Gazete Vatan Logo

Son dakika: Tarihi gün! F-35 Türkiye'ye teslim edildi

Türkiye ile ABD arasında bir süredir krize neden olan F-35 savaş uçaklarından 2'si ABD'nin Teksas Eyaleti'nde düzenlenen törenle Türkiye'ye teslim edildi. Töreninin düzenlendiği salonun girişine kırmızı beyaz halı serildi. Dev ekrana ise Anıtkabir ve Ayasofya'nın fotoğrafları ve Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” sözü yansıtıldı. Türkiye’nin toplamda 100 F-35 uçağını hava gücüne katması planlanıyor.

Son dakika: Tarihi gün! F-35 Türkiye'ye teslim edildi

Dünyanın en önemli konsorsiyum projelerinden biri olarak kabul edilen ve ülkemizin 1999 yılında Konsept Gösterim (CDP) Evresi’ne, 2002 yılında Sistem Geliştirme ve Gösterim (SDD) Evresi’ne, 2007 yılında ise Üretim, Destek ve Sürekli İyileştirme (PSFD) Evresine katılım sağladığı F-35 Projesi kapsamında, Türkiye ilk F-35 uçağını ABD'nin Teksas Eyaleti Nort Worth kentindeki Lockheed Martin Havacılık firmasının Lockheed Martin Havacılık firmasının merkezinde 8 No'lu hangarda düzenlenen törenle teslim aldı. Törene Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel ve Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Tümgeneral Reha Ufuk Er katıldı.

TÖREN SALONUNDA KIRMIZI BEYAZ RENKLER

Radara yakalanmadığı için hayalet uçak olarak bilinen F-35 savaş uçakları için düzenlenen törene 450 davetli ile Türkiye için üretilen 2 uçağın yapımında çalışan mühendis, teknisyen ve işçiler katıldı. Salonun girişine kırmızı beyaz halı serildi. Dev ekrana ise Anıtkabir, Ayasofya'nın fotoğrafları ve Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” sözü yansıtıldı.

Haberin Devamı

Teslim edilecek 2 uçak, Türk pilotların eğitimi için 2019 yılına kadar ABD'de kalacak. Türk pilotların eğitilmesinden sonra F-35’ler, Malatya’nın Akçadağ ilçesinde bulunan 7’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’nda konuşlanacak.

İLK 5.NESİL SAVAŞ UÇAĞI

Törende bir konuşma yapan Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel “Türkiye bu programa başlangıcından bu yana en güçlü katkıyı sağlamış ve bu ortaklığa önemli miktarda kaynak tahsis etmiştir. Ayrıca, Türk sanayisinin katılımı programın maliyet etkinliğine de önemli katkılar sağlamaktadır. Türkiye, NATO'nun güvenilir ve kararlı bir müttefiki olarak küresel barış ve güvenliğe hizmet etmeye devam ederken, F-35 ülkemizin toprak bütünlüğünün ve gelecek nesiller için ulusumuzun güvenliğinin korunmasına da yardımcı olacaktır” dedi.Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Tümgeneral Reha Ufuk Er bir konuşma yaptı.

Dün yaklaşık 3 saat süren tanıtım turuna katılan Vatan gazetesi Ankara Temsilcisi Murat Çelik bugün de teslim törenine katıldı.

Haberin Devamı

'ONUR DUYUYORUZ'
35A uçağını teslim etmekten onur duyduklarını belirten Lockheed Martin Başkanı ve CEO'su MarillynHewsonkonuşmasında “Programa ortak ülkeler için, bu uçağın gelişmiş yetenekleri ve teknolojileri ile gerçekten dönüştürücü olduğunu ve onlarca yıl boyunca F-35'in dünya çapında küresel güvenliği artırmada belirleyici bir rol oynayacağından emin olduğunu” belirtti.
Teslim alınan ilk F-35 uçağı aynı zamanda Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine giren ilk 5. Nesil Savaş uçağı olma özelliğini de taşıyor. Sahip olduğu düşük görünürlük, sensör teknolojileri ve radar sistemi gibi üstün yetenekleri ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın operasyonel etkinliğinde çarpan etkisi oluşturacak F-35 uçaklarından Türkiye, yıllara sari olacak şekilde 100 adet tedarik etmeyi planlıyor. Bu kapsamda hali hazırda 30 adet uçağın siparişi verilmiş durumda.
F-35 Projesi Hava Kuvvetlerimizin yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını karşılamanın, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin caydırıcılığını topyekün artırmanın yanı sıra Türk Savunma Sanayii firmalarına yeni iş fırsatları yaratıyor ve firmalarımızın F-35 gibi beşinci nesil bir hava platformunun küresel tedarik zincirinde yer almasına imkan tanıyor. Aralarında Alp Havacılık, Ayesaş, Kale Havacılık, Kale Pratt&Whitney ve TUSAŞ’ın yer aldığı Türk sanayi firmaları tarafından üretilen parçalar ilk F-35 uçağından bu yana tüm uçaklarda yer aldığı gibi bugün teslim edilen kendi uçağımızda da bulunuyor.
Bu kapsamda TUSAŞ tarafından uçağın orta gövdesi, orta gövde kompozit ve metalik parçaları, hava alığı ve hava yer harici yük taşıyıcısı ve adaptörü; Alp Havacılık tarafından F135 motorları için RearHub, nikel ve titanyum diskler, iniş takımı, fren sistemi ve uçak yapısal parçaları; Ayesaş tarafından panaromikkokpit ekran ve füze kontrol arayüz kartları; Kale Havacılık tarafından uçak gövde ve kanat yapısal parçaları; Kale Pratt&Whitney firması tarafından F135 motorları için çeşitli motor parçaları üretiliyor. Lockheed Martin, NorthropGrumman, GE Aviation, Pratt&Whitney, MarvinEngineering, L3, UTAS gibi dünyanın en büyük savunma sanayii şirketleri için üretilen parçalar zamanında, yüksek kalitede ve maliyet etkinlik gereksinimlerine uygun şekilde teslim ediliyor.
18-0001 kuyruk numarası ile teslim alınan ilk F-35 uçağı pilot eğitimlerinde kullanılmak üzere Arizona’da yer alan Luke Hava Üssü’nde görevlendirilecek. Türkiye’de F-35 uçaklarının konuşlandırılacağı, pilot ve bakımcı eğitimlerinin gerçekleştirileceği Entegre Eğitim Merkezi’ne de ev sahipliği yapacak ilk üs olan Malatya 7. Ana Jet Üs Komutanlığı’nın aktivasyon çalışmalarına hali hazırda devam ediliyor. İlk uçakların Kasım 2019’da Türkiye’ye gelişini takiben 2020 yılında burada eğitim faaliyetlerine başlanacak.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Tek pilot ve tek motorlu, beşinci nesil JSF/F-35 müşterek taarruz uçağı, hava-yer taarruz, keşif, taktik ve savunma gibi çok maksatlı görevleri düşük görünürlük özelliğiyle gerçekleştirebilen avcı savaş uçağı olarak dikkati çekiyor. Uçaklar, konvansiyonel (yatay) iniş kalkış yapabilen, kısa kalkış-dikine iniş yapabilen ve uçak gemisine inebilen olmak üzere üç versiyonda üretiliyor.


TÖRENİN YAPILDIĞI SALONDAN FOTOĞRAFLAR