Gazete Vatan Logo

Spora anne eli değdi

Çocukların spora yönlendirilmesi için ünlü sporcularımızın anneleri de kolları sıvadı

Spora anne eli değdi

Milli sporcularımızın anneleri Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve P&G Türkiye'nin projesi için ellerini taşın altına koydu. İl il tüm Türkiye'yi gezen Olimpik Anneler, kadınları çocuklarını spora yönlendirmeleri konusunda bilgilendirmeyi hedefliyor.

Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip olmakla övünen Türkiye'nin en büyük çıkmazı ise bu gençleri spor alanlarına yönlendirememek! 2014 yılı TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre 78 milyona ulaşan nüfusun 19 milyonu yani yüzde 24.3'ü 0-14 yaş grubunda. İşte bu genç nüfus ile spor alanlarında dünyada lider konumda olması beklenen Türkiye, 3-4 milyon nüfusa sahip ülkelerin bile çok gerisinde kalırken Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, P&G ile birlikte bu soruna el attı...

1 yıl önce temelleri atılan 'Olimpik Anneler', Türkiye'yi karış karış gezerken hem anneleri bilgilendiriyor hem de çocukların spora başlamalarının önemini 7'den 70'e herkesle paylaşıyor. Peki kim bu Olimpik Anneler?

Aslında hepsinin çocukları tanıdığımız, yakından bildiğimiz isimler... Vakıfbank ve Voleybol Milli Takımı'nın yıldızı Naz Aydemir, F.Bahçe Kadın Basketbol Takımı'nın kaptanı Birsel Vardarlı, G.Saray ile Avrupa şampiyonu olup Dinamo Kursk'a transfer olan Işıl Alben, Olimpik Anneler'in çocuklarından sadece birkaçı...

Haberin Devamı

Çocukken ellerinden tutup antrenmanlara götürdükleri çocuklarının başarıları ile sevinen, gözyaşı döken, üzüntülerini ise en küçük yaşlarından beri paylaşan Olimpik Anneler, başka çocuklar da sporla tanışsın diyerek ellerini taşın altına koyarken Türkiye çapında yaptıkları ziyaretler, konuşmalar, panellerle de farkındalık yaratmak için yollara düştü.

Nursel Vardarlı: ‘Dersleri düzelir’

"Çocuklar sporla takım ruhunu arkadaşlığı, kendine görev edinmeyi ve sorumluluğu öğrenir. Derslerine de çok konsantre olarak başarılı olmasını sağlar. Aileler çocuklarına güvensin. Çocuklarını iyi incelesinler. Spora yatkınlığı hangi dalda olursa olsun. Hocaların teşvik etmesi ve ailelerin desteği ile çocukların zaman içinde yavaş yavaş dersleri de daha iyi oluyor."
Alben: ‘Beslenmesi düzelir’
"Spor, çocukları hayata hem fiziksel hem de ruhsal olarak hazırlıyor. Spor yaptığı için beslenmesi çok daha düzgün oluyor. Çocukların her şeyden önce sağlıklı birer birey olarak gelişebilmesi için bu konuda ailelerin yönlendirmeleri şart."
Gergena Branzova Erdenay: Sporun önemini anlatıyorum
"Her zaman sabah oğlumu okula bırakıp ben koşuya gidiyorum. O biliyor, 'annem koşu yapıyor ve sonra yoga yapıyor'. Tabii ki her cumartesi ve pazar spora mutlaka götürüyorum her zaman sporla ilgili yorum yapıyoruz, konuşuyoruz. Birlikte maç izleyip oğluma sporun önemini anlatıyorum."
Dilek Baytan: ‘Kendine güvenecek’
"Çocukların ilerde yaşam tarzı olarak kendisine her zaman sporun olması gerektiğini benimsemesi bir anne için bir aile için çok mutluluk verici bir şey. Sporda kazanılan disiplin, organizasyon, sosyalleşme, kendine güven, girişimcilik çocukların iş hayatına ilerde çok fazla yansıyacaktır."
%2.1: Uzman gözetiminde çocuklarına spor yaptıran annelerin oranı
%73: Anketin yapıldığı kentlerde ücretsiz spor tesisi imkanı
%3: Özel spor salonu üyelikleri anketin yapıldığı kentlerde yüzde 3 olarak tespit edildi.
10 çocuktan 2’si düzenli spor yapıyor
Erkek çocuklarının en çok yaptığı sporlar futbol, basketbol ve koşu.
Kız çocukları en çok su sporları, bisiklet ve voleybol ile ilgileniyor.
Çocuklar her gün 2 saatlerini bilgisayar başında geçiriyor.
Her 10 anneden ve her 10 babadan sadece 1'i spor yapıyor.
Spor yapan annelerin yarısı yürüyüş yapıyor. Bunu ise çocuklarını okula götürme ve alışveriş amacıyla gerçekleştiriyor.
Babalar ise yürüyüş yapıp ve futbol oynuyor.
TNS'nin araştırması kapsamında metropol (İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir), batı, orta ve doğu olarak ayrılan 4 bölgeyi temsilen seçilen 1013 kişiyle görüşüldü. Görüşülen annelerin yaş aralığı 25-45, çocuklarınınki ise 5-13...

Haberin Devamı