Gazete Vatan Logo

Sisi: Körfez ülkelerinde para pirinç gibi

Sisi: Körfez ülkelerinde para pirinç gibi

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin cumhurbaşkanı adayı olmadan hemen önce kurmaylarıyla yaptığı bir toplantının ses kaydı ortaya çıktı. Kayıtta, Sisi kendisine destek veren her Körfez ülkesinden istenen paranın miktarını açıklıyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, özel kalem müdürü Abbas Kamil ve Askeri Konsey Üyesi Mahmut Hicazi'nin katıldığı Şubat 2014'te gerçekleşen bir toplantıdaki konuşmaların ses kaydı ortaya çıktı.

Mısırlı muhaliflere ait ve İstanbul'dan yayın yapan Mükemmilin televizyonunun yayınladığı ve Sisi'nin cumhurbaşkanlığına aday olmadan hemen önceki dönemde gerçekleşen görüşmenin ses kaydında, Sisi kendisine destek veren Körfez ülkeleri ile kurulacak ilişki ile ilgili olarak, "Körfez ülkeleriyle tıpkı 1990’da Suriye rejimine yaptıkları gibi ‘al ve ver’ temelinde ilişki kurmamız gerekiyor" diyor.

"10 milyar BAE'den, 10 milyar Kuveyt'ten"

"Körfez ülkelerinde para pirinç gibi" diyen Sisi her ülkeden istenecek miktarı ise şöyle anlatıyor:

"Körfez ülkeleri liderleri kendi ülkelerinin bütçelerinin üzerinde dev paralara sahip... 10 milyar dolar istiyoruz... Bir 10 milyar Birleşik Arap Emirlikleri'nden, bir 10 milyar da Kuveyt’ten... Ordu hesabına geçecek 10 milyar dolara ihtiyaç duyuyoruz. Paralar Merkez Bankası'na girecek ve 2014 yılının hesabı kapanmış olacak."

Haberin Devamı

Sisi'nin bu sözleri üzerine Abbas Kamil gülüyor. Sisi ise, "Niye gülüyorsun amcam? Para onlarda pirinç gibi" diyor.

Görüşmede Sisi'nin Özel Kalem Müdürü Abbas, "Sadece Katar Merkez Bankası'nın rezervi 900 milyar dolar" diyor ve Katar Emiri ile ilgili yakışıksız ifadeler kullanıyor.

Paraların nasıl transfer edileceği tartışılıyor

Sisi Abbas Kamil’den Suudi Arabistan eski Kraliyet divanı başkanı Halid Tuveyciri ile görüşmesini de istiyor ve şunu söylüyor:

"Ona de ki bizler ordu hesabına 10 milyar dolar istiyoruz. Her ülkeden de 10 milyar dolar. Rabbim onu başarılı kılsın... Onların ABD'de de paraları var"

Bunun üzerine ikili arasında şu konuşma geçiyor:

Abbas: Aynen öyle. Yalnız böyle büyük bir para nasıl hesaba geçecek. Bu bir düşünce. İşler böyle yürürse bir sorun yok efendim. Parça parça gönderilirse bir sorun olmaz. Endişelenmeye gerek yok.

Haberin Devamı

Sisi: Yani hesap açmak yerine oradan bizim ofisimiz var.

Abbas: Direk hesaba geçer.

Sisi: Bak Amerikalılar orada nasıl oynuyorlar.

Kaydın nasıl elde edildiği bilinmiyor. Mükemmilin Televizyonu, Ocak ayında da Sisi’nin özel kalem müdürü ve ordu sözcüsü ile birlikte seçim kampanyası döneminde yaptığı bir konuşmanın ses kaydını yayınlamıştı. Burada da Sisi'nin seçim öncesinde imajının nasıl iyileştirileceğini tartışılıyordu. Bu televizyonun yayınladığı son ses kaydının ardından uydu yayını kesildi. Kanal şu an sadece internetten yayın yapabiliyor.

Sisi'nin talebi karşılık buldu

Mısır'da darbeden sonra iktidara gelen Abdulfettah Sisi yönetimine yakınlığıyla bilinen El Yevm Es Sebi gazetesi, Şubat ayı başında yayınladığı bir haberde, Mısır'a Körfez ülkelerinden 10 milyar doları bulan para yardımı yapılacağını yazdı.

Yardım kararı Mart ayında Mısır'da yapılması planlanan yatırım konferansından önce alınmıştı. Mısır yönetimi Mart ayında ülkenin turizm kenti Şarm El Şeyh'de düzenlenecek yatırım konferansında ülkedeki şiddet olayları sebebiyle oluşan istikrarsızlığın ekonomiye verdiği zararın önüne geçmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

Mısır – Körfez ilişkileri

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır’da yaşanan askeri darbe ve ardından yapılan seçimlerle Cumhurbaşkanı seçilen Sisi yönetimindeki Mısır'a en çok mali yardımda bulunan iki ülke.

Buna karşın Katar, Müslüman Kardeşler grubundan olan eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle devrilmesine ve ardından yüzlerce göstericinin öldürülmesine tepki göstermişti.

Katar, Mısır'da göstericilere yönelik şiddet ve Müslüman Kardeşler'in 'terör örgütü' ilan edilmesini de eleştirmişti.

Katar'da yaşayan ve Müslüman Kardeşler'e yakınlığıyla bilinen ünlü din âlimi Yusuf Kardavi ise büyükelçi krizinden önce yaptığı bir konuşmada Birleşik Arap Emirlikleri'ni eleştiren ifadeler kullanmıştı.

Mısır yönetimi ise 4 Mart 2014'te Katar vatandaşlarına vize uygulaması getirmişti.

Haberin Devamı

Mısır'daki darbe sonrası kriz

KİK üyesi altı körfez ülkesinin, Mısır ve diğer Körfez ülkelerinde yasaklanan Müslüman Kardeşler konusunda yaşadığı anlaşmazlık Kuveyt'in arabuluculuğunda giderilmiş ve Doha'daki zirvenin gerçekleşmesi mümkün olmuştu.

9 Aralık’ta Katar'ın başkenti Doha'da toplanan Körfez İşbirliği Konseyi liderleri Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin siyasi programına tam destek kararı almıştı.

Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, Katar'ın Mısır politikasına tepki olarak Doha'dan çektikleri büyükelçilerini tekrar Katar'a gönderme kararı aldı. Diplomatik temsilciler geçen ay Katar'a geri döndü.

Kaynak: Al Jazeera