Gazete Vatan Logo

Sky diving'de rekora imza atan THY pilotu!

Kaan Özenmiş 14 yıldır THY'de pilot olarak görev yapıyor. Geçtiğimiz günlerde beraberindeki 164 kişilik ekiple paraşütle atladı ve Dünya Dikey Formasyon Rekoru'nu kırdı. İşte gökyüzüne meydan okuyan pilotun yaşadıkları....

Sky diving'de rekora imza atan THY pilotu!

6 bin metre, 164 paraşütçü, saatte 386 kilometre hız... ABD'nin Chicago şehrinde bir araya gelen paraşütçüler el ele ve baş aşağı pozisyonda atlayarak rekora imza attı. Türkiye'den bir isim, Türk Hava Yolları'nın kaptan pilotu Kaan Özenmiş de o ekip içerisindeydi. Hayatı boyunca unutamayacağı bir deneyim yaşadığını söyleyen Özenmiş'le o anları konuştuk.

Binlerce metre yüksekten atlamak bizlere normal ve sıradan bir durum gibi görünse de aslında pek de öyle değil. Bir de rekor söz konusuysa insanın hissedeği yük daha da artıyor. Yıllardan beri paraşütle ilgilenen Özenmiş'in söyledikleri bunu kanıtlar nitelikte: "Hazırlık, rekor denemesinin yapıldığı dört gün, atlayışlar... Fiziksel ve psikolojik olarak sınırları aşan bir zorlukla karşı karşıya kaldım. Atlayış sırasında herkesin yerinde olduğunu, en ufak bir hareketin bile bütün hesapları bozacağı bir durumu düşünün. Aksiyon filmlerindeki ağır çekimi yaşıyorsunuz, tarifsiz bir hissiyat. Duyduğunuz tek ses rüzgara ait ama beyninizin içinde görüntü donuyor. Bu işi defalarca yapan insanlar neler yaşadıklarını anlatmıştı, yaptığınızda ne olduğunun farkına varıyorsunuz."

Haberin Devamı

Organizasyon için özel davet gerekli

Üç sene arayla gerçekleştirilen organizasyon (Sky diving) Uluslararası Havacılık Federasyonu (FAI) tarafından düzenleniyor. Bu kurum uluslararası havacılığın sportif faaliyetlerini yönetiyor. Organizasyonun gerçekleştirileceği yıllarda beş ya da altı kamp yapılıyor. Bu kamplara ABD, Avustralya ve İspanya ev sahipliğinde gerçekleşiyor. Paraşütçüler kamplarda yaklaşık 15 atlayış yapıyor. Brifingler, değerlendirme kartları ile verilen puanlar... Tam puanı alan kişi organizasyonda yer almak için kendini ispatlamış oluyor. Daha sonra ise davet aşaması var. Yaş veya cinsiyetle ilgili herhangi bir kriter yok. Bu bir hobi bu yüzden atlayıcılar arasında beyin cerrahları bile yer alabiliyor.

Arizona'da paraşüt kampına katıldı

Yoğun bir çalışma temposunun olduğunu ifade eden Özenmiş, "Kamplar sık sık yapılmadığı için kaçırma fırsatınız da yok. Ya katılacaksınız ya da hayaliniz suya düşecek. Öyle ki; mesleğim gereği Şangay'a uçtum, hemen ardından İstanbul'a geldim, evime gidip paraşütümü alıp Los Angeles'a, oradan da Arizona'ya geçtim kampa katılmak için. Jet-lag'i katmıyorum bile düşünün... Bu durum sadece benim için geçerli değil, beraber olduğum insanlar da hayatını buna göre düzenliyor" diyerek başarının sırrını da açıklamış oluyor aslında...

Haberin Devamı

386 kilometre hızla baş aşağı düşüyorlar

Paraşütçülerin yüzüstü ve baş aşağı olmak üzere iki temel serbest atlama pozisyonu var. Antrenmanlarda rüzgar tünelinde ve gökyüzünde atlayarak çok fazla emek harcadığını söyleyen Özenmiş, "Dengesiz, zor ve sürati hızlı olan ve yaklaşık 386 km hızla baş aşağı atlayışlar yapıyoruz. Aynı zamanda daha teknik, şöyle ki; yüzüstü olduğu zaman 400-500 kişiyle rekor kırabilirsiniz, fakat diğerinde bizde olduğu gibi 164’e kadar iniyor."

Sırtında 14 kilo taşıyor

Paraşütçüler 13-14 kg civarında bir ekipman taşıyor. Ama antrenmanlı oldukları için iniş esnasında herhangi bir yük hissedilmiyor. “Atlayışlarda hayati risk her zaman vardır. Bugüne kadar yalnızca üç defa yedek paraşüt açmak zorunda kaldım. ‘Tanrım ölüyorum galiba’ dediğim bir an olmadı” diyor ve ekliyor: "Eğitimini aldığımız ve beynimiz buna hazırlıklı bir hale geldiği için otomatik gelişiyor her şey. Yedek paraşüt çok dikkatli katlanıyor, açılmama ihtimali açık arazide yürürken başınıza bir şey düşme ihtimaliyle aynı neredeyse. Korkulacak bir şey yok, en azından benim için" diyor.

Haberin Devamı

Uçağı 3-4 saniyede boşaltıyoruz

Uçaktaki oturma pozisyonunuz, çıkışınızı ne zaman yapacağınız belli. Yanlış yerde oturursanız veya atlayışta gecikme yaşarsanız elenmiş oluyorsunuz. 175 kişiyle yola çıktık, en son 164’le tamamladık. Atlayışı seri ve hatasız bir şekilde gerçekleştirmeniz lazım, 22 kişiyle beraber uçağı 3-4 saniyede terk ettik. Çünkü bir saniyelik gecikme grupla aranızdaki mesafenin 150 metre artması demek.

İlk atlayışını 15 yaşındayken yaptı

Özenmiş'in paraşüt merakı küçük yaşlarda başlamış. Lisedeyken öğlen arasında kaçıp paraşüt kulesinden atladığını anlatan rekortmen pilot, "Ailemden gizli yapıyordum atlayışları. Arkadaşlarımı da getiriyordum fakat onlar korkup devam etmediler" diyor. Farklı sporlarla da ilgilenen kaptan pilot, Türkiye Motosiklet Federasyonu’nun düzenlediği pist şampiyonasında da yarışmış, kışları da kayak yapıyor.

Haberin Devamı

Daha çok çalışıp rekorlar kıracak

Başta Avrupa olmak üzere uluslararası arenada düzenlenen kamplara, rekor denemelerine katılmayı düşünüyorum. Bahsettiğim gibi rekoru kırdığımız organizasyon üç senede bir düzenlendiği için bir dahakini merakla bekliyorum. Çalışmalara devam anlayacağınız…

Chicago’da gerçekleştirilen ve 40 kişinin bulunduğu bir “baş aşağı” formasyonuna giren ilk ve tek Türk serbest paraşütçü.

Saatte 386 kilometre hızla düşüşe geçen paraşütçüler, 2012 yılında kırılan eski rekoru geliştirdi. Atlayıştan önce tam 13 deneme yapıldı.

*Sky diving: *Serbest atlama