Gazete Vatan Logo

'CHP'de erken gelen 02'ye biner'

CHP’de artık genel başkan yardımcıları arasındaki ikinci adamlık rekabeti en azından makam aracı açısından yaşanmayacak

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu , “2. adam kim olacak” sorusuna ısrarla “2. adam olmayacak” yanıtını veriyor. Ancak “06 CHP 02 plakalı otomobile binen genel başkan yardımcısı 2. adam olacak” diyenlerin sayısı da hayli fazla. Kılıçdaroğlu, bu algıyı yıkmak için bulduğu formülü açıkladı: “Makam araçları kişiye tahsis edilmeyecek. İhtiyacı olan hangi plakaya denk gelirse binecek.”

Kılıçdaroğlu, cumartesi yeni Parti Meclisi’ni (PM) toplayacak ve yeni MYK’sını açıklayacak. PM toplantısı öncesinde Radikal Gazetesi'ni ağırlayan Kılıçdaroğlu, hem CHP ’yi, hem de güncel konuları değerlendirdi. Eskiden 2. adamın genel sekreter olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, yeni CHP ’de bütün MYK üyelerinin eşit olacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, “(O6 CHP ) 02 plakalı arabaya binen 2. adamdır algısını yıkmak için de makam araçlarının tümünü havuza alacağız. Araca ihtiyacı olan havuzdan araç isteyecek. Hiçbirinin kişiye tahsisli aracı olmayacak. Hangisi denk gelirse, o gün orada diyelim 7 numaralı vardır, 7 numaraya biner, 2 numara vardır 2 numaraya biner...” dedi. PM üyesi her ismin MYK’da olabileceğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu’nun verdiği bilgiye göre, şu anda kesinleşen iki isim var. Biri gençlik, diğeri kadın kolları başkanları. Kılıçdaroğlu, yeni MYK’da gençlik ve kadından sorumlu genel başkanlıkları için ayrıca atama yapmayacağını açıkladı.

2013’te yerel seçime fren

Ak Parti , yerel seçimleri 6 ay önceye almak istiyor. Bunun için anayasa değişikliği gerekiyor. Seçimlerin zamanında yapılmasını istediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, söz konusu öneriyi desteklemeyeceklerini açıkladı. Yerel seçimlerde adaylarını da birden fazla kamuoyu yoklamasıyla belirleyeceklerini bildiren Kılıçdaroğlu, “Adı öne çıkanlar aday olacak. İlke olarak milletvekilleri ilçe belediye başkanlıklarına aday olmayacak. İl adayı olmaları ise koşullara bağlı” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın yeniden TBMM’de seçilmesi yönünde bir düşünce olursa destekleyeceklerini açıklayan Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Halk seçerken cumhurbaşkanı adayı halka ne söyleyecek? ‘İyi rektör atarım, size yol köprü yaparım, iyi vergi toplarım’ mı diyecek? Hayır. Bir propaganda malzemesi yok, cumhurbaşkanını parlamento kendi içinden seçerse, oturulur, tartışılır, bakılır uzlaşma aranır. Hatta AKP ’de cumhurbaşkanlığı yapacak çok saygın isimler var, onlardan birisi olursa biz de evet deriz ona, niye olmasın? Başbakan hariç. Bana göre, (Başbakan) siyaseten belli olaylara, konulara, belli çerçevelere çok fazla endekslenmiş bir isim cumhurbaşkanı koltuğuna oturmasını doğru bulmuyorum.”

TSK’da disiplin korunmalı

Yaklaşan Yüksek Askeri Şûra toplantısı öncesinde cezaevlerinde bulunan subaylar nedeniyle atama ve terfi sıkıntısı yaşanacağı biliniyor. Kılıçdaroğlu, YAŞ vesilesiyle askerleri sıcak siyasetin içine çekmenin doğru olmadığını belirterek, “Onların terfilerde bugüne kadar siyasilerin de hep saygı duyduğu kuralları var. Terfiler siyasallaşırsa o zaman orduda disiplin bozulur. Ordu eşittir disiplindir. Ordunun kendi içindeki iç disiplin mutlaka korunmalı. Siyasetin ordu iç işine fazla girmesi doğru değil” yorumunu yaptı.

Çözümden uzaklaşıyoruz

79 yaşındaki Sitti Ana’nın tutuklanması, BDP’lilerin, kadın milletvekillerinin dayak yemesi gibi olayların CHP ’nin Kürt sorununun çözülmesi için yaratmak istediği iklimi engellediğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “79 yaşındaki bir kadın hapiste tutulur mu? Diğer taraftan anayasada toplantı ve gösteri yapmak serbesttir diyor. Demokrasilerde toplantı da olur, gösteri de. İzin alırsınız yaparsınız bunu. Ama siz ‘ben izin vermem’ diyorsunuz. Neden ‘olaylar çıkar’. İzin vermediğiniz için olaylar çıktı. Milletvekilinin dövülmesi, sürüklenmesi, ayağının kırılması... Siz hangi çağdaş topluma anlatacaksınız bizim ülkede demokrasi var diye. Dört parti liderinin bir araya gelip konuyu konuşması için bir iklimin yaratılması lazım. Bu iklimin yaratılması için sorumluluk siyasetçilerdedir ve kullanacakları dildedir. İnsanlara hakaret etmezseniz, onları çok sert eleştirmezseniz bu iklim yaratılır. İkilimin yaratılmasında birinci aktör Sayın Başbakan’dır. Eğer sorunu çözmek istiyorsa sert üslup kullanmaktan vazgeçmek zorundadır. ( MHP’den randevu istemek için) iklimin olması lazım, o iklim yaratılsın derken her gün biraz ordan uzaklaşıyoruz.”

Suriye’de tavla bile oynayamadılar

Dış politikayı iyi üretecek kişinin çok iyi satranç bilmesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu , hükümetin Suriye konusundaki politikalarını eleştirdi. Süreçte kârlı olan tek ülkenin bölgede kendisi gibi bir Kürt devleti kurulması planlandığı için İsrail olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, “Biz olayı hep Esad’a endeksledik ikinci adımı hiç sormadık. Esad giderse kim gelir? Suriye, Rusya açısından çok önemli bir yer. Bu da düşünülmedi. Dış politikamız öyle bir hale getirildi ki tam bir kaos. (Hükümet) Tavla bile oynayamadı. Ellerine başkaları zar atıyor. Ateşi bunlara tutturdular. Şimdi ne yapacaklar belli değil” dedi.

Danıştay Başkanı yerini garantiledi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , çete üyeleri ile Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu’nun polisin teknik takibine takılan görüşmesini de değerlendirdi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu “Yargıçlık görevi zor bir görevdir. Yargıcın hayatının her anını kontrol etme gibi bir görevi vardır. Yargıcın sosyal hayatı olmaz diye genel kabul gören bir de kural vardır. O telefon görüşmeleri bu söylediğimiz kurallara uymuyor” dedi. Karakullukçu’nun çıkan haberden ötürü görevden ayrılmayacağı tahminini dile getiren Kılıçdaroğlu , “Arkasında siyasi iktidar var. Bence Danıştay Başkanı’nın koltuğu daha da güçlenmiştir. Tıpkı yolsuzluk yapan adı yolsuzluğa karışan bakanların, Suat Kılıç’ın, Beşir Atalay’ın koltuğunun daha da güçlendiği gibi” diye konuştu.

Haberin Devamı