Gazete Vatan Logo

Sırrı Sakık'tan bomba iddia

CHP, ‘20 militan gönderin onları aday edeyim’ demişti

BDP’li Sakık, “Bizimle mezara gidecek sırlar var” deyip, 1999’da CHP’nin ittifak yapmak istediğini söyledi. CHP’liler Sakık’ı protesto etti. Baykal, yanıt verdi: Teröre bulaşmış bir kimsenin CHP içinde yer tutması önerisinin muhatabı olmayı kabul etmeyiz

Eski Milletvekili Hatip Dicle’nin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın “Müsteşarımı Diyarbakır’a gönderdim. Hakim ve savcılar ayarlandı, gelen PKK’lılar geldikleri gibi geçecekler” dediğini öne sürmesinin ardından, CHP’nin bu gerekçeyle Atalay hakkında verdiği gensoru önergesinin öngörüşmesi dün TBMM Genel Kurulu’nda yapıldı.

456 milletvekilinin katıldığı oylama sonucunda önergenin gündeme alınması 146 “kabul” oyuna karşılık, 310 oyla reddedildi. Köşk’teki 3’lü zirve sürerken başlayan ve Balyoz operasyonu gözaltılarının yarattığı gerilimin gölgesinde yapılan gensoru görüşmelerinde tansiyon yüksekti, ancak bir önceki gensorudaki gibi “yumruklar ve tekmeler” havada uçuşmadı. Sözlü tartışmaların yaşandığı Genel Kurul’da tüm partiler “1 metre sınırına” uydu. Bu defa da salonda CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay’ın, AKP’li Suat Kılıç’a yönelik, “CHP’yle ilgili konuşurken dikkatli olacaksın. Seni uyarıyorum” sözleri yankı buldu.

Kılıç’la tansiyon yükseldi...

Gensoruya Sırrı Sakık’ın “Willy Brand sokak 1 numarada ittifak pazarlığı” iddiaları ve CHP’lilere yönelik Ergenekon suçlamaları damgasını vurdu. Görüşmelerde AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç’ın kürsüye çıkmasıyla, tansiyon yükseldi. Kılıç’ın ’İçişleri Bakanı böyle bir görüşme olmadı dediyse olmamıştır o kadar’ sözleri muhalefet sıralarından tepki gördü.

CHP’nin “Ergenekon”cularla bağlantısı olduğunu ima eden Kılıç, daha sonra çıkardığı haritalarla CHP’nin oy oranlarını ve kendi partisinin oy oranlarını anlattı. Kılıç’ın sataşması üzerine söz alan Hakkı Süha Okay, “Hangi birini düzelteyim. Lafa baktım laf değil adama baktım adam değil. Önce Habur’un hesabını verin” dedi. Okay daha sonra Kılıç’a parmağını sallayarak, “Seni uyarıyorum, CHP’yle ilgili konuşmalarına dikkat edeceksin” diye seslendi.

Sakık’la ortalık karıştı...

Gensoruya konu edilen görüşmenin canlı tanığı olduğunu belirten BDP’li Sırrı Sakık da söz aldı. Sakık, “Tartışmalar olunca günah keçisi Kürtler oluyor. Ahmet Türk’e ve Hatip Dicle’ye dil uzatmak kimsenin haddi değil” dedi. O gece iddia edildiği gibi bir pazarlığın yaşanmadığını söyleyen Sakık, “Öyle bir terbiye aldık ki bizimle mezara gidecek sırlar var” deyince CHP sıralarından sesler yükseldi. Sakık bunun üzerine, şöyle dedi: “Yıl 1999. Genel seçimlere gidiyoruz CHP barajın altında. Baykal bize elçi gönderdi. Genel başkan yardımcısı ve birkaç kişi sizinle ittifak yapmaya hazırız dedi. Ben, Türk ve bir heyet oturduk konuştuk. ’Bozlak’ı kaldıramam ama bana 20 tane militan gönderin onları aday edeyim’ dediler. Canlı tanığımız var.” Sakık’ın bu sözleri CHP sıralarından büyük tepki gördü. Sakık olayın Willy Brand Sokak 1 numarada gerçekleştiğini de ileri sürdü. Sakık görüşmenin CHP’li Eşref Erdem’in evinde yapıldığını da iddia etti.

Bunun üzerine söz alan CHP’li Mustafa Özyürek, “Bozacının şahidi şıracı” yorumu yaparak Sakık’ın AKP’ye yaranmak için bunları söylediğini belirtti. Özyürek, o dönem Baykal’ın HEP -SHP ittifakına da karşı çıktığını söyledi. Sakık’ın CHP’lilere yönelik “Sizin yeriniz Silivri, Erzincan” sözleri CHP sıralarından büyük tepki aldı.

ERDOĞAN, SAKIK’IN KONUŞMASINI DİKKATLE DİNLEDİ

Başbakan Erdoğan, BDP’li Sırrı Sakık’ın CHP’nin ittifak arayışına ilişkin sözleri sırasında gülümsemesi dikkat çekti. CHP Lideri Deniz Baykal ise CHP’lileri dinledikten sonra salondan ayrıldı. Görüşmeleri kuliste milletvekilleri ve gazetecilerle sohbet ederek TV’den takip eden Baykal, oy kullanmak için salona geri döndü. MHP Lideri Devlet Bahçeli ise gensoru görüşmelerinin son bölümüne yetişebildi. Her zaman salona ilk gelen isim olan Bahçeli, TÜSİAD görüşmesi nedeniyle TBMM Genel Kurulu’na geç kaldı.

Haberin Devamı