Gazete Vatan Logo

Soma şehitlerinin hesabını boşaltıp ortadan kayboldu!

Manisa'nın Soma ilçesinde, 'bu kadarı da vicdansızlık' dedirten bir olay meydana geldi.

Soma faciasında eşini kaybeden maden şehidinin eşi, bir banka çalışanı tarafından 200 bin TL'ye yakın parası dolandırıldı.

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, banka çalışanının olay sonrası müfettişler tarafından yapılan araştırmalar sonrasında üçü şehit madenci ailesi olmak üzere 20'ye yakın banka müşterisinin iyi niyetlerinin suistimal edilerek bir milyon TL üzerinde dolandırıldığını ve banka çalışanı M.S'nin de ortadan kaybolduğunu ve arandığını açıkladı.

"O PARA ÇOCUKLARIMIN GELECEĞİYDİ"

Soma'da maden faciasında eşi Ali Gül'ü kaybeden biri kız iki çocuk annesi Meryem Gül, 200 bin TL'ye yakın parasının bankadan yok olduğunu kaydederek o paranın çocuklarının geleceği olduğunu belirtti.

15-16 Ağustos tarihinde oğlunu sünnet ettirmeye hazırlandığı an bu olayın başına geldiğini aktaran Meryem Gül, şöyle konuştu: "Ben bu zamana kadar banka yüzü görmedim. Banka işlerimizi eşim hallederdi. Soma'da meydana gelen maden faciasının ardından düzenlenen yardım kampanyasında AFAD yoluyla hesabıma aktarılan para ve sigortadan aldığı yaklaşık 200 bin TL parayı tek bir bankaya toplamak istedim ve o bankaya yatırdık. 2-3 ay önce bir olay duydum. Paramı sormak için o bankaya gittim. Bana paramın kalmadığını söylediler. Bankadan para yok oldu dediler. 2-3 aydan bu yana da senin paranı ödeyeceğiz diyerek oyaladılar. 30 bin TL eşimin sigorta parası var onu oraya yatırmıştım. Öbürü AFAD'tan geleni de oraya yatırmıştım. Hepsi 200 bin TL civarındaydı. O parayla ev alacaktım, çocuklarımın geleceği için bir yatırım yapacaktım onları okutacaktım. Moralim çok bozuk. Gidip bankaya soramadım bile. Şu an eşimden kalan maaşla kaldım. Mağdur kaldım. Yardımlarınızı bekliyorum."

Haberin Devamı

"BANKA ÇALIŞANI HAKKINDA ARAMA KARARI ÇIKTI"

Konuya ilişkin açıklama yapan Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı ise olayla ilgili soruşturmanın 2-3 aydır devam ettiğini vurgulayarak, "Olayla ilgili müfettişler tarafından incelemeler sürüyor, rapor hazırlanmak üzere. Bazı ailelerimizin mağduriyetleri olmuş ama banka tarafından mağduriyetler giderilecek. Savcılık olaya el koymuş durumda. Adli soruşturma sürüyor, şu an banka müfettişlerinden rapor bekleniyor. O banka memuru hakkında arama kararı çıktı. Tutuklamaya da sevk edilmiş. Rapor, adli makamlara intikal ettiğinde soruşturma rapor doğrultusunda devam edecek" dedi.

"BÜTÜN MAĞDURİYETLERİ BANKA KARŞILAYACAK"

Haberin Devamı

Müfettişler tarafından tutulan raporun ellerine geçmediği için toplam para ve dolandırılan ailelerle ilgili net bir sayı olmadığını kaydeden Kaymakam Atçı, "Net bir bilgi yok ama başka mağdur olan madenci yakını ve normal vatandaşlardan da aileler var. Ama telaşa gerek yok, bütün mağduriyetler faizleriyle birlikte banka tarafından giderilecek. Dolandırılan 3'ü şehit madenci yakını 15-20 civarında kişi var. Miktar olarak 1 milyon TL üzerinde olabilir. Dolandırıcılık yapan şahıs genelde onunla iş yapan, tanıdığı, itimat eden kişileri dolandırdığı yönünde bilgi var. Hesaplarda bazı yanlış havaleler yapılmış. Bu şahıs, bu kişiler tarafından sevilen, itimat telkin edilen bir memurmuş müşteriler tarafından. Rapor bugünlerde gelecek. Rapor doğrultusunda hem zarar karşılanacak hem de adli soruşturma devam edecek. Zaten o kişinin de banka ile ilişiği kesilmiş durumda. Şu an aranıyor" dedi.

Müşterilerini dolandırdığı iddia edilen şahsın eşinin de Güneydoğu Bölgesine bir yere öğretmen olarak atandığını duyduğunu kaydeden Kaymakam Atçı, "Muhtemelen o taraflara gitmiş olabilir. Araması çıktığı için kolluk güçleri onu gördüğü yerde adli makamların kararını yerine getireceklerdir."

Haberin Devamı

"OLAYI BİR MÜŞTERİ FARK ETMİŞ"

Yaklaşık 3 ay önce meydana gelen dolandırıcılık olayının bir müşterinin yanlışlığı tespit etmesiyle ortaya çıktığını kaydeden Kaymakam Atçı, yetkililere de bu konu gidince hemen müfettiş çağrılıp olaya müdahale ediliyor. Birkaç senedir devam eden bir olay. İtima da dayalı bir durum söz konusu olduğu için kişiler itimat etmiş arkasını sormamışlar. Sınırlı sayıdaki müşterilere yönelik yapılmış bir durum" dedi.

"YÜZ KARASI MESELE İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Haberin Devamı

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, şehit madenci Ali Gül’ün eşi Meryem Gül’ün özel bir bankada bulunan yardım parasının bir gişe memuru tarafından dolandırılmasıyla ilgili açıklamada bulundu. 13 Mayıs 2014 yılındaki Soma maden faciasının ardından madenci ailelerine yapılan tüm yardımların AFAD ile birleştirildiğini hatırlatan Milletvekili Özel, "Daha sonra bu yardım paraları iki taksit halinde kişi başına toplam 176 bin lira olarak ödendi. O dönemde, sosyal politika anlamında, para konusunda tecrübesiz, ömürlerinde bu kadar parayı görmemiş kişilere verilmesinin sıkıntılarına dikkat çekmiştik. Gün geçmiyor ki bu konuyla ilgili Soma’da yeni gelişmeler olmasın. En sonuncusu da bir özel bankada, bir gişe memurunu madenci ailelerinin getirdiği veya onların adına yatan bu paraları zimmetine geçirdiği ile ilgili iddiaydı. İddialar, 1 milyon lira paranın olduğu ile ilgili. 13 yıllık madenci Ali Gül, geçen sene maden faciasında hayatını kaybetmişti. Onun eşi almış olduğu parayı çekmek için gittiği bankada böyle bir paranın olmadığını öğrendi. Kaymakamlığa ve çeşitli kurumlara başvurdu. Sonra savcılığa suç duyurusunda bulundu. Daha sonra öğrenildi ki özel bir bankanın gişe memuru içinde şehit madenci ailelerinin de bulunduğu çok sayıda kişiyi dolandırmıştı. Zamanında gözaltı işlemi veya tutuklama işlemi yapılmadığı için şu an gişe memuru ortada yok. İngilizce öğretmeni olan eşinin yanına Mardin’e gittiği söyleniyor. Telefonları kapalı ve kimse ulaşamıyor. Madenci eşine ise bu paranın banka tarafından ödeneceği söyleniyor. Bankacılık mevzuatı gereği böyle yapılması gerekiyor. Ama çok sayıda madencilerin geride bıraktıkları tedirgin. Maden karası bir meseleden sonra yüz karası, vicdan karası bir mesele ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

"ESAS SORUN SOSYAL POLİTİKA ÜRETEMEME MESELESİDİR"

Milletvekili Özel, açıklamasında, yaşanan sorunun Türkiye’nin sosyal politika üretmemesinden kaynaklandığını altını çizip, "Burada kimin sorumlu olarak baktığımızda ne paranın yatırıldığı bankanın kurumsal kimliğini ne de parayı yatıran kişi sorumlu tutabiliriz. Esas sorun Türkiye’nin sosyal politika üretememe meselesidir. Türkiye’de dünya rekoru kıran atlete kilogramınca altın birden veriliyor. Daha sonra spor alanında herhangi bir başarı elde edemiyor. Çünkü O, para ile meşgul olmaya başlıyor. Türkiye’de yılbaşında büyük ikramiyeyi kazananlar yıllar sonra sefalet içinde haberlere konu oluyorlar. Oysa yurt dışında sosyal politika uzmanları çeşitli çalışmalar yapıyor. Mesela yurtdışında büyük bir ikramiye kazandığınızda paranın hepsini size vermiyorlar. ABD’de 40 yıla yayıyorlar. Birçok Avrupa ülkesinde 20-30 yıla yayıyorlar. Şimdi bu tip facialardan sonra ağlayan anneye, ağlayan eşe ve ağlayan çocuğa sünnette lokum tıkar gibi para tıkmak devlet olmak veya sosyal politika üretmek değil. Doğru olan o ailenin de çocuklarını geleceğini düşünecek şekilde bir takım politikalar üretmek. Kişileri ellerinde ömürleri boyunca gördükleri 100 katı kadar parayı bir anda verip de onları felakate, onları dolandırılmaya, bir takım yanlışlıklar ile tehlikelere ve tehditlerin önüne atmak değil. Devletin bundan fazlasını yapması gerekiyor. Soma’daki aileler ve çocuklar için bugün yapılan iş sadece para vermektir onlara. Oysa bu doğru bir yaklaşım değil. Bunun için sosyal politika üretmek gerekir. Onların geleceklerini garanti altına almak gerekir. Eğer oradakiler şehitse ve oradaki şehit ailelerine sahip çıkmak devlet sözü ise bu söz yerine getirilirken devletin tüm imkanlarını seferber ediyor olması lazım. Parayı verip sırtını dönmek doğru değil" diye konuştu.

"TEK MAĞDUR MERYEM GÜL DEĞİL"

CHP’li Özel, dolandırma olayını sadece Meryem Gül’ün değil başka madenci şehit ailelerinin de yaşadığına belirterek şunları söyledi:

"Şehit madenci Ali Gül’ün eşi Meryem Gül açık olarak şu an savcılığa şikayette bulunmuş durumda. Birkaç aile bankaya gittiğinde önce hesaplarını bloke olduğunu, daha sonra paralarının verildiğini söylüyor. Bankanın teftiş kurulunun bir çalışma yaptığı söyleniyor. Ticari sır ve bankacılık kanunu gereği, kişiler kendileri açıklamadığı takdirde bu bilgiler açıklanamıyor. Bu bilgileri bankadan almak mümkün değil. Ancak ilerleyen dönemde yargı safhasında mutlaka bu bilgilere erişilecek. Ama biz tek Meryem Gül olmadığını çok sayıda bu konuda ailenin mağdur olduğunu ama mağduriyetlerini de bilmediklerini biliyoruz. Bankanın ise bankacılık kanunu gereği bu paraları ödeyeceğini söylemesi yürekleri rahatlatıyor. Ancak Meryem Gül, şu an parasına erişemiyor ve yokluk çekiyor. Bu konuda da bir an önce çözüm üretilmesi gerekiyor. Soma Kaymakamlığı ile Manisa Valiliği’nin de bugüne kadar bu konudaki pasif tutumları, aileleri uzun süre oyalamaları, konuyu da örtbas etmeye çalışmaları da ayrı bir tartışma konusu."