Gazete Vatan Logo

SGK’dan 20 yıllık emekliye çifte şok

SGK, 75 yaşındaki 20 yıllık emekli Mustafa Demirci’nin, ‘Prim günün eksik’ diye maaşını kesti.

SGK’dan 20 yıllık emekliye çifte şok

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 75 yaşındaki 20 yıllık emekli Mustafa Demirci’nin, ‘Prim günün eksik’ diye maaşını kesti. Kurum, 6 aylık eksik günü yatırmayı kabul eden Mustafa Demirci’yi ayrıca 20 yıldır verilen maaş ve sağlık giderleri için 109 bin TL borçlandırdı. Yaşadıkları karşısında iki kez şoke olan Demirci, dava açmaya hazırlanıyor.

1997’de emekli oldu

Ankara’da 20 yıl fırıncılık yaptıktan sonra 1997’de memleketi Ordu’ya yerleşen ve eksik kalan primlerini yatırıp emekli olan Mustafa Demirci’nin hayatı, Nisan 2017’de SGK’dan gelen evrakla alt üst oldu. Gelen evrakta ‘1973 yılı hizmetinizden 174 günün size ait olmadığı tespit edildiği için, aylığınız başlangıç itibariyle durdurulmuştur’ yazıyordu. Soluğu SGK’da alan emekli Mustafa Bey’e, “1973 yılında başkasının primi size yatırılmış bu iptal edildi. Sizin 174 gün borcunun var. Bunu öderseniz maaş almaya devam edersiniz” denildi.

Asıl şok ikinci evrakta

Tekrar maaş almak için 6 aylık borcunu yatırmayı kabul eden Mustafa Demirci, asıl şoku ikinci evrakta yaşadı. SGK’nın gönderdiği ikinci evrakta, aldığı maaş karşılığı kuruma 105 bin 605 TL borçlandırıldığı ve bir ayda bunu ödemesi isteniyor. Mustafa Bey, Ankara’da yaşayan oğlu Asım’ın yardımıyla SGK’ya itiraz dilekçesi verdi. Ama bu kez SGK’dan sağlık hizmetleri karşılığı 3 bin 675 TL borcu daha olduğunu bildiren bir evrak daha geldi.

Haberin Devamı

İtirazı reddedildi

SGK, Demirci’nin itiraz dilekçesine, “İptal günleriniz nedeniyle adınıza oluşturulan borç her ne kadar ‘Kurum hatası var’ olarak girilmişse de yıllar içerisinde tarafınızca kullanılmış bir para olması nedeniyle borcunuzun iptali söz konusu olmayıp, eksik günlerinizi tamamlamanız karşılığında tarafınıza yeniden emekli maaşı bağlanacağı hususu” şeklinde cevap verildi.

Dava açacak

SGK hakkında dava açmaya hazırlanan Mustafa Demirci, “Bana gün açığım olduğunu 19 yıldır neden bildirmediler? Kurum hatasıysa neden ben cezalandırılıyorum. SGK’dan şikayetçiyim, dava açacağım” dedi.