Gazete Vatan Logo

Şimşek 'korsan girişime' karşı çıktı!

Başbakan’ın uçağına vergi istisnası tüm kurumlar için genişletildi

AKP’li Komisyon üyeleri tasarıdan çıkarılan ve Başbakan’ın uçağına vergi istisnası getiren düzenlemeyi yeniden getirmek isteyince, Maliye Bakanı Şimşek, bu korsan girişime karşı çıktı.

Düzenleme, muhalefet milletvekillerinin isteğiyle “istisnanın tüm kamu kurumları için genişletilmesi” şeklinde komisyondan geçebildi


Malİye Bakanı Mehmet Şimşek, Torba Kanun’da yer alan ancak alt komisyon çalışmalarında tasarıdan çıkarılan “Başbakan’ın uçağına vergi istisnası” düzenlemesini son dakika önergesiyle yeniden getirmek isteyen AKP milletvekillerine “sürpriz” yaptı. Komisyon görüşmeleri sırasında AKP Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç’in, Başbakanlık’a alınacak uçak ve otomobillere vergi muafiyeti getiren ve alt komisyonda çıkarılan maddenin, tasarıya eklenmesi için önerge vermesi, tartışma yarattı.

Bunun üzerine MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, düzenlemeyle Başbakanlık’a imtiyaz tanındığını ifade ederek, “Bu imtiyazı kabul edemeyiz. Başbakanlık, vatandaşlara ve diğer kamu kuruluşlarına örnek olmak zorundadır. Bu madde, alt komisyonda çıkarılmıştı. Şimdi neden getiriliyor, ısrar ediliyor, anlamak mümkün değil. Bu kadar ısrar edilmesini kınıyorum” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek de önergeye karşı çıkarak, “Siz, bu önergeyi getirerek Başbakan’a iyilik yapmıyorsunuz. Bize, Başbakan hakkında konuşma fırsatı veriyorsunuz, pas veriyorsunuz. Kamuya alınacak bütün araç ve gereçlere vergi muafiyeti getirirseniz anlarım ama sadece Başbakanlık’a getirirseniz bunu anlamak zor” diye konuştu. Bazı milletvekilleri, “ambulans ve yangın uçaklarına muhafiyet neden getirmiyorsunuz?” diyerek, AKP’li üyelere tepki gösterdi.

Tartışmaları dinleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, beklenmedik bir çıkış yaparak, AKP’lilerin önergesinin kapsamının genişletilerek, vergi istisnasının genel ve özel bütçeli tüm kamu kuruluşlarına getirilmesini istedi. Bakan Şimşek’in önerisi doğrultusunda önerge genişletilerek, kabul edildi. Şimşek’in bu tutumuyla Sağlık Bakanlığı’nın ambulans helikopterleri ve Orman Bakanlığı’nın yangın uçakları için de vergi istisnası sağlanmış oldu.

E-mail’le haciz gelebilir

* Yasanın Komisyon’dan geçen son haline göre, haciz işleminin vatandaşa tebligatı “e-mail” yoluyla olabilecek. Düzenlemeye göre, haciz bildirimleri, alacaklı kamu dairesi tarafından posta yerine elektronik ortamda tebliğ edilebilecek.

Beyannameye ek süre

* Yasayla vergi beyannamesini süresi içinde yetiştiremeyenlere 10 gün süre tanınacak. Bu sürede beyanname verenlerden ceza alınmayacak. Sonraki 15 gün içinde verenlere ceza 1/2 oranında kesilecek.

Hollywood’a plato olacağız

* Türkiye’de çekilen yabancı filmlere KDV iadesi yapılacak. Sözkonusu düzenleme, yıllardır sinema sektörü tarafından talep ediliyordu. Düzenleme Türkiye’yi Hollywood’un platosu haline getirmeyi hedefliyor.



Haberin Devamı