Gazete Vatan Logo

Sisi'den skandal karar

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, mevcut yönetime muhalif hareketlere katıldıkları gerekçesiyle 4 hakimi görevinden azletti

Sisi'den skandal karar

Mısır Resmi Gazetesi'nde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, Devlet Dava Kurumunda müsteşar olarak görevli 4 hakim görevlerinden alındı.

Azledilen bu müsteşarların, Mahmud es-Seyyid Mahmud Ferhat, Talat Muhammed Kemal Mahmud el-Aşri, Muhammed Ahmed Abdulhamid Yusuf ve Said Muhammed Abdulkerim olduğu ifade edildi.

Toplam 13 kurul müsteşarının bulunduğu kurumda bu 4 müsteşarın, soruşturma hakimi Muhammed Şirin Fehmi'nin kararıyla Yetki Konseyi'ne sevk edildiği ve Mısır için Hakimler Hareketi kurmak ve siyaset yapmakla suçlandığı belirtildi.

Cenevre'de ikamet eden Mısırlı hukukçu Ahmed Mufrih, yaptığı açıklamada, Mısır rejiminin asılsız suçlamalar yönelterek hakimleri azletmesinin, yürütme organının yasama organını kontrol altına alma metodu olduğunu söyledi.

Bu durumun, insan hak ve özgürlükleri konusunda rejim tarafından yapılan ihlallerin meşru gösterilmesini kolaylaştırdığı değerlendirmesinde bulunan Mufrih, söz konusu hakimler hakkında verilen sevk kararının, yargı erkinin bağımsızlığı konusunda uluslararası kriterlerle çeliştiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Son 3 yıl içerisinde siyasetle uğraştıkları gerekçesiyle onlarca hakimin görevinden alınması yönünde karar çıkmıştı. Devlet Dava Kurumu bünyesindeki Disiplin Kurulu da 12 Aralık'ta mevcut rejime muhalif Mısır için Hakimler Hareketi'ne katıldıkları ve siyaset yaptıkları gerekçesiyle 4 hakimi azletmiş, 5'ine uyarı, 3'üne kınama cezası vermişti.

Aralarında Velid eş-Şerabi, Eymen Verdani ve İmad Ebu Hişam gibi isimlerin de bulunduğu çok sayıda hakimi görevden azletme kararı alınmış, söz konusu kararlar “yargıçlara yönelik katliam” olarak nitelendirilmişti.

Devlet Dava Kurumu, Mısır'da devletin taraf olduğu davalara bakıyor.

Farklı yargı kurumlarına mensup hakimlerin oluşturduğu Mısır için Hakimler Hareketi, 25 Ocak devriminin ardından basın toplantıları düzenleyerek, kamuoyuyla doğrudan iletişime geçmişti. Ancak Hareket, siyaset yaptıkları gerekçesiyle suçlanmıştı.