Gazete Vatan Logo

Somali’ye destek çağrısı

Uganda ve Kenya’dan sonra Somali’yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, işbirliğini sürdüreceklerini vurguladı ve bölge ülkelerine de destek çağrısı yaptı.

Somali’ye destek çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uganda ve Kenya’dan sonra Doğu Afrika’daki temaslarına, ziyaretinin son durağı Somali ile devam etti. Somali Büyükelçiliği’ni açan Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile düzenlediği ortak basın toplantısında barış mesajları verdi:

“Somali’yi daha ileri taşıyacak projeleri ele aldık. İmzalanan 9 anlaşmayla ilişkilerimizi daha da güçlendirdik. Eğitim, sağlık, güvenlik, tarım, ulaştırma bütün bu alanlarda işbirliğimiz güçlenerek devam edecektir. Bunları bir bir hayata geçireceğiz. Bölge ülkelerin bu anlayışla Somali’ye destek olmalarını bekliyoruz.”

Yine atasözü

“Bir Somali atasözünü söylemeden geçemeyeceğim: Bir insanın yatabileceği en huzurlu yer barış yatağıdır. Seçimlerin Somali’nin güvenliğine katkı sağlamasını temenni ediyorum. Dostlarınızın sayısını çoğaltarak yolunuza devam etmelisiniz. Terörün kanlı yüzünü 3 gün önce gördük. Burada onlarca Somalili ne yazık ki öldü. Somali yönetimine ve Somali halkın başsağlığı diliyorum.”

54 ülkeye elçilik!

Haberin Devamı

Mogadişu’da büyükelçiliği açan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda içinde bulunduğumuz Mogadişu Büyükelçilik Külliyesi Türkiye’nin dünyada 1 numaralı külliyesidir. Geleneklerimizde kiracılık yok. 13-14 yıl önce Afrika’da 12 ülkede vardık. Ama şimdi 39 ülkede varız. Buralarda da kiracı olduğumuz büyükelçiliğin olmaması lazım. Onun için satın almaya başladık. Hedef 54 Afrika ülkesinin 54’ünde de büyükelçilik binasını hizmete açmak.” Büyükelçilik binası inşaatı Eş Şebab tarafından saldırıya uğramıştı. Daha önce de türk heyetinin kaldığı otele saldırı düzenlemişti.