Gazete Vatan Logo

SGK'lıların dikkatine

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Gaziantep İl Müdürlüğü tarafından 6552 sayılı Kanun ile getirilen Sosyal Güvenlik Kurumu borçlarının yeniden yapılandırması ile ilgili olarak bilgilendirme toplantısı yapıldı. Ticaret Odası Oditoryum salonun da yapılan toplantıya SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Rıdvan Köksüzer, SGK Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin Özbay, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Toplantıda açıklamada bulunan SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, Prim tahsilatında artış olduğunu ifaderek, “Sosyal güvenlik kurumumuzun prim alacaklarında sürekli yapmış olduğumuz bir takım iyileştirmeler ve kolaylaştırmalar nedeniyle prim tahsilatlarımızda artışlar var. Sigortalı sayılarımızda son yılların en üst seviyelerine kadar yaklaşmış durumdadır. Zorunlu sigortalı sayımız nerdeyse 20 milyona gelmiş durumda bu tabi tüm ekonominin büyümesi ile alakalı bir konu olmakla birlikte yapmış olduğumuz kayıt dışı istihdam çalışmaları neticesinde de sigortalı sayılarımızda ciddi artışlar oluşuyor. Bu haliyle doğrudan prim gelirlerimizi artıran bir unsur. Sigortalı sayılarımızın büyümesi demek prim gelirlerimizin artması demektir. Özellikle 6552 sayılı torba yasa ile getirilen bir düzenlememiz var. Bu düzenleme çerçevesinde de tüm birim borçlarımızı tekrar yapılandırıyoruz. Bir takım iş verenlerimize indirimler uyguluyoruz. Ümit ediyoruz ki iş verenlerimiz, BAĞKUR’lularımız, diğer prim borçlularımız bu yapılandırmadan yararlanarak bu yapılandırma sonrasında peşinatlarını taksitlendirip ilk taksitini ödeyecekler. 2014 yılı içerisinde bu anlamda prim gelirlerimizin bu vesileyle artmasını bekliyoruz” dedi.

Toplantının açış konuşmasını GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Rıdvan Köksüzer, “Yürürlüğe giren kanunda vatandaştan, KOBİ’ye, iş dünyasından, çalışanlara kadar her kesimi ilgilendiren çok sayıda hüküm yer almaktadır. Örneğin çeşitli sebeplerden devlete ve devlet kurumlarına borcunu ödeyemeyenlere bu yasa ile devlete karşı olan borçlarının taksitlendirilerek ödeme imkanı sunulmaktadır. İş dünyasının, vergi dairesi, sgk, belediye ve odalara olan borçlarına yönelik bir dizi ödeme kolaylığı getiriliyor. Ama burada bildiğiniz üzere kanun, oda ve borsaları da üyelik aidatının borcu bulunan üyelere de kolaylıklar getiriliyor”şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin Özbay da BAĞKUR ve SSK emeklileri arasındaki farkların ortadan kaldırılması gerektiğini ifade ederek, “En önemlisi yaşı itibariyle emekliliği yaklaşan insanların BAĞKUR ve SSK emeklilikleri arasındaki farkların biran önce giderilmesi gerekiyor. Bize sorulduğunda BAĞKUR emeklisi ve SSK emeklisi bir babanın aynı çocuklarımı dendiğinde biz üvey evlat bile diyemiyoruz. BAĞKUR emeklisi bakıyorsunuz 600 TL ile 800 TL arasında maaş alırken öbür taraftan SSK emeklilerin en düşüğü bin 100 lira maaş almaktadır. Mutlaka bu eksikliğin biran önce giderilmesi gerekir diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Yaklaşık 10 bin vatandaşın borçlarını yapılandırdıklarını belirten SGK Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun, “Biz şuana kadar 1 Ekim’den buyana yaklaşık 10 bin vatandaşımızın bize borcu olan vatandaşımızın borcunu yapılandırdık. Bu da rakamsal olarak 20 milyon civarında fakat sadece 4b’li olan bize borcu olan vatandaşlarımız 44 bin kişi Gaziantep’te, GSS dediğimiz genel sağlık sigortası borçlularımız da yaklaşık 80 bin kişidir. Dolayısıyla 31 Aralık’ta son. Biz bunu yaparken çok sınırlı imkanlarla yapıyoruz. Memurlarımız, imkanlarımız sınırlı ama vatandaşımızı mağdur etmeden bu işi yapmamız gerekiyor. Özellikle borçlularımız bize geldiklerinde borç talep formunu doldurunca biz onlara mesaj ile geri dönüş yapıyoruz. Personelime çok teşekkür ederim. Öz veri ile saat 17.00’den sonra saat.19.00’ye kadar fazla mesai yapıp vatandaşlarımızın borçlarını yapılandırmak için büyük gayret sarf ediyorlar” açıklamasını yaptı.

Yapılan açıklamanın ardından SGK Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun, SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz’e plaket takdim etti.

Haberin Devamı