Gazete Vatan Logo

Şikayet etmeyin, geçecek!

O kadar büyük bir mucize ki hamilelik, tüm şikayetleriniz doğacak çocuğunuzu düşündüğünüzde uçup gidiveriyor. Ama size sunacağımız pratik bilgiler de sıkıntılarınızı giderecek cinsten.

Hamileliğinizde yaşadığınız sorunlarınızı Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Remzi Aydın’dan aldığımız bilgilerle aydınlığa kavuşturuyoruz. Bulantı, kusma, sık idrara çıkma ya da bel ağrısı gibi hamilelik döneminde yaşanan şikayetlerin nedenleri ve korunma yolları hakkındaki bilgilerimiz çok işinize yarayacak.

Midede rahatsızlıkları
Hamileliğin özellikle başlarında oluşan bulantı ve kusmaların nedeni, hamilelikte artmış olan hormonların sindirim sisteminde oluşturduğu değişiklikler. Bazı kokular, yiyecekler, kahve, koyu çay, ani hareketler, tansiyon düşmesi ve duygusal stresler bulantı hissini oluşturabilir. Bu hissi azaltmak için yapmanız gereken, uyaranı uzaklaştırmak. Midenin boş kalmaması için sık sık, en az 6 öğün, yemek yiyin. Aşırı şişkinliği önlemek için yemek miktarını azaltın. Yağlı, hazmı zor ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun ve duygusal gerginlik yaratan ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durun. Tabii, şunu hiç aklınızdan çıkarmayın; bu bulgular çok normal ve zamanla mutlaka geçecek.

Sırt ve bel ağrıları
Sırt ve bel ağrıları, omurgamızı dik tutmamızı sağlayan, sırt ve karın bölgesindeki kasların dengeli kasılmasından dolayı oluşur. Hamilelik nedeniyle karın bölgesinde ortaya çıkan ağırlık artışını dengelemek üzere, sırt kasları daha fazla kasılmaya ve bel kavisi artmaya başlar. Kaslardaki aşırı yorgunluk ve bağlardaki gerginlik ağrı nedeni olabilir. Bunu engellemek için karın kaslarınızı güçlendirici ve sırt kaslarınızı geren egzersizler yapabilirsiniz. Hamile olduğunuz için ağır egzersizlerden kaçınarak tabii… Ama hamile jimnastiği, yüzme ve yoga yapabilirsiniz. Sizin için ergonomik koltuklar, düzgün oturma pozisyonu ve dinlenme araları son derece faydalı.

Sık idrara çıkma
Hamilelik sürecinde metabolizma hızının yükselmesi, atık madde artışına neden olur. Vücut bunları atabilmek için böbreklerin çalışmasını artırır. Hormonal etkilerin de etkisiyle idrar kesesi daha sık kasılır ve sık idrar yapma isteği duyarsınız. Bunun tamamen normal olduğunu bilin ve sakın sıvı alımını kısıtlamayn. Ama idrar yaparken yanma hissi oluştursa ya da ve aşırı miktarda idrar olursa doktora başvurmalısınız. Çünkü bu gibi durumlarda idrar yolu enfeksiyonu ya da gizli şeker gibi hastalıklar araştırılır.

Göğüslerde aşırı hassasiyet
Hamilelikte göğüslerlerde süt üretimini sağlamak üzere aşırı bir yapım ve gelişme yaşanır. Bu süreç meme dokusunda ısı artışı ve hassasiyet oluşumuna yol açar. Önlem için büyüyen göğüslerin ölçüsüne uygun sütyen kullanıp nemlendirici kremle cilt bakımı yapabilirsiniz. Bu hassasiyet de geçicidir ve zamanla geçer.

Aşırı yorgunluk
Hamilelik boyunca vücudun sürekli bir yapım faaliyeti olduğundan, dinlenme ihtiyacınız artar. Günde en az 8 saat uyuyun. Ayrıca 10 dakikalık dinlenme molaları verin ve açık havada yürüyüşler yapın. Bu yorgunluk hissinin aşırı boyutlara varması durumunda enfeksiyon, depresyon gibi hastalıkların araştırılması için doktora başvurun.

Mide yanması
Mide çeşitli sindirim faaliyetlerinin sürdürüldüğü üst ve alt çıkışlarının bu çalışma süresince kapalı tutulduğu bir organ. Hamilelik hormonlarının etkisiyle midenin boşalması zorlaşır. Asidik içeriğinin yemek borusuna doğru çıkması ve burada yanma oluşturması da sık rastlanılan bir durum. Bunu önlemek için midenin boşalmasını geciktiren yağlı ve hazmı zor yiyeceklerden uzak durun. Öğün miktarını azaltıp sıklığını artırın ve yemek yedikten sonra en az 2 saat yatmayın.

Haberin Devamı