Gazete Vatan Logo

Son teklife ‘4-5 puan artmalı’ cevabı geldi

Hükümet 5.1 milyon memur ile emekliyi ilgilendiren zam pazarlığında son teklifini sundu. Teklif 2018 için yüzde 3.5+3.5, 2019 için yüzde 4+5’e yükseltildi. Memur-Sen, “Teklif müzakereye uygun ama imzaya uygun değil. Masaya 4-5 puan daha gelmesi gerek” dedi

Son teklife ‘4-5 puan artmalı’ cevabı geldi

Hükümet 3 milyon 200 bin kamu görevlisi ile 1 milyon 900 bin memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde son teklifini yaptı. Hükümet sunduğu son öneride zam oranını 2018 yılı için 1 puan, 2019 için 3 puan yükseltti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, memur zamlarıyla ilgili son tekliflerini açıklayarak, “Müzakereler sürecindeki son teklifimiz, 2018 yılı için yüzde 3.5+3.5. 2019 için yüzde 4+5 şeklinde belirlendi. Bu sürecin, başka bir mekanizmaya gerek kalmadan, uzlaşıyla tamamlanması konusundaki arzumu belirtmek istiyorum” diye konuştu. Teklifte 6 aylık enflasyonun ilgili dönemdeki zam tutarını aşması halinde aradaki farkın devlet tarafından ödenmesi de yer alıyor.

80 milyonu düşündük

Sarıeroğlu, hükümetin bundan sonraki süreçte sunduğu teklifi artırmasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine de şu yanıtı verdi: “Bizim için son teklif niteliğinde. Biz bütün parametreleri, bütün argümanları toplu olarak, bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirdik. Ekonomik istikrarımız, kamu çalışanlarımızın ihtiyaçları, beklentileri, çalışma hayatına ilişkin yaşamış oldukları sorunların çözümü konusunda hizmet kollarımızda önemli adımlar attık şu anda. Eğer bağıtlarsak bunlar da uygulamaya geçecek. 80 milyon vatandaşımızı da düşünerek bu teklifimizi hazırladık.”

Haberin Devamı

Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın da “Teklif müzakereye uygun ama imzaya uygun değil. Birkaç adım daha bekliyoruz” sözleriyle gelen teklife teşekkür etti. Memurların çifte bayram yapabilmesi için toplu sözleşmenin her 2 yılına birkaç puan ilave edilmesinin yeterli olacağını söyleyen Yalçın, şunları kaydetti: “Masaya yeni oranların gelmesi gerekiyor. Çok yüksek oranlardan bahsetmiyoruz. Bize göre masaya gelmesi gereken 4-5 puan daha var. Atılan imzalarla mutlu ve huzurlu insanlar kitlesine doğrudan 5.1 milyon dolaylı olarak 20 milyon insan katılır.”

Elimize kalemi veriyor mürekkebi koymuyor

Hükümetin kamu çalışanlarına yeni teklifini duyurmasının ardından açıklama yapan Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, “Bize zammın toplu sözleşme masası tarafından verilmesini, enflasyonun vermemesini istiyoruz. Bu çağrımız karşılığını bulmuştur. Ancak zammı ‘Milletin adamı’ versin çağrımız karşılığını bulmamıştır” değerlendirmesini yaptı. Yalçın, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Teklif, elimize kalemi veriyor ama içine mürekkebi koymuyor. Dolayısıyla bu teklifin kalemi verdiği gibi mürekkebi de içine koyması gerektiği açık. Teklif, adaletin kapısını aralıyor ama kalkınmanın kapısını aralamıyor. Bizi hakeme zorlamak gibi bir seçenek önümüze dayatılmayacaktır diye umuyoruz.”

Ne istediler?

Memur-Sen, 3 alternatifli teklifte bulundu. İlk teklifte, 2018 için yüzde 10+6, 2019 için yüzde 10+8 zam öngörülüyor. İkinci teklifte, taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci 6 ayda yüzde 7, ikinci altı 6 yüzde 7 zam talep edildi. 2019’dan geçerli olmak üzere de taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci 6 ayda yüzde 7, ikinci 6 ayda yüzde 7 zam istendi. Üçüncü teklif ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam ve birinci 6 ayda yüzde 6, ikinci 6 ayda yüzde 6 zam ile 2019 için birinci 6 ayda yüzde 10, ikinci 6 ayda yüzde 8 zam talebini içeriyor.

Haberin Devamı