Gazete Vatan Logo

CHP’de Güler depremi!

Birgül Ayman Güler'in sözleri ortalığı karıştırdı

CHP’de Güler depremi!

CHP’li Fırat’ın istifasını Kılıçdaroğlu engelledi. Doğu ve Güneydoğu örgütlerinden de Güler’e tepki geldi. AKP’liler ise Güler’i ırkçılıkla suçladı.

CHP’de, Hüseyin Aygün krizinin MYK’da ele alınıp sorunun çözül-mesinin ardından 24 saat geçmeden bu sefer de Güler krizi çıktı. Önceki gece anadilde savunma yasa tasarısının görüşmelerinde söz alan Birgül Ayman Güler’in ‘’Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz. Bundan sonra meşru müdafaa hakkı için saldırıdayız’’ sözleri, yeni bir kriz yarattı.
CHP’de Güler depremi
VATAN’ın edindiği bilgiye göre, bu açıklamaları önceki gece Genel Kurul’da dinleyen Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, arkadaşlarına, ‘’Bu zihniyet partiye hakim oluyor. Nasıl bir düşüncedir bu, ne demek eşit değiliz? ‘Saldıracağız’ diyor, kime saldıracağız? Böyle birşey olabilir mi?’’ dedi. Fırat daha sonra TBMM Genel Kurulu’ndan ayrıldı. Önceki gece istifa edeceği yönünde bilgi vermeyen Fırat, dün sabah saatlerinde danışmanı aracılığıyla genel merkeze iletilmek üzere CHP Grubu’na istifasını iletti.


Anma töreninde duydu

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Fırat’ın istifasını, Uğur Mumcu’nun anma töreni sırasında öğrendi. Kurmaylarına ikna için devreye girmeleri yönünde talimat veren Kılıçdaroğlu, gazetecilerin qsorularını ise yanıtlamadı. Gürsel Tekin ile Sezgin Tanrıkulu ve yıllardan beri arkadaşı olan Hüseyin Aygün de devreye girerek, kararının yanlış olduğunu Fırat’a bildirdi. CHP lideri Kılıçdaroğlu da kurmayları aracılığıyla Fırat’a bir mesaj göndererek istifasını geri almasını rica etti. Kılıçdaroğlu’nun kurmayları aracılığıyla Salih Fırat’a, ‘’Bu partimizin resmi görüşü değil. Bu sözler doğru da değil. İstifa etmenin anlamı yok. Herkesten tepki geldi. Senin de tepki vermeni anlıyoruz ama istifa doğru değil, CHP’nin sana ihtiyacı var. İstifanı lütfen geri çek. Birgül Hoca’ya gereken uyarılar yapılacak’’ mesajı iletildi.


İstifayı çekti

Oldukça sinirli olan ve ‘’Ben bu zihniyetle aynı sıralarda oturamam. Bu nasıl bir görüştür? Bu düşünce özgürlüğü değil, ırkçılıktır” diyen Fırat’ın istifasını geri almayı “düşüneceğini” söylediği öğrenildi.

Öte yandan CHP lideri kurmaylarına, ‘’istifayı işleme almayın’’ talimatı da verdi. Kılıçdaroğlu dün Kayseri programının ardından akşam saatlerinde Salih Fırat ile görüştü. Güler’in sözlerini tasvip etmediğini söyleyen Kılıçdaroğlu’nun, ‘’Bu sözlere kimse sahip çıkmadı, sizin istifa etmeniz doğru değil’’ dediği, Fırat’ın da Kılıçdaroğlu’nun ricasını kırmayarak, ‘’Bu anlayış sizin ortaya koyduğunuz bölge politikasına da zarar verir. Bu zihniyetle mücadele etmek için partide kalacağım. Ancak ricam bu sözlerin eleştirilmesi ve sahiplenilmemesidir’’ dediği öğrenildi. Gelişmeler üzerine Fırat’ın istifası yok hükmünde sayıldı ve işleme alınmadı.
CHP’de Güler depremi
50 örgütten tepki

Güler’in sözleri üzerine Fırat’ın istifa etmesinin ardından başta Doğu ve Güneydoğu’daki iller olmak üzere CHP örgütlerinden tepkiler de Genel Merkez’e ulaştı. Edinilen bilgiye göre CHP’nin örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin’e 50’yi aşkın örgüt, Güler’i eleştiren mesaj iletti ve Fırat’a sahip çıkılmasını istedi.

Tutanaklardan o sözler

CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat’ın partisinden istifasına yol açan, AKP ve BDP’nin de tepkisi çeken CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in sözleri Meclis tutanaklarına şöyle yansıdı:

BİRGÜL AYMAN GÜLER (İzmir) - AKP’nin, Türk ulusunu tarihten silmeye, Türk vatandaşlığını tarihten silmeye dönük olan girişimlerinde BDP’yle nasıl iş birliği yaptıklarını onun konuşmasında gördük.

MEHMET METİNER (Adıyaman) - Yok öyle bir şey. Ne alakası var?

OKTAY VURAL (İzmir) - AKP-BDP koalisyonu zaten! (...)

BİRGÜL AYMAN GÜLER (İzmir) - Kürt milliyetçiliğini bana “ilericilik” ve “bağımsızcılık” diye yutturamazsınız. Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz.

İDRİS BALUKEN (Bingöl) - Biz asla milliyetçi değiliz, siz ulusalcısınız, ulusalcısınız!

GÜLER - AKP ve BDP iş birliğinin yaptığı şey tektir. Türkiye’de Kürt sorunu yoktur. Türkiye’de siz sorunu Türk sorunu yaptınız.

BALUKEN - Sizi Sosyalist Enternasyonel’den de attıracağız, hiç merak etmeyin.

SIRRI SAKIK (Muş) - Vallahi, Türkiye’de sizin faşist anlayışınız var.

GÜLER - Bundan sonra biz savunmadayız, bundan sonra meşru müdafaa hakkı için saldırıdayız.

BALUKEN - Hodri meydan! Hodri meydan!

PERVİN BULDAN (Iğdır) - Şu anda en büyük bela sizsiniz! “Sosyal demokrat” lafını bir daha kullanmayın.

‘Kabul edilecek bir olay değil’’

CHP lideri, Kılıçdaroğlu, Kayseri’de sessizliğini bozdu ve Güler’i eleştirdi:

“Ayrımcılığı değil beraber olmayı savunuyoruz. Etnik kimlik üzerinden siyaset yapılmasına parti olarak karşıyız. Bu topraklarda yaşayan her yurttaşın başımızın üzerinde yeri vardır. Kimsenin şu veya bu şekilde etnik kimlik üzerinden siyaset yapması ve etnik kimliği dışlaması onu ikinci sınıf yurttaş olarak görmesi, kabul edeceğimiz bir olay değildir. Hepimiz bu coğrafyada bu topraklarda beraber yaşayacağız birbirimizi seveceğiz, saygı göstereceğiz, birbirimizi kucaklayacağız. Düşüncelerimiz ayrı olabilir, farklı düşünebiliriz ama bir ortak paydamız ve ortak bir söylemimiz olmalı. Bu ülke insanının çıkarları için siyaset yaparsak bu ülkeye katkı vermiş oluruz. Ülkenin buna ihtiyacı var.”

‘Irkçı yaklaşım’

CHP’li Güler’in, sözleri iktidar partisi tarafından da tepkiyle karşılandı:

Bekir Bozdağ: “Irkçı yaklaşımın somut bir örneği olarak görüyorum.”

Mehmet Metiner: “Sayın Güler’in yaklaşımı, bölücü, dibine kadar ırkçı, ulusalcı, faşist bir yaklaşımdır.

Ayşe Türkmenoğlu: Bu kürsüde dün sarfedilen, ırkçılığın buram buram koktuğu sözleri lanetle, nefretle, şiddetle kınıyorum.

Haberin Devamı