Gazete Vatan Logo

Son veda 51 yıl sonra

Kıbrıs’ta 1964’te kaybolan ve 4 yıl önce bir toplu mezarda kalıntıları bulunan şehit Abdullah Haşim’den geriye kalanlar, DNA tespitinin ardından 51 yıl sonra askeri törenle toprağa verildi.

Kıbrıs’ta 4 gün önce yapılan bir cenaze töreni 1963’te başlayan çatışma ve ardından 1974’teki Barış Harekatı’na kadar devam eden süreçte yaşanan acı hikayelerden birini gözler önüne serdi. Abdullah Haşim ve eşi Münevver’in ağabeyi Fahri Ahmet Hüdaverdi Güney Kıbrıs’ta kalan Larnaka yakınlarındaki Pervolia’da (Türkçe adı Bahçalar) tarım yaparak geçiniyorlardı. 27 yaşındaki Abdullah Haşim ve Ahmet Hüdaverdi 4 Mart 1964’te taze sebzeleri yüklenerek Lefkoşa’ya gittiler. İki genç adam eve dönerken son kez Lefkoşa - Larnaka yolunda görüldü. Bir daha haber alınamadı. İkilinin adı o dönem artan kayıplar listesine bir çentik olarak kazındı. Haşim’in 3, Ahmet Hüdeverdi’nin ise 6 çocuğu vardı.

Dört yıl önce kalıntılar bulundu

Haşim kaybolduktan 47 yıl sonra gömü yerlerini araştıran Kayıp Şahışlar Komitesi (KŞK), Kasım 2011’de daha önce 4 kişiye ait ceset kalıntılarının bulunduğu bölgeye yakın Maşera Ormanı’nda kazı başlatıldı. Bir cüzdan ve içinde tüm yazıları silinmiş bir Kıbrıs nüfus kimliği de bulunanlar arasındaydı.

Haberin Devamı

Kemiklere DNA testi

Kalıntıların bulunmasıyla Ada’da defalarca yaşanan zorlu süreç başladı. Birleşmiş Milletler Koruma Alanı (UNPA) içerisindeki Kayıp Şahıslar Komitesi Antropoloji Laboratuvarı’na (CAL) götürülen kemikler burada cinsiyet, boy-kilo, ortalama yaş belirlenmesi için analiz edildi. Kemiklerden alınan örnekler DNA analizi için Bosna Hersek’teki ICMP Genetik Laboratuvarı’na gönderildi. Çalışmaların neticesinde kemiklerden bazılarının Haşim’e ait olduğu tespit edildi. Haşim’den geriye kalanlar Haşim için 30 Ocak Cuma günü önce Girne’deki Nurettin Ersin Paşa Camii’nde askeri tören düzenlendi. Haşim’in naaşı daha sonra yine askeri törenle Karaoğlanoğlu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenazeye Haşim’in çocukları ve torunları dışında, bir çok Kıbrıslı Türk, askeri yetkililer ve bazı milletvekilleri katıldı.

Haberin Devamı

2006’dan beri kayıp arıyorlar
1981’de BM nezaretinde kurulan Türk ve Rum üyeler ile BM görevlerinin beraber çalıştığı Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) iki tarafın uzlaşması sonucu 2006’da aramalara başladı. Adada iki toplumdan arkeologlar, genetikçiler, antropologlar tarafından yapılan çalışmalarda gömü yerleri tespit edildi. 9 yıldır devam eden çalışmalarda 1508’i Rum 493’ü Türk, 2001 kişinin kayıp olduğu tespit edildi. 943 kazıda, 949 kişiye ait kemik kalıntıları bulundu. 430’u Rum, 138’i Türk, kimliklendirilen 568 kişinin cesetlerine ait kalıntılar ailelerine teslim edildi. KŞK yetkilileri geçtiğimiz günlerde Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni ziyaret eden Yunanistan Başkanı Aleksis Çipras’la görüşerek çalışmalar hakkında bilgi verdi.
‘Annem bekleyerek öldü’
Cenazede konuşan Haşim’in oğlu Ahmet Tınaztepe şunları söyledi: “Babam ve dayım Fahri Ahmet ile 1964’te kaçırılıp şehit edildiğinde sadece 27 yaşındaydı. Babam kaybolduğunda ben 1.5 yaşında, küçük kardeşim 2.5 aylık ve ablam 4.5 yaşındaydı. Çok sıkıntılı günler geçirdik. Annem bize devamlı babamızın uzaklara gittiğini ve döneceğini söyledi ama zamanla büyüdükçe dönmeyeceğine ve öldüğüne inandık. Babamın öldüğüne hiçbir zaman inanmayan annem, son gününe kadar geleceğine dair umut taşıdı.” Tınaztepe, annesi Münevver Tınaztepe’nin, eşini görme umudunu yitirmeden 5 yıl önce vefat ettiğini belirtti.
2001 Kayıp sayısı
943 Şimdiye kadar yapılan kazı sayısı
949 Kişiye ait kemik bulundu
568 Kişinin kalıntıları ailelere teslim edildi

Haberin Devamı