Gazete Vatan Logo

Sonu geldi! ABD resmen duyurdu

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'dan açıklama geldi. Fransa Dışişleri Bakanı'nın açıklamasından sonra Tillerson Esad yönetiminin sonunun geldiğinin sinyalini verdi.

Sonu geldi! ABD resmen duyurdu

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tilerson, " Suriye'de Esad yönetiminin sona yaklaştığı konusunda hemfikiriz" dedi.

İtalya'nın Lucca kentindeki G-7 dışişleri bakanları zirvesine katılan ülkeler, Şam rejimi lideri Beşar Esad'ın Suriye'nin geleceğinin bir parçası olamayacağı konusunda anlaştı. ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, Kanada, Japonya ve İtalya'nın dışişleri bakanlarının yanı sıra Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de katılıyor.



ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Esad yönetiminin sona yaklaştığı konusunda hemfikir olduklarını söyledi. Tillerson, "Esad ailesinin saltanatının sonu geliyor, bu açık. Rusya, ABD ve Esad arasında bir seçim yapmak zorunda" dedi.

ABD'li bakan, müttefiklerin Suriye'de bir kez daha kimyasal saldırı yapılmasına izin vermeyeceğinin altını çizdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ise, Esad'ın Suriye'nin geleceğinde yer alamayacağını açıkladı. Ayrault'a göre, uluslararası gözlemcilerin ateşkesi izlemesi, yeni dönemde hayati önemdeki ilk adım.

Yeni yaptırım yok Fransız bakan, ayrıca, Suriye ve Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar için ise herhangi bir uzlaşma sağlanamadığını aktardı. Aynı açıklama, İtalya Dışişleri Bakanı tarafından da yapıldı. İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, Rusya'ya ek yaptırımlara ilişkin "G-7 buna karar verme merci değildir" dedi

Haberin Devamı

ÇAVUŞOĞLU DA G7 ZİRVESİNDE

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya'nın Lucca kentinde gerçekleştirilen G7 Dışişleri Bakanları Toplantısına katıldı. Bakan Çavuşoğlu, toplantıda ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile sohbet etti.

İtalya, Türkiye'nin de temsil edildiği G7 Dışişleri Bakanları Zirvesi'ne ev sahipliği yapıyor. Bakanların ikili görüşmeler de gerçekleştireceği zirvede, Suriye krizine ortak çözüm ele alındı. Almanya, Kanada, İtalya, Fransa, İngiltere, Japonya ve ABD Dışişleri Bakanlarının aile fotoğrafı çekiminin ardından toplantıya geçildi. Toplantıda Rusya'nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad üzerindeki bağının koparılması amaçlanıyor. Sabah saatlerinde gerçekleştirilen zirveye Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Katar Dışişleri Bakanları da katıldı. Suriye'deki son gelişmelerin ve siyasi çözümün ele alındığı toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson ile kısa bir sohbet gerçekleştirdi. Görüşmede, Suriye'deki durumun ve atılacak adımların değerlendirildiği öğrenildi.

Haberin Devamı