Gazete Vatan Logo

BDP seçim için kararını verdi!

Ufuk Uras ne yapacak?

Yüzde 10 seçim barajını aşamayacağını düşünen BDP’liler bu seçime de bağımsız adaylarla girme kararı aldı. Milletvekilliği düşürülen Türk ile Tuğluk da aday olacak. Bağımsız adaylar için bazı KCK tutukluları ile Pınar Selek’in de adı geçiyor...

BDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak parti genel merkezinde ortak basın toplantısı düzenleyerek, parti yetkili kurullarında alınan karar geregi, seçimlerde bağımsız adayları destekleme kararı aldıklarını açıkladı.

HEDEF 40’IN ÜZERİNDE VEKİL ÇIKARMAK

Kışanak, hükümetin yüzde 10 seçim barajının indirilmesine yönelik bir girişimde bulunmadığına işaret ederek, “Partimizin önümüzdeki genel seçimlerde bağımsız adayları desteklemesi yönünde karar aldık. Demokrasiden yana olan herkesi, eşitlikçi ve özgürlükçü bir tutum içerisinde olan herkesi, her yapıyı, her kurumu, her siyasi yapılanmayı böyle bir ortak mücadele hattında buluşmaya devam edeceğiz. Demokratik bir blok oluşturarak, iradesinin önüne engel konulmak istenenlerin yan yana geldiği, gücünü açığa çıkartacağız” dedi.

Kışanak hedeflerinin 40’ın üzerinde bağımsız aday seçtirmek olduğunu söyledi. Toplantı sonrası soruları yanıtlayan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise “Demokratik Blok’ta yer alacak partilerin belli olup olmadığı ve Ufuk Uras’ın bağımsız bir şekilde mi yoluna devam edeceği” yönündeki bir soruya, demokratik blok arayışlarının uzun bir süredir sürdüğünü, bundan sonra da devam edeceğini bildirdi.

KCK sanıkları da aday olabilir

Demirtaş, BDP olarak herhangi bir parti ile ittifak arayışı içinde olmayacaklarını söyledi. Demirtaş, aday olmak isteyenlerin oluşturacakları komisyona başvuracaklarını ve konunun komisyonda değerlendirileceğini, Ufuk Uras için de aynı yöntemin geçerli olduğunu söyledi. “Azınlıklardan da aday gösterileceği konusunda duyumlar almıştık, bu konuda bir çalışma var mı?” şeklindeki bir soru üzerine Demirtaş, etnik kimlikler konusunda ayrı bir tutumlarının bulunmadığını bildirdi. KCK davasından tutuklu bulunan isimlerden, bağımsız aday gösterilip gösterilmeyeceğinin sorulması üzerine Kışanak, tutuklu bulunanlarla kendilerinin konumlarının aynı olduğunu onların da aday olma hakkı bulunduğunu söyledi.

Kapatılan DTP’nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un seçimlere bağımsız aday olarak gösterileceği öğrenildi. Son anayasa değişikliğinde, Anayasa’nın 84. maddesinde yer alan ‘Söz ve eylemleri ile partisinin kapatılmasına neden olanların milletvekilliğinin düşürüleceği’ hükmünün kaldırılması ile kapatılan DTP’nin eski milletvekilleri Türk ve Tuğluk’a yeniden Meclis yolu açılmıştı. Türk ve Tuğluk’un yeniden Meclis’e dönebilmesi girişimi ise Meclis Başkanlığı tarafından değişikliğin geriye dönük işlemeyeceği görüşü nedeniyle sonuçsuz kalmıştı. Söz ve eylemleri nedeniyle partinin kapatılmasına neden old<ğuna hükmedilen="" kişilerin="" bağımsız="" milletvekili="" seçilebilmelerine="" ilişkin="" anayasa="" hükmünden="" ise="" geçen="" seçimde="" hamit="" geylani="" yararlanarak="" meclis’e="" girebilmişti.="" bdp="" kaynaklarından="" edinilen="" bilgiye="" göre,="" bdp’nin="" parlamentoda="" temsil="" edilen="" 20="" kişi="" büyük="" oranda="" değişecek.="" demokratik="" bloğu="" destekleyeceği="" öğrenilen="" emep’in="" genel="" başkanı="" levent="" tüzel’e="" de="" bağımsız="" adaylık="" teklifi="" götürüldüğü="" öğrenildi.="">

Bu arada halen akademik çalışma için Almanya’da bulunan sosyolog Pınar Selek’in de bağımsız aday gösterileceği belirtiliyor. BDP Genel Başkanı Demirtaş ile geçen hafta görüşen bir grup aydın da, azınlıkların yoğunlukta yaşadığı İstanbul 2. bölgeden gazeteci-yazar Hayko Bağdat’ın bağımsız aday gösterilmesi önerisinde bulunmuş ve BDP’nin desteklemesini talep etmişlerdi.

Haberin Devamı