Gazete Vatan Logo

Sonunda yaptılar ilk biyonik insan!

Dünyanın konuşan, nefes alan ve kalbi atan ilk tam biyonik adamı tanıtıldı

Sonunda yaptılar ilk biyonik insan!

En gelişmiş protezlerin bir araya getirilmesinden oluşturulan ve 1 milyon dolara mal olan biyonik adam, yapay organlara ve kan pompalayan kan dolaşım sistemine sahip.

Dünyanın ilk biyonik adamı ‘The Incredible Bionic Man’, önceki gün Smithsonian Channel belgesel kanalında yayımlanan programla tanıtıldı. İngiltere’nin Shadow Robot şirketinde robotik bilimi uzmanı Rich Walker ve Matthew Godden tarafından parçaları bir araya getirilen biyonik adam, dünyanın dört bir yanındaki laboratuvarlardan getirilen yapay organlara sahip.

1 milyon dolara mal oldu

İki bilim insanı, LiveScience sitesine yaptıkları açıklamada, “Altı hafta boyunca topladığımız göz, kas, organ gibi yapay parçaları toplayarak biyonik adama çevirdik. Bir kişiye eksik olan parçalarını eklemek gibiydi. İnsan değil ancak protez parçalara sahip bir insan” dedi. Yaklaşık 1 milyon dolara mal olan robotun modeli, İsviçre’nin Zürih Üniversitesi’nde sosyal psikolog olan Bertolt Meyer tarafından hazırlandı. Bilim insanları, biyonik adam sayesinde insan vücudunun ne ölçüde genişleyebileceğini ve yaşam uzatan eklentilerin neler olabileceğini görmek istiyor. Walker, “Hayatın korunması ve kalitesi hem teknik hem de ekonomik bir sorun olmaya başladı” diye konştu.


AKCİĞERİ DE VAR KALBİ DE...

- Protez eli var: Touch Bionics şirketinin geliştirdiği i-LIMB protez elini kullanan biyonik adam, oldukça iyi tutma ve kavrama yeteneğine sahip olsa da, bazen içecekleri dökebiliyor. Ayak bilekleri ve ayakları Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Media Lab’de görevli biyo-mühendis Hugh Herr tarafından geliştirildi.

- İskeleti düzgün yürütüyor: Yeni Zelanda’daki REX Bionics şirketi tarafından geliştirilen dış iskelet, biyonik adamın düzgün yürümesini sağlıyor.

- Pankreas ve akciğer de takıldı: Pankreasından akciğerlerine kadar yapay organları bulunan biyonik adam, insanlardaki gibi işleyen bir kan dolaşımına sahip.

- Yapay kalbi atıyor: ABD’nin Arizona eyaletinde bulunan SynCardia Systems tarafından üretilen yapay kalp, nakil bekleyen insanların 6 ay ile 12 ay ömrünü uzatmak için bugüne kadar 100’den fazla hastaya nakledildi.

- Atar damarlarında kan dolaşımı: Dolaşım sistemi ise University College London medikal araştırmacısı Alex Seifalian tarafından geliştirildi.

- Tek sorun şımarık olması: Walker, biyonik adamı çalıştıran programın, biyonik adam hakkındaki tek sorun olduğunu belirtti. Walker, esprili bir şekilde, “13 yaşındaki şımarık bir Ukraynalı çocuğu temsil ediyor” dedi.

- İnsan beynini taklit eden beyne sahip: Biyonik adam, ABD’nin Second Sight şirketi tarafından geliştirilen retina protezi sayesinde görüyor.

- Mucidinin yüzünü aldı: Biyonik adamın suratı ise mucitlerinden Meyer’ın taklidi. Meyer, ilk gördüğü zaman biyonik taklidinin ‘tuhaf geldiğini’ belirtti.

Haberin Devamı