Gazete Vatan Logo

Sırayla yönetiliyor

Bulaşık sırasından şirket geleneğine...

Aile şirketlerinin kurumsallaşması konusunda Türkiye’de sembol şirketlerden biri haline gelen İzmir merkezli İnci Holding’in yönetim kurulu başkanı Meral İnci Zaim, 2013’te görevini devretmeye hazırlanıyor.

Kurucu Cevdet İnci’nin 2003’te yönetimini devrettiği günden bu yana sırayla İnci Holding’in başkanlık koltuğuna oturan 5 kızkardeş arasında sıra en küçük kardeş Perihan İnci’ye geldi. Holding Başkanı Meral İnci Zaim, başkanlığın sırayla yapılmasıyla ilgili, “Biz 5 kızkardeş olarak daha çocukken bütün işlerimizi sırayla yapardık. Evde babamıza kahve yapma sırası, bulaşık yıkama sırası gibi kurallar koyarak büyüdük. Ranzada üstte yatmayı ve gazete okumayı, bile sırayla yapardık. Şimdi de holdingi sırayla yönetiyoruz” dedi.

Yetenek öncelikli kriter

Meral İnci Zaim, holdingin yönetim kurulu üyesi ve eski başkanı Şerife İnci Eren ve müstakbel başkan Perihan İnci holdingin 30’uncu yılı dolayısıyla düzenlenen ‘İnci Holding Sinerji’ toplantısının ardından kurumsal yönetim konusunda geldikleri aşamayı anlattılar. Holding olarak aile anayasası, ortaklar sözleşmesi gibi kurumsallaşma konusundaki önemli aşamaları tamamladıklarını belirten Meral İnci Zaim, “Biz tüm işlerimizi sırayla yapıyorduk ama, şirket yönetiminde elbette herkesin yeteneklerine göre iş bölümü öncelikli kriter. Başkanlık için sıranızın gelmesi yeterli değil, biz bütün kardeşler bu koltuğu hakkıyla doldurabileceğimiz için bu yöntemi benimsedik” diye konuştu.

Üçüncü nesle devir

Şerife İnci Eren de, oluşturdukları aile anayasasına göre yönetim kurulu başkanının 3 yıl için seçildiğini, yakında bunu 5 yıla çıkarmayı düşündüklerini
söyledi. Şerife İnci Eren, “Hedef şirketlerin yönetimini başarılı bir şekilde 3’üncü nesle devretmek” dedi.

İnci 30’uncu yılını kutluyor

Kökleri 60 yıl öncesine kadar giden ve akü, jant ve otomobil yedek parça alanlarında faaliyet gösteren İnci Holding, bu yıl 30’uncu yılını kutluyor. Meral İnci Zaim, 2004’te vefat eden babası Cevdet İnci’nin şirketin yönetimini henüz hayattayken ailenin ikinci kuşağı olan kendisi ve kızkardeşlerine bırakmasının çok kritik bir adım olduğunu hatırlatarak, “Bizim de amacımız bu başarılı olduğuna inandığımız stratejiyi hayata geçirmek” dedi.

Enerjiyi depolamaya yoğunlaştık

Bu yıl yüzde 10 büyüme hedeflediklerini belirten Meral İnci Zaim, “Geçen yıl yüzde 30 büyümeyle 1 milyar TL’yi yakaladık. Dünyada enerji değil, depolama sorunu var. Daha uzun ömürlü akü üretip enerjinin kullanılmasına uygun hale getirmek istiyoruz” dedi.

En büyük kısıt, nitelikli işgücü

İnci Holding’in 30’uncu yıl toplantısında TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de bir konuşma yaptı. Boyner “Türkiye’de en büyük kısıtlardan biri, nitelikli insan gücü. Kalkınma için nitelikli insan çok önemli” dedi.

Haberin Devamı