Okullar açılıyor!

Çocuğunuz ilk kez okula gidecekse bazı sorunlarla karşılaşacaksınız. Hazırlıklı olun bu normaldir...

ANNEE! Karnım ağrıyor, okula gitmek istemiyorum. Arkadaşlarım benle dalga geçecek. Ders çalışmak istemiyorum.” Okul açılınca bu cümleleri sık sık duyacaksınız.

Okullar açılıyor

Evet... Okullar açılınca tabii ki bir takım problemler yaşayacaksınız. Ancak unutmayın. Her sorunun bir çözümü var. İşte size karşılaşabileceğiniz sorunlar ve çözümleri:

1- Yazın çocuğunuzun düzeni tamamen değişti. Düzeni yeniden kurabilmek için: Uyku saatlerini belirleyin. İlk haftalarda gerekirse siz de çocuğunuzla birlikte erken yatarsanız çocuğunuz bu düzene daha çabuk uyum sağlar. Çocuğunuzun formaları beraber alın ve formaların ona ne kadar çok yakıştığıyla alakalı iltifatlarda bulunun. Okullar açılmadan birkaç gün öncesinden çocuğunuzun yeme düzenini oluşturun. Yemek saatlerini belirleyin ve genelde okullarda çıkan yemeklerin benzerlerini yapın. Böylece çocuğunuzu alıştırmış olursunuz.

2- Çocuğunuzun çekingen bir yapısı varsa arkadaş edinme kaygısı yaşayacaktır. Bu kaygıya en aza indirmek için: Çocuğunuza sınıftan sadece tek bir kişi belirlemesini ve onunla yakınlık kurmasını söyleyebilirsiniz. Çocuğunuzu o kişiyle okul dışı programlar yapmaya teşvik edebilirsiniz. Bir kişiyle yakınlaştıktan sonra çocuğunuzun kaygısı azalacak ve diğer kişilerle iletişim kurması kolaylaşacaktır.

Haberin Devamı

3- Müfredat ilerledikçe çocuğunuz not kaygısı yaşayacak. Bunu önlemek için: Çocuğunuza notun önemli olmadığını, ders çalışma sorumluluğunun daha önemli olduğunu söyleyin. Zaten düzenli bir şekilde ders çalışırsa notlarında problem yaşamayacağını belirtin. Notları hakkında yalan konuşursa bu davranışın yanlış olduğunu kötü not da alsa iyi not da alsa ona verdiğiniz değerin ve sevginizin değişmeyeceğini söyleyin. Çocuğunuzun hayatını sadece dersten ibaret yapmayın. Hobileri olsun. Hayatının tek odağı okul olmayınca not kaygısı azalacaktır.

Anne babalar dikkat!

Çocukların olduğu kadar velilerin de kaygılandığı hatta bazen yanlış yaptığı noktalar olabiliyor. Veliler! Sizin de dikkat etmeniz gereken noktalar var. Size 2 tip hatalı veliden bahsetmek istiyorum. Lütfen bu davranışları yapmamaya özen gösterin.

Haberin Devamı

1- Aşırı ilgisiz veli: Bu tip veliler genellikle kendi düzenlerini bozmamak için ve çocuğuyla arasının bozulacağını düşündüğü için çocuklarının dersleriyle hiç ilgilenmez. Bazen de özellikle ekonomik olarak üst seviyede olan kesimlerde çocuklarıyla kendileri ilgilenmek yerine her dersten özel hoca tutar. Bu velilerin çocukları sadece özel ders saatlerinde ödevlerini yapıp kendi sorumluluklarının fakında olmaz. Eğer siz böyle bir veliyseniz çocuğunuza sorumluluk duygusunu öğretmiyor demeksiniz. Sizin çocuklarınız muhtemelen ileride kendi ayakları üstünde durmakta zorlanacak.

2- Aşırı baskıcı veli: Bu tip veliler genellikle çocukları eve gelir gelmez onları dersin başına oturtmaya çalışır. Dinlenmelerine izin vermez. Hatta çocuğun ödevi kusursuz olsun diye ödevleri kendileri yapar. Bu veliler kendi mükemmellik kaygılarını çocuğa yansıtır. Çocuğun hata yapmasına asla izin vermez. Çocuklarıyla okul ve ders dışı diyalogları çok azdır. Eğer siz böyle bir veliyseniz çocuğunuza çok baskı yapıyorsunuz demektir. Ders çalışmak ve okula gitmek çocuğunuz için çok sıkıcı hale gelecek, çocuğunuzun sınav kaygısı artacaktır. Dersi kendisi için değil siz ona bağırmayasınız diye çalışıyor olacaktır ve maalesef gelecekte kendi ayakları üstünde durmakta zorlanacaktır.

Haberin Devamı

Lütfen çocuğunuzun hata yapmasına izin verin. Hatalarının sonuçlarıyla yüzleştirin. Eğer gerekirse bir gün okula ödevsiz gitsin ve bunun sonucunu yaşasın. Ya da bırakın sınava bir gün çalışmadan gitsin ve sonucunu görsün. Bir musibet bin nasihatten yeğdir diye bir söz vardır. Eğer çocuğunuzu çalışmak için ikna edemiyorsanız bırakın yaşasın ve öğrensin. Bütün çocuklara başarılı bir okul yılı diliyorum.

DİĞER YENİ YAZILAR