Gazete Vatan Logo

Şişirme değil devşirme

Şişirme değil devşirme

Son Avrupa Salon Atletizm turnuvasında Ali Kaya, Karin Melis Mey ve İlhan Tanui Özbilen aldıkları madalyalarla göğüsümüzü kabarttılar... İşte atletizmden, güreşe, voleyboldan basketbola ay yıldızlı formanın yeni gururları...

Türk sporcuları neden uluslararası arenada başarılı olamıyor? Örneğin neden atletizmde bir olimpiyat şampiyonumuz yok? Aslında olacaktı, örneğin Aslı Çakır Alptekin ya da Gamze Bulut... Bir jenerasyon daha geriye gidersek Süreyya Ayhan... Tüm bu isimler tam yükselmeye başlamış ve uluslararası yarışlarda ipi göğüslemeye başlamışken peşlerinden dopingi de getirdiler.

Ama devşirme sporcular bambaşka. Türkiye’ye uluslararası başarı ve madalya getirmiş sporcularına baktığımızda çok sayıda başka ülke sporcusunun vatandaşlık ve özel imkanlar sunularak Türk vatandaşı yapıldığını görüyoruz. Aldıkları sportif disiplinden mi, yoksa kültürlerinden mi bilinmez, ikinci vatanlarında ay yıldızlı formanın hakkını veriyorlar. Öyle ki atletizmde 17 rekor bu sporcuların elinde... Dünyanın her ülkesinde görülen devşirme sporcu yönteminin örnekleri ülkemizde de var ve oldukça başarılılar. Gençlik ve Spor Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de 3 milyon 324 bin lisanlı sporcu var. Bunların yaklaşık 6 bin 500'i lisanslı devşirme sporcu ve bu sporculardan 800’e yakını faal spor hayatına devam ediyor.

Haberin Devamı

Karin Melis Mey- Uzun atlamacı

Rekorlara atlayan kadın

Güney Afrika asıllı uzun atlamacı . Son olarak Avrupa Salon Atletizm şampiyonasında uzun atlama dalında milli forma altında mücadele etti ve finallerde 6.57’lik atlayışı ile Avrupa yedinciliğini kazandı. Pekin ve Londra Olimpiyatları'nda Türkiye adına yarıştı. Türkiye rekorunu üst üste 3 defa kırdı...

İlham Tanui Özbilen - Atlet

Bayrağımızın rengi için...

Kenya asıllı orta mesafe koşucusu. Avrupa Salon Şampiyonası’nda erkekler 1500 metre yarışında gümüş madalya kazandı. Özbilen, “Bayrağımızdaki kırmızı rengin, şehitlerimizin kanı olduğunu bilerek geldim. Belki her zaman başarılı olamayabilirim ancak her zaman ülkeme saygı ve disiplin içinde sporumu yapacağım” diyor.

Haberin Devamı

Ali Kaya - Atlet

Son şampiyon

Asıl adı Stanley Kiprotich Mukche. Kenya asıllı uzun mesafe koşucusu. Geçtiğimiz hafta Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. Kaya, Türkiye’de askerlik yapmak istediğini ve kendisini devşirme değil Türkiye’de yeniden doğan ‘Ali Kaya’ olarak gördüğünü söylüyor.

Lara Sanders - Basketbol

Ben Türküm ve Türkiye için oynuyorum

Asıl adı LaToya Pringle Almanya doğumlu Amerikalı basketbol oyuncusu. A Milli Kadın Basketbol Takımı ile ter döküyor. Türk vatandaşı olmadan önce ülkemizde 3 sene oynadığını ve kolaylıkla Milli formayla buluştuğunu dile getiren Sanders, “Devşirme yöntemi milli takıma fayda sağlayacak bir husus. Ben Türküm ve Türkiye için oynuyorum.”

Serkan Atasay - Yüzme

Kelebekte bir numara
Dünyanın sayılı 100 metre kelebek stil yüzen sporcusu. Üç olimpiyat madalyası sahibi. Asıl adı Sergey Sergeyev olan Ukrayna aslıllı yüzücümüz. Fenerbahçe'de yüzmeye devam ediyor. Beş Türkiye rekorunun yanı sıra en son kelebekte dünya rekoru ona ait.
Elif Jale Yeşilırmak - Güreş
Güreşi seven ulus için güreşiyorum
Asıl adı Yuliya Guramievna Rekvava olan Rus asıllı güreşçi. Türkiye'yi Olimpiyatlar'da temsil eden ilk kadın güreşçi unvanını aldı. Bu yıl Dünya Şampiyonası'nda üçüncü olarak, tarihinin ilk madalyasını kazandırdı.
Ramazan Şahin - Güreş
İstenmeyen adamdı, kahraman oldu
Ramazan Şahin, Dağıstan’dan Türkiye'ye getirilerek Türk vatandaşlığına geçirildiği zaman fırtına kopmuştu. Türk sporcular Şahin'in milli takım kadrosuna alınmaması için kulis yapmış ve "istenmeyen adam" ilan etmişlerdi. Ama Şahin pes etmedi ve Olimpiyat Şampiyonu oldu.
Cem Zeng - Masa tenisi
Çin aşısı masa tenisine tutmadı
Cem Zeng Türk Masa Tenisi Milli Takımı'nda oynadı, başarısız oldu ve sessizce gönderildi. Kadınlarda ise Melek Hu Çin'den ithal edildi, Londra Olimpiyatları’na katıldı o da başarılı olamadı.. Böylece Türk masa tenisine Çin aşısı tutmadı.
Natalia Hanikoğlu - Voleybol
Filenin tek devşirme sultanı
Rus asıllı Milli voleybolcu Natalia Hanikoğlu, 2003 Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda ikincilik heyecanı yaşayan kadroda yer alan bir isim. Hanikoğlu, “Türkiye’ye geldiğim andan itibaren sıcak bir ortamla karşılaştım. Hiç yabancılık çekmediğimi de söyleyebilirim. Milli Takım, tek kişilik devşirme sporcu kontenjanını benden yana kullandı ve başarı oldum...”
Elvan Can - Atlet
Hepimizin Elvan’ı
Elvan Abeylegesse, veya Elvan Can. Devşirme sporcuların en meşhuru. Elvan oyunlar tarihinde Türkiye'ye bir olimpiyatta iki madalya kazandıran ilk sporcu unvanına da sahip. Türkiye ve Avrupa rekoru da onda. Son günlerde yol yarışlarında mücadele ediyor.

Haberin Devamı