Gazete Vatan Logo

Sisi usulü seçim!

Sisi usulü seçim!

Mısır’da 2003’teki darbeden sonra ilk seçim dün yapıldı. Terör Örgütü ilan edilen Müslüman Kardeşler ile Sisi muhalifi partiler seçimde yok. Halk 568 vekilden 120’sini seçmek için oy kullandı.

Parlamento seçimleri için halkın sandık başına gittiği Mısır’da parlamentonun dörtte üçüne yakını bağımsızlardan oluşuyor. Müslüman Kardeşler Teşkilatı ve muhalif siyasi partiler seçimleri boykot ediyor. Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi’nin yanı sıra, doksanların ortalarında Müslüman Kardeşler’den ayrılan Ebu Ala Madi ve arkadaşları tarafından kurulan “Vasat Partisi” ve 25 Ocak Devrimi’nin ardından Cumhurbaşkanlığı’na aday olmak için cemaatten ayrılan Ebul Futuh tarafından kurulan “Güçlü Mısır” partileri seçimleri boykot eden önemli muhalif partiler. Seçimleri boykot eden önemli isimlerin başında ise Mısır dışında yaşayan Muhammed Baradey ve Eymen Nur geliyor. Amr Musa tarafından kurulan Kongre Partisi de seçimlere katılmıyor. Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi’nin yanı sıra Nur Partisi dışındaki diğer Selefi partiler de seçimi boykot ediyor. El-Ahram Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin ünlü isimlerinden Amr Şubeki gibi bazı şahsiyetler de oluşacak yeni parlamento aritmetiğine açıktan karşı çıkıyor.

Haberin Devamı

Seçim sloganları

Parti ve koalisyonlar seçimler için farklı sloganlar hazırladı.
- Mısır Sevgisi için Koalisyonu: “Mısır sevgisi için toplandık”
- Nur Partisi: “Şeffaflık ve hedef”
- Hür Mısırlılar Partisi: “Fakirliği yeneceğiz”
- Solcu Tecemmu Partisi: “Fakirlik, işsizlik, yolsuzluk ve teröre karşı hep birlikte”
- Vefd Partisi: “Vefd Mısırlıların hayali. Tarihi olan gelecek”
420 ‘bağımsız’
Seçimlerde, Mübarek döneminin önemli isimlerinin adaylığı dikkat çekiyor. Mısır Halk Meclisi olarak bilinen Mısır Parlamentosu seçimleri, 3 Temmuz 2013’te ordunun yönetime el koymasından sonra görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin ardından ilân edilen “Yol Haritası”nın üçüncü aşamasını oluşturuyor. Yol Haritası’nın birinci aşaması Anayasa yapımı ve referandum oldu. Ocak 2014’te yapılan referandumun ardından yeni anayasa kabul edildi. İkinci aşama ise Cumhurbaşkanlığı seçimleriydi. Haziran 2014’te Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. Mısır Cumhurbaşkanı’nın parlamento aritmetiği üzerinde önemli bir etkisi var. Anayasaya göre milletvekillerinin yüzde 5’ini yani 28 milletvekilini Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi bağımsız aday listesinden atayacak. Söz konusu uygulama Hüsnü Mübarek döneminde de vardı. Yeni parlamento 568 milletvekilinden oluşacak. Bunlardan 420’si bağımsız milletvekili, 28’ini ise Cumhurbaşkanı Sisi atayacak, parlamentoya sadece 120 milletvekili siyasi parti listelerinden girebilecek.

Haberin Devamı