Gazete Vatan Logo

Sızıntı kaynağını Trump’tan kurtardı

Başkan Obama, görev süresinin dolmasına 3 gün kala, halefi Trump’ın ‘idam edilmeli’ dediği, Wikileaks’e belge sızdıran eski asker Chelsea Manning’in cezasını indirdi.

Sızıntı kaynağını Trump’tan kurtardı

ABD Başkanı Barack Obama, görev süresinin dolmasına 3 gün kala açıkladığı af listesine, Amerikan yönetimine ait gizli belgeleri Wikileaks sitesine sızdırdığı gerekçesiyle 35 yıl hapse mahkum edilen eski asker Chelsea Manning’i de ekledi.

Koltuğunu yarın Donald Trump’a devretmeye hazırlanan Obama, görev süresi dolan başkanlara tanınan özel af yetkisini, aralarında Manning’in de bulunduğu 273 mahkum için kullandı. Çıkarıldığı askeri mahkeme tarafından 2013’te 35 yıl hapis cezası verilen 29 yaşındaki Manning’in normal şartlarda 2045 yılında serbest kalması bekleniyordu. Obama’nın getirdiği ceza indirimi sayesinde Manning 17 Mayıs’ta tahliye edilecek.

Af dilemişti

Hapse girmeden önce Bradley olan adını hapiste geçirdiği cinsiyet değişikliğinden sonra Chelsea olarak değiştiren Manning, Kansas’ta tutulduğu erkek hapishanesinde iki kere intihara kalkışmış, bir kere de açlık grevine girmişti. Manning, Kasım ayında Başkan Obama’dan kendisini affetmesini istemişti. Manning Obama’ya yaptığı başvuruda, eylemlerinin sorumluluğunu kabul etmiş ve pişman olduğunu söylemişti. Halihazırda cezasının 6 yılını geride bırakan Manning, askeri hapishanede tutulduğu tecrit hücresinde psikolojisinin bozulduğunu, bu nedenle erken tahliye talebinde bulunduğu belirtilmişti.

Haberin Devamı

Hapse atamaz

Müstakbel Başkan Trump, 2010 yılında verdiği bir röportajda, Wikileaks skandalına karışanların idam cezasına çarptırılması gerektiğini söylemişti. Trump’ın Milli Güvenlik Danışmanı yardımcısı olarak atadığı K. T. McFarland da, 2010’da Manning’in vatana ihanetle yargılanması ve suçlu bulunursa idam edilmesi gerektiğini iddia etmişti. Avukatları, Trump’ın resmen göreve başlamasıyla Manning’in serbest kalma ihtimalinin sıfıra ineceğini savunuyordu. Yasalar gereğince görevden ayrılan başkanların affettiği mahkumlar, sonraki başkanlar tarafından aynı suçtan hapse atılamıyor.

En fazla o affetti

Obama, başkanlığı boyunca 209 kişinin cezasını indirirken 64 kişiyi de affetti. Obama, görev süresi içinde en fazla mahkumu affeden Amerikan Başkanı olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

Vatan haini mi kahraman mı?

Manning’in davası ABD kamuoyunu ikiye bölmüş, halkın bir kısmı Manning’i vatan haini olarak görürken diğer kısmı ise ordunun yanlışlarını ifşa ettiğini söyleyerek serbest bırakılmasını talep etmişti. Manning’in sızdırdığı 700 binden fazla gizli belge içinde ABD helikopterlerinin Iraklı sivilleri öldürdüğü görüntüler de vardı.