Gazete Vatan Logo

Somali’yi bunlar bitirdi

Doğu Afrika’nın sahil kıyısında yer alan ve uluslararası örgütler tarafından tarım, yeraltı kaynakları ve deniz ürünleri sektörlerinde potansiyel sahibi Somali bugün açlık ve kuraklıkla anılıyor. Üç bin kilometrelik sahil şeridiyle Afrika’nın en uzun sahiline sahip olan Somali, Arap Yarımadası’na yakın olması nedeniyle bölgedeki ülkelerle ticaretini geliştirmişti. 80 sonlarında IMF desteğiyle birlikte özelleştirmeler de ülkeyi yatırımcılar için ideal bir konuma getiriyordu. Fakat ülkede 1991 yılında başlayan isyanla Siad Muhammed Barre’nin devrilmesi, ülkeyi çaresizliğe sürükleyen ilk adım oldu. Barre yönetimine güçlü bir alternatif getirilmemesi, otorite eksikliğiyle birleşince ülkede bir gün bile çatışma ve kaos eksik olmadı. Bu olaydan sonra Somali toprakları üçe bölündü. Mogadişu’nun belli bölgelerine hakim olan Federal Geçiş Hükümeti’nin yanısıra ülkenin kuzeyindeki Somaliland, uluslararası alanda tanınmayan bir kesim. Buna rağmen ticaret ve siyasal alanda bölgenin en istikrarlı yönetimi konumunda. 1998’de özerkliğini ilan eden Puntland’ın yanısıra Galmudug, SSC ve Azania da Somali’deki diğer ayrışmış bölgelerdir. Amerika yanlısı Barre devrilmeden önce, Somali’nin Amerikan petrol şirketleri Conoco, Amoco, Chevron ve Phillips ile anlaşmalar yaptı ve bu şirketler ülkenin üçte ikisi üzerinde hak edebilir konuma geldi. Hatta, Bush döneminde bu şirketlerin, ABD yönetiminden, Somali’ye asker gönderme isteğinde bulundukları da öne sürülmüştü.

IMF, gıda zinciri değiştirdi

IMF’nin 80 sonlarında ucuz fiyata pirinç ve tahıl satmasıyla birlikte tarımcılık büyük darbe aldı. Elverişli topraklara ise pamuk, sebze ve meyve gibi dış satım ürünü yetiştirmek için el konuldu. Ülkede, paranın değer kaybetmesi, gübre, petrol ve tohum fiyatlarının yükselmesiyle birlikte tarımla uğraşan kesim sadece, yağmur alan bölgeye kaydırıldı. Tarım ve hayvancılık böylelikle geri plana atıldı. Barre’den sonra yönetime geçen Federal Geçiş Hükümeti, uluslararası kamuoyu tarafından tanındı. 2009 Ocak ayında yapılan seçimlerle Cumhurbaşkanı Albullahi Yusuf’un yerine ılımlı İslam savunucusu ve eski bir isyancı olan Şeyh Şerif Ahmet hükümetin başına geçti. Fakat şu anda parçalara ayrılan Somali’de geçiş hükümeti başkent Mogadişu’nun sadece bir bölümünü kontrol edebiliyor. Ülkenin geri kalan kısmı El-Şahab ve aşiretler tarafından yönetiliyor. Somali’de tarım ve hayvancılık önemli geçim kaynakları arasında. Fakat 637 bin km2’lik ülke topraklarının sadece yüzde 13’ü ekilebilir. Bu toprakların da sadece yüzde 1.6’sında tarım yapılabiliyor. 10 milyon nüfusa sahip Somali’de, 90’larda yaşanan iç savaş sonrasında eğitimli kesim Amerika ve Avrupa’ya kaçtı.

Erdoğan Somali’de

Daha önce ailesiyle birlikte Somali’ye giderek yardım faaliyetlerini yerinde inceleyeceğini açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün gece Somali’nin başkenti Mogadişu’ya gitti. Başbakan’a Somali yolculuğunda eşi Emine Erdoğan, Türkiye’de bulunan Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Bakan Fatma Şahin eşlik etti.

Somali’ye “süper” destek

Bu arada Somali’ye Başbakan Erdoğan’la birlikte kamu kurum ve kuruluşları ile STK’ların yöneticileri, sanatçılar, işadamlarının ve gazetecilerin de bulunduğu yaklaşık 200 kişilik bir heyet eşlik etti. İki uçakla çıkılan yoculuğa katılanlar arasında TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan ile sanatçılar Ajda Pekkan, Nihat Doğan, Muazzez Ersoy ve Sertap Erener bulunuyor.

Mülteci kamplarına gidecek

Bu gece Türkiye’ye dönecek olan Erdoğan ve beraberindeki heyet, Mogadişu’da bulunan yardım kamplarını ziyaret edecek. Erdoğan yine Mogadişu’da Türk Kızılay’ı tarafından kurulan mülteci kampı ile Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan sahra hastanesinin açılışlarını da yapacak.

Haberin Devamı