Gazete Vatan Logo

Sınırı aştılar

Makedonya’nın kaçak geçişleri engellemek için Yunanistan sınırına asker konuşlandırmasına karşın binlerce göçmen telleri aşmayı başardı

Sınırı aştılar

Yunanistan üzerinden Batı Avrupa ülkelerine gitmek için topraklarını kullanan göçmenlere karşı harekete geçen Makedonya, olağanüstü hal ilan ettiği Yunan sınırına polislerin yanı sıra askerleri de konuşlandırdı. Makedon polisi önceki gün Gevgeli kenti yakınlarındaki insansız bölgeden ülkeye girmek isteyen mültecilere yaşartıcı gazla müdahale etmişti. Çıkan olaylarda onlarca mülteci yaralanmıştı. Artan gerilim nedeniyle bölgeye ek güvenlik gücü konuşlandıran Makedonya, önceki gece sınırdan çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 600 mültecinin geçişine izin verdi. Geriye kalan binlerce mülteci ise cumartesi sabahı sınırın Yunanistan tarafında mahsur kaldı.

Sadece kadın ve çocukların geçişine izin verilmesine öfkelenen kalabalık, güvenlik güçlerinin engelleme çabalarına karşın sınırı geçti. Görgü tanıkları 2 bine yakın mültecinin dün Makedonya’ya giriş yaptığını söyledi.

Bulgar askeri devrede

Bulgaristan İçişleri Bakanlığı’na bağlı Sınır Polisi ve Kara Kuvvetleri personelinin sığınmacı akınına karşı ortak hareket edeceği açıklandı. İçişleri Bakan Yardımcısı Filip Gunev, sınır kapıları ile sınır güzergahlarında kaçak sığınmacı geçişlerini engellemek üzere 25 Ağustos’ta ortak bir operasyon başlatılacağını duyurdu. Gunev, Bulgaristan’da son 6 ayda 15 bin sığınmacı tutukladığını, Bulgaristan-Makedonya sınırında kaçak girişlere kesinlikle izin verilmediğini ifade etti. Gunev, Yunanistan’dan ülkelerine geçiş yapmaya çalışırken yakalanacak sığınmacıların da yasal yoldan Yunanistan’a iade edileceğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı