Gazete Vatan Logo

Sporcular en çok burun estetiği yaptırıyor

Estetik uygulamalar sporcular için önem taşıyor. Estetik Cerrah Op. Dr. Ali Duman, "Sporcular en fazla burun ameliyatı için geliyor. Bu operasyonları performans artışı ve vücut algısı için tercih ediyorlar.” diyor.

Sporcular en çok burun estetiği yaptırıyor

İster amatör, ister profesyonel olarak bir spor branşıyla uğraşalım, insan doğası gereği vücut algımız pek çoğumuz için önemlidir. Durum böyle olunca, estetik işlemleri yaptıran pek çok kişinin, aynı zamanda vücut algısı odaklı olarak sporla ilgilenebileceği de akıllara geliyor. Peki spor yapan kişilerde hangi işlemi kimler tercih ediyor, süreçler nasıl ilerliyor ve sonuçları nasıl oluyor? Estetik cerrah Op.Dr. Ali Duman’a estetik uygulamaların spor performansına etkilerini sordum.

Kliniğinizde hangi işlemler yapılıyor? En çok tercih edilen üç işlem nedir?

Lokal Anestezi (sedasyon) ile gerçekleşen tüm işlemleri yapıyoruz. En çok tercih edilen işlemlere gelecek olursak, Lazer Lipoliz ilk sırada geliyor. Arkasından burun ve meme protezi-karın germe işlemleri geliyor.

Spor yapan kişilerin estetiğe bakış açısını gözlemlediğinizde neler söyleyebilirsiniz?

Genellikle spor performansı devam eden kişilerde vücut algısını iyileştirmeye yönelik işlemler gerçekleştiriyoruz. Bir yandan sportif darbeler sonucu ya da deformasyonlar sonucu oluşan estetik bozuklukları giderme işlemleri de yapıyoruz. Spor performansı azalan ya da biten kişilerde ise yenilenmeye yönelik işlemler önem taşıyor. Çünkü yıllarca vücut algısını kusursuzca taşıyan birisi bunu sürdüremediği zaman ruhsal olarak durumundan rahatsız olmaya başlıyor.

Haberin Devamı

Spor yapan kişilerde en çok tercih edilen işlemler hangileri?

Erkeklerde ve kadınlarda ilk sırayı burun ameliyatı alıyor. Sporcular burun estetiğini hem performans artışı için hem de vücut algısını iyileştirme olarak tercih ediyorlar. Erkeklerde burun ameliyatını, saç ekimi takip ederken kadın sporcularda meme ameliyatı ikinci sırada yer alıyor. 3'üncü tercih olarak ise hem kadın hem erkek sporcularda yine kolajen yapının yağ oranıyla beraber azalmasından dolayı göz kapağı ameliyatları yapılıyor.

Burun ameliyatı ve meme ameliyatı gerçekleştikten sonra iyileşme, performanslarına geri dönebilme süreçleri nasıl ilerliyor?

Burun estetiğinden sonra darbe alınmayan branşlarda 1 hafta sonra antrenmana dönebilmek mümkün. Su sporları ile ilgilenen kişilerde bu süre 10 güne kadar uzayabiliyor. Meme ameliyatı sonrası genellikle süre önlem almak adına biraz daha uzun. Çünkü pektoral (göğüs) kasları gelişmiş olan sporcularda kas altına konan protezin tam yerleşmesi adına dinlendirmek önemli. Üst ekstremite kullanılarak yapılan spor branşlarında (yüzme, tenis, ağırlık kaldırma) süreç 8 -10 hafta arasında bir zaman oluyor. Ancak alt gövde ile yapılan egzersizlerle performans düşüşünü aza indirgeyecek çalışmalar mümkün. Örneğin durağan bisiklet ile bacak çalıştırmak gibi..

Haberin Devamı

Sporu bırakan kişiler hangi ameliyatları tercih ediyor?

Yaşla beraber vücut deformasyonu artarken, aktif spor yaşantısını sonlandıran ya da azaltan kişilerde en çok uyguladığımız işlem Lazer Lipoliz (yağ aldırma). Erkeklerde lazer lipolizi, meme küçültme ve saç ekimi ameliyatları takip ederken, kadınlarda aktif sporculuktan kaynaklı hormonel değişimlere bağlı olarak oluşan erkeksi (maskülen) görüntüyü ortadan kaldırmak adına yapılan botoks, yüz inceltme meme büyültme gibi ameliyatlar tercih ediliyor.

Haberin Devamı

Uygulanan işlemlerde kullanılan tıbbi ilaçların performans arttırıcı (doping) olarak bilinme olasılığı var mı?

Bu hususta yapılan pek çok bilimsel çalışma olmakla beraber kullanılan ilaçların hiç birisi doping listesinde yer almamaktadır.

Erkeklerde futbolcular burun estetiği yaptırırken, kadın sporcularda yüzücüler meme büyültme ameliyatını tercih ediyor.

Spor branşlarına baktığınızda en çok hangi branş sporcuları estetik işleme başvuruyor?

Hastalarımız arasında futbolcular ilk sırada yer alırken hakemler, tenis sporcuları ve voleybolcuları sık sık hastamız olarak ağırlıyoruz. Bu branş sporcularını atletler ve yüzücüler takip ediyor.

Yapılan işlemleri korumak adına ne önerirsiniz?

Vücut kolojen yapısını dengede tutmak adına yağ oranlarını normal düzeyde arttırmak işlemlerin uzun süreli dayanması açısından tavsiye edebileceğim tek şey.

Estetiğe en çok başvuranlar futbolcular

Ameliyatlar gerçekleştikten sonra iyileşme süreci nasıl ilerliyor?

Haberin Devamı

Burun estetiğinden sonra darbe alınmayan branşlarda 1 hafta sonra antrenmana dönebilmek mümkün. Su sporları ile ilgilenen kişilerde bu süre 10 güne kadar uzayabiliyor. Yüzme, tenis, ağırlık kaldırma gibi branşyarda süreç 8 -10 hafta arasında bir zaman oluyor. Ancak alt gövde ile yapılan egzersizlerle performans düşüşünü aza indirgeyecek çalışmalar mümkün. Örneğin durağan bisiklet ile bacak çalıştırmak gibi..

En çok hangi branş sporcuları estetik işleme başvuruyor?

Hastalarımız arasında futbolcular ilk sırada yer alıyor. Hakemleri, tenisçileri ve voleybolcuları sık sık ağırlıyoruz. Bu branş sporcularını atletler ve yüzücüler takip ediyor.