdetilerek içilir. İlk yudumu aldım, kahve uzmanı, “Ağzınızda gezdirin sonra yutun” da demişti. Kurala uyduk, kahveleri de şarap gibi içtik. “Tadı nasıldı?” sorusuna yanıt vermem bekleniyordu. Denediğimiz kahvelerden birini şöyle anlatayım. Ağzımda hayli acı ve kavruk bir tat kaldı. Biraz da sert geldi doğrusu. “Tadı nasıldı sorusuna?” yanıtım, “Kavruk ve yanık bir tat” oldu. Kahve uzmanı, “Evet bu Endonezya kahvesi, yanardağın yanındaki ağaçların meyvelerinden üretildiği için bu kahvemiz öyle kokuyor” dedi. Kahve ağacı yanındaki ağaçların kokusunu çekermiş, bulunduğu ortamı vakum gibi alırmış içine. Bu yüzden de bazı çeşitlerde limon kokusu bile duyabiliyorsunuz.

Hayat değiştiren tanışma
Kahvelerle ilgili dersimizi aldıktan sonra Can İkinci ile sohbete geçtik. İkinci, İzmir Karşıyakalı. Boğaziçi Makine Mühendisliği’ni bitirdikten sonra ABD’ye gitmiş. Columbia Üniversitesi’nde endüstri master’ı yapmış. Kariyeri ABD’de şekilenmiş. Ve 20’li yaşlarının sonunda genel müdür olmuş. İkinci’nin çok genç olduğunu görünce Starbucks’la ilgili sorulara geçmeden önce, “Nasıl genel müdür oldunuz?” diye sordum. İkinci, 6 yıl ABD’de kaldıktan sonra Londra’ya geçmiş. Şirketlere danışmanlık veren bir şirkette çalışıyormuş ve Al Shaya’nın Kuveytli yöneticisi Muhammed Al Shaya ile tanışmış. 6 aylık görüşmenin sonunda Al Shaya, “Türkiye’deki Starbucks’ların başına geçer misin?” teklifinde bulunmuş. 1978 doğumlu Can İkinci, 4 aydır Türkiye’de Starbucks’ın başında.

* Starbucks gelmeden önce sokaktaki birine sorsanız, onlarca çeşit kahvenin satılacağı bir mağazanın böyle iş yapacağını düşünmezdi. Beklenmeyen mi oldu Türkiye’de?
Doğrusu Starbucks’ın Türkiye’deki büyüme hızı Al Shaya Grubu’nu da şaşırttı. Dünyada her nerede açılırsa Starbucks böyle bir değişiklik getiriyor.

* Türkiye farklı değil mi? Bizim Türk kahvesi geleneğimiz var...
Bu çok güzel bir gelenek. Starbuckslar’da da Türk kahvesi var.

* Türk kahvesi içmeye Starbucks’a gelmek ilk bakışta biraz zor geliyor bana...
Doğru. Ama biz yerel tatlara önem veriyoruz. Türk kahvesine sahip çıkmamız lazım.

Türk kahvesi zor oldu

* Bu yüzden de gelen taleplerle Starbucks mönüsüne eklendi...
Evet. Sonradan oldu bu. Çok talep geldi. Ama dediğiniz gibi kapıdan içeri girip de “Türk kahvesi içeceğim” diyen müşteri sayısı çok az. 4-5 kişiden biri tercih ediyor.

* Starbucks’a Türk kahvesi nasıl girdi?
Zor oldu. Kahve aynı kahve ama yapılış farklı. Bunun için özel bir çalışma ve denemeler yapıldı. Sonuçlar iyi olunca satışa başlandı.

* Dünyanın farklı yerlerindeki Starbucks’larda Türk kahvesi olacak mı?
Tünelin ucunda ışık var. Biz bunun için çabalıyoruz.

* Yunan-Türk kahvesi çekişmesi de var. Yunanistan’da mönüde Yunan kahvesi var mı?
Bir ara vardı ama kaldırıldı. Şu anda yok.

* Eline bir kahve alıp saatlerce Starbucks’ta oturanlar var. Örneğin Bebek’te dünyanın en güzel manzaralı Starbucks’larından birinde 6 YTL’lik bir kahveyi alıp 4 saat oturanlar oluyor. Bu müşteriler tepkinizi çekmiyor mu? Nasıl para kazanıyorsunuz?
Bu, tam da felsefemizi anlatan ve yayılma stratejimizi ortaya koyabileceğimiz bir soru oldu. Starbucks’ın kapısından girip kahvesini alıp 10 dakika içinde mağazadan çıkanlar da var, saatlerce oturanlar da. Laptop’unu açıp işini takip eden profesyoneller, ödev yapan öğrenciler de var. Biz zaten Starbucks için üçüncü adres diyoruz. Bizim için önemli olan kendilerini rahat hissetmeleri. İçeri girip kahve alıp giden de çok. Bu da çok gurur verici çünkü yalnızca Starbucks kahvesi için geliyor.

Yeni Starbucks’lar Sultanahmet’te açılacak
Starbucks, 37 ülkede var. Türkiye’ye 3.5 yıl önce girdi ve bugüne kadar 6 şehirde 63 mağaza açtı, bu mağazalarda 700 kişi çalışıyor. Dünyada toplam 12.500 mağazası var. 2007’de Rusya, Mısır, Hindistan ve Brezilya’da mağaza zincirleri açacak. Can İkinci, “Biz de önümüzdeki hafta Sultanahmet’te iki mağaza açıyoruz. Biri tramvay yolu, diğeri de Nuruosmaniye Caddesi üzerinde. Bunlar bizim merakla beklediğimiz mağazalar. Çevrede rakip de şimdilik yok” diyor.

Türk müşteri latte, espresso ve cappucino’yu tercih ediyor

* En çok satılan kahve çeşidiniz nedir?
Latte, espresso, cappucino.

* Diğer ülkelere göre farklılık var mı?
Türkiye’de Starbucks çok yeni. Pazara yeni girilen ülkelerde durum benzer. İlk önce bu kahvelerle başlanıyor, sonra müşteriler fındık şurubu katmaya, krema istemeye alışıyor.

* Müşteri sayınızı öğrenebilir miyiz?
Dünyada Starbucks’a haftada 40 milyon kişi giriyor. Türkiye’de haftada 25-30 bin kişi Starbucks’a gidiyor. Aynı kişi defalarca girmiş olabilir ama rakam bu.

* Yanıbaşınızda rakipleriniz oluyor. Rekabet bunu mu gerektiriyor?
Bu iyi bir şey. Rakipler güç veriyor. Pazar büyüyor. 3 yıl önce sokakta elinde kahve bardağıyla yürüyen insan görür müydünüz? Hayır ama artık var.

* Fiyatlarınız düşük mü?
Bazı rakiplerimizden düşük. Diğer ülkelerdeki Starbuckslar’a göre de farklı.

* Daha ucuz...
Avrupa ve ABD’ye göre daha ucuzuz. Bu yeni bir pazar olduğumuz ve alım gücümüz düşük olduğu için böyle.

* Bayilik vermiyorsunuz... Dünyanın hiçbir yerinde verilmiyor.

Seyahat noktalarında yaygınlaşacak

* Türkiye’de 6 ilde varsınız. Ağırlıklı olarak da İstanbul’da. A Grubu müşterileri de hedefliyorsunuz, C Grubu’nu da. Nişantaşı’nda da mağaza var, Ümraniye’de de. Siz bir Anadolu markası olabilir misiniz?
Anadolu’da az mağazamız var. Büyük şehirlere daha çok efor harcıyoruz. Şu andaki ana hedefimiz büyük şehirlerde büyümek ancak son olarak Susurluk’ta mağaza açtık, Aydın’da iki mağaza açtık. Seyahat noktalarında da olmayı önemsiyoruz. Buralardaki yoğunluk tabiki büyük şehirlerdeki gibi olmayacak ama biz yaygınlaşmak istiyoruz. Kesinlikle A ve A+ kesimin içeceği değiliz. Her kesime ulaşmak istiyoruz. Çünkü kahveden çok hizmet sunuyoruz. Buraya gelen kişilerin kahvelerinin üzerine adı yazılıyor. Aynı kişi 4-5 kez Starbucks’a geldiğinde bu kişinin adını çalışanlarımız biliyor. Türkiye’yi kahve sever bir ülke haline getirmek istiyoruz.

En fazla satış İstiklal ve Bağdat caddeleri ile alışveriş merkezlerinde

* Aynı cadde üzerinde 3 Starbucks olabiliyor. Mağaza açacağınız yere nasıl karar veriyorsunuz?
Emlak planımızı yapan bir ekip var. Müşteri taleplerini değerlendiriyoruz. Aynı caddede 3 mağaza çok da iyi satış yapabiliyor. Yaya trafiğinin yoğun olduğu İstiklal ve Bağdat Caddesi gibi yerlerde her zaman müşteri var. Önümüzdeki 2 yılda açılacak alışveriş merkezleri belli. Bu merkezlerde olmak istiyoruz. Yeni yer açmadan önce ekibimiz bölgede okul, hastane var mı, kaç iş yeri var, yaya trafiği nasıl gibi konularda ayrıntılı rapor hazırlıyor. Ümraniye’de mağazaya giren kişi Bağdat Caddesi’ne göre az olabilir ama orada kira giderleri düşük.

* Satışları en yüksek mağazanız hangisi?
Sezona göre farklılık oluyor. Bağdat Caddesi’nde yoğunluk yazın azalıyor. En çok satış yapan mağazalar İstiklal Caddesi, Bağdat Caddesi, büyük alışveriş merkezleri.

Haberin Devamı