Gazete Vatan Logo

Soma mağdurları için umut oldu

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasından kurtulan Sadettin Güngör, TKİ aleyhine açtığı tazminat davasını kazandı. Güngör’ün hukuk zaferi diğer madencileri de umutlandırdı

Soma mağdurları için umut oldu

Soma’daki maden faciasından sağ kurtulan işçilerden 30 yaşındaki Sadettin Güngör, Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) açtığı manevi tazminat davasını kazanırken, hem yaşamını yitirenlerin ailelerine, hem de diğer madencilere umut oldu. Ankara 6. İş Mahkemesi’nde görülen davada TKİ’nin Güngör’e 10 bin lira tazminat ödemesine karar verilirken, bu kararın Yargıtay tarafından onanması durumunda emsal teşkil edeceği belirtildi. Güngör’ün hukuk zaferini öğrenen diğer bazı mağdurların da tazminat hakkı için harekete geçtiği belirtildi.

Soma’da, 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti. Ancak bu süreçte, ne yaşamını yitirenlerin ailelerinin, ne de sağ kurtulan işçilerin mağduriyeti giderilebildi. Soma A.Ş’nin mal varlığına el konulmasıyla, işçiler tazminat haklarından da mahrum bırakıldı. Ancak Eynez Kömür Ocağı’nda sağ kurtulan madencilerden Sadettin Güngör yaşadığı mağduriyeti mahkemeye taşıyarak TKİ’ye karşı manevi tazminat davası açtı.

10 bin lira tazminat

Haberin Devamı

Geçtiğimiz gün Ankara 6. İş Mahkemesi’nde görülen davada TKİ’nin Güngör’e 10 bin lira tazminat ödemesine karar verilirken, bu karar Soma mağdurları için umut ışığı oldu. Yerel mahkemesinin aldığı kararın Yargıtay tarafından onanması durumunda emsal teşkil edeceği belirtilirken, Güngör’ün avukatı Emre Eren, “Hem ölen işçilerin aileleri hem de sağ kurtulan 486 madenci için emsal teşkil eden bir karar verildi. Bu kararla birlikte TKİ’ye dava açmaktan çekinenler de haklarını almak için yargının kapısını çalacaktır. Yerel mahkemenin verdiği karar TKİ’nin kazadaki sorumluluğunu tescil etti.

Bundan sonraki süreçte 486 madenci kardeşimiz TKİ’yi dava ederek haklarını talep edebilir. Kazanın olduğu dönemde TKİ yönetiminde olanlar hakkında ivedilikle kamu davası açılmasını talep ediyoruz” dedi. Eren, Soma’da yaşanan TKİ yönetiminin sorumlu olduğunu dile getirerek, “Kurum yöneticileri hakkında henüz kamu davası açılmadı. Soma A.Ş. tazminat ödeyecek durumda değil. Mağdurların tazminatını TKİ üstlenmeli. Mahkemenin kararı bu açıdan büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Karar emsal olacaktır’

Eynez Kömür Ocağı’nda meydana gelen faciadan sağ kurtulan ve tazminat davasını kazanan Balıkesir Savaştepeli Sadettin Güngör ise şunları söyledi:

“Soma’da yaşıyorum. İki çocuk babasıyım. Yaşadığım acı hiçbir zaman dinmeyecek. Ben yaralı kurtuldum ama arkadaşlarımın yaşadıkları gözümün önünde. Aradan geçen zamanda psikolojim düzelmiş değil. Her gece yatarken madendeki arkadaşlarımın çığlıklarını duyuyorum. Kazandığım davanın diğer arkadaşlarıma emsal olacağını düşünüyorum. Maddi tazminat acımızı hiçbir zaman tam olarak hafifletmez ama çocuklarımızın geleceği için büyük önem taşıyor. Bir yandan da devlet kurumuyla mahkemelik olduğum için korkuyorum. Bazı arkadaşların bizden cesaret alarak haklarını arayacaklarını duyuyoruz.”

‘Bu dava bizim için çok önemli’

TKİ’ye dava açan bir diğer işçi Veli Kabak da şöyle konuştu: “Mağduriyetimiz var. Sadettin arkadaşımızın davası emsal teşkil ettiğinden çok önemli. Ortalama tazminat tutarlarımız 15-20 bin lira. Devlet, Soma A.Ş’nin mal varlığına el koydu. Hakkımızı şirketten tahsil edemiyoruz. O halde devletin bu mağduriyeti gidermesi gerekir. İşten çıkartılan toplam sayı 2 bin 831. Birçok insan halen işsiz. TKİ aleyhine açılan tazminat davalarının bir an önce sonuçlanması en büyük dileğimiz.”

Haberin Devamı

Kaynak: Milliyet