Gazete Vatan Logo

Sinop Cezaevi belgesel klip oldu

Edebiyat mahpushanesi olarak tarihe geçen Nazım Hikmet’ten Deniz Gezmiş’e Yılmaz Güney’den Necip Fazıl’a kadar bir çok düşün adamına ‘ev sahipliği’ yapan Sinop Cezaevi, yönetmen Sacit Onan’ın belgesel şiir klibiyle tekrar gündemde

Nazım Hikmet, Ahmet Arif, Uğur Mumcu, Sabahattin Ali, Yılmaz Güney, Deniz Gezmiş, Kemal Tahir, Kerim Korcan, Necip Fazıl Kısakürek...

Tüm bu isimlerin ortak noktası, ‘fikir suçu’ işledikleri gerekçesiyle yollarının bölümünü Sinop Cezaevi’nde kesişmiş olmaları. Kimi 10 yıl kaldı kimi 10 ay... Kimi hasretinden prangalar eskitti; kimi; “Görmek istersen denizi / Yukarıya çevir yüzü/Deniz gibidir gökyüzü/Aldırma gönül aldırma” diyerek gün saydı.

Eskinin sürgün mahpushanesi, şimdinin müzesi Sinop Cezaevi, yönetmen ve yorumcu Sacit Onan tarafından belgesel şiir klibi yapılarak tekrar gündemde. “Mahpusluğun ne olduğunu bilirim” diyen ve birçok belgesele sesiyle hayat veren Onan, ‘Gülümse Taş Duvar’ adlı belgesel şiir klibinin tanıtımını Ekstra Yapım Prodüksiyon’da gerçekleşti.

Duvarlar hâlâ yas tutuyor
Belgesel şiir klibinin 20 kişilik bir ekiple 2 ay süren bir çalışma sonucu gerçekleştiğini söyleyen Onan sözlerini şöyle sürdürdü: “Sinop Cezaevi demokrasi tarihimizin önemli duraklarından biri. Osmanlı döneminde önce tersane sonra hapishane yapılan Sinop Cezaevi 1933’ten beri birçok gazeteci, yazar ve şairin mahkumiyetini geçirdiği yer olarak beyinlere kazındı.

Bu şiir klibi bugün hayatta olmayan ustalara bir saygı ifadesidir. Sinop Cezaevi’ni gezdiğinizde görüyorsunuz; logar kapaklarını üstüne resimler çizilmiş.
Kimi bir idam sahpasını, kimi de denizdeki bir yelkenliyi resmetmiş. Duvarlar hâlâ yas tutuyor.

O yüzden belgesel klibin adını ‘Gülümse Taş Duvar’ koyduk.” Mahkum edebiyatı içinde önemli yer tutan 3,5 dakikalık belgesel klipte Onan, Ahmet Arif’in ünlü “Akşam erken iner mahpushaneye” şiirini okuyor: “Sinop Cezaevi unutulmaması gereken bir yer. Bir edebiyat hapishanesi.

Evliya Çelebi bile gezdiğinde çok etkilenmiş; eni 3, yüksekliği 18 metre olan Sinop Mahpushanesinde 22 metrelik 11 burç bulunuyor” diyor.

Haberin Devamı