Gazete Vatan Logo

Sokakları Osmanlı kokan kent Filibe

Sokakları Osmanlı kokan kent Filibe

Filibe, Bulgaristan’ın ikinci büyük şehri. Tıpkı İstanbul gibi yedi tepe üzerine kurulu... Türk turistler için ilgi çeken bir yanı ise bir Osmanlı mahallesi olması...

Plovdiv ya da bizim bildiğimiz adıyla Filibe... Sofya’ya 120 kilometre uzaklıkta ve Bulgaristan’ın ikinci büyük şehri. Tıpkı İstanbul gibi yedi tepe üzerine kurulu şehir, Meriç Nehri’nin iki yayına konuşlanmış. Evliya Çelebi’nin ifadesiyle de “Dokuz adet, yamru yumru boz kayalık tepeler üzerine, dereler arasına kurulmuş” Filibe’de 17'nci yüzyılda 53 cami, 70 okul, 9 medrese, 11 tekke, 8 hamam, 9 han, kervansaray varmış. Bu camilerden günümüzde ayakta duran ve kentin en önemli yapılarından biri olan 15'inci yüzyılda İkinci Sultan Murat tarafından yaptırılan Muradiye Camii çevresi itibariyle de önemli. Camiye halk bugün Ulu Cami ya da Cuma Camii de diyor.

Hacı Arif Bey’in memleketi olarak da bilinen Filibe Bulgaristan'ın en güzel kentlerinden biri. Ülkenin en hareketli şehirlerinden biri olan Filibe'nin Türk turistler için ilgi çeken bir yanı ise gezmekten büyük keyif alınacak bir Osmanlı mahallesi olması. Bu mahallede birçok kafe, restoran, mağaza var. Mahalle oldukça geniş bir alana yayılmış durumda. Osmanlı mahallesinin bulunduğu alandaki tepede ise bir anfitiyatro ve içinde de kafe bulunuyor. Oradan kenti kuşbakışı izlebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Filibe ve Osmanlı mimarisi demişken kentin tarihine baktığımızda, İstanbul’un fethinden 90 yıl önce Lala Şahin Paşa tarafından Osmanlı topraklarına dahil edildiğini öğreniyoruz. Ancak geçen zaman içinde doğal olarak Osmanlı izleri azalmış. Filibe diyorum ama aslında kentin adı artık Plovdiv diye biliniyor bunu da belirtmek de yarar var.

Hüdavendigâr Cami
Osmanlı’dan kalan belli başlı önemli yapılardan biri olan Hüvavendigâr Cami, ‘Cumaa Cami’ ve ‘Ulu Cami’ diye de biliniyor. İlk olarak 1425 yılında Murad Hüdavendigâr’ın yaptırmış olduğu bu eser, bir deprem sonucu yıkılmış ve 1785’te 1. Abdülhamid tarafından yeniden yaptırılmış.
Barok tarzı evler
Üç tepe üzerinde oldukça güzel bir mimari yapılar grubu halinde ayakta duran bu müze kent, geleneksel evleri ile Türk ve Bulgar yapı işçiliğinin uyumlu örneklerini göz önüne seriyor. Görkemini sade stilinde bulan bu mimari biçim, bugün ‘Filibe Barok Tarzı’ olarak isimlendiriliyor. Bu tarihi dokuyu gelecek nesillere bırakmak için evler restore edilmiş. 150’den fazla kültür evinden oluşan bu yapılar topluluğu, tam bir müze görünümünde. Bugün evlerin her biri müze, galeri, atölye, lokanta gibi işlevler görüyor. Her odaya güneşin girebileceği şekilde konumlandırılmış pencereleriyle öne çıkan ahşap tavanlı bu yapılar, oymacılık sanatının da en güzel örneklerini barındırıyorlar.
Görmeden dönme
Baçkovo Manastırı
Bizans İmparatoru Grigor Bakuriani tarafından 1083’te yapılmış. Bizans ve Bulgar kültürünün karma yapısına sahip manastırın içindeki mozaikler ilgi çekici.
Külliye
Şehrin diğer önemli bir yapısı Beylerbeyi Gazi Şehabeddin Paşa’nın yaptırdığı külliye. Şehabeddin Paşa’dan geriye yalnızca ‘İmaret Cami’ ayakta kalamış.

Haberin Devamı