Evet mi? Hayır mı?

Millet olarak hayır demeyi bilmiyoruz. Biliyorum zor olacak ama hayır” diyebilirsiniz, işte yolları...

Herkese Merhaba, ben Psikolog Serra Gerşon Nahmias. Bugünkü yazım çoğumuzun kullanmaktan çekindiği “HAYIR” kelimesiyle ilgili…

Çevrenizdekileri mutlu etmek için istemediğiniz şeyleri yapıyor musunuz? Bu yüzden kendi programınızı değiştiriyor musunuz? Bu durumla çok sık karşılaşıyor musunuz? Peki bu sebeple kendinize kızıyor musunuz? Bütün bu sorulara cevabınız “EVET” ise; siz de “HAYIR” diyemeyenlerdensiniz!

“HAYIR” diyebilmek çoğumuzun son zamanlarda fark ettiği yine de kullanmaktan çekindiği bir seçenek. Kişiliğimizi ortaya koyabilmenin, sınırlarımızı çizebilmenin, kendi tercihlerimizi ön planda tutmanın önemini yeni yeni anlamaya başladık. Türk toplumuna göre “HAYIR” demek bencillik anlamına geliyor. İnsanın kendisini düşünmesi olumsuz olarak algılanıyor. Aslında öyle değil. Kişinin kendi ihtiyaçlarını ön planda tutması psikolojik sağlığı için çok önemli…

“HAYIR” kelimesi neden olumsuz duygular çağrıştırıyor sizce? Çünkü biz “HAYIR” denilince sevilmediğimizi ve değer verilmediğimizi düşünüyoruz. Başaklarının bizimle vakit geçirmesini ve bizi hayatlarında tutmak istemelerini evet koşuluna bağlıyoruz.

Haberin Devamı

Hepimizin “HAYIR” demeyi kolayca başardığı bir dönem var aslında. 2. Yaşımız! Bireysellik kazandığımız ancak süper egomuzun hala tam olarak gelişmediği bir dönem. Yani toplum baskısından uzak olduğumuz bir dönem... 2 yaşındayken “HAYIR” dersem yalnız kalırım, beni sevmezler gibi korkularımız yok. O dönemde “HAYIR” derken tek amacımız birey olduğumuzu çevremizdekilere kabul ettirmek.

“HAYIR” derken zorlanmamızın diğer bir sebebi de “insanlar bizi sevmez, bize değer vermez” düşüncelerimizin yalnızlık korkumuzu tetiklemesi. “Yalnız kalırsak ne yaparız?”, “Bu durumla nasıl baş ederiz?” gibi endişelerimiz ortaya çıkıyor. Çoğumuz bilinç düzeyinde bu düşünceleri fark etmesek de bilinçaltımız “HAYIR” kelimesiyle ilgili bize bu mesajı veriyor.

Şimdi gözlerinizi kapatın. Çevrenizi, bilinçaltı korkularınızı yok sayın ve istemediğiz şeylere “HAYIR” dediğinizi hayal edin. Kendinizi daha özgür hissetmiyor musunuz? Başkaları için ertelediğiniz programınızı canınız isteyince yapabilmek, iş arkadaşınızın zamansızca gelen bir isteğini geri çevirebilmek, arkadaşınız kırılmasın diye yorgun hissederken sokağa çıkmamak sizde de bir hafiflik hissi uyandırmıyor mu?

Haberin Devamı

Haklısınız zor olacak ama “HAYIR” diyebilirsiniz. İşte size “HAYIR” diyebilmenin yolları:

“HAYIR” kelimesinin hayatınıza getireceği artıları düşünün: Eğer istemediğiniz bir şeye hayır diyorsanız kendi isteklerinize öncelik veriyorsunuz demektir. Yani yaptığınız tercih sonucunda mutlu olacaksınız.

“HAYIR” diyememenin bugüne kadar hayatınıza getirdiği sıkıntıları düşünün: Bugüne kadar programınızı, isteklerinizi yani hayatınızı başkaları için ertelediniz. Artık buna vaktiniz yok. Kendi hayatınızı yaşamaya başlayabilirsiniz.

“HAYIR” demeye çekindiğiniz an aklınızdan geçen düşünceyi fark edin: Aklınızdan geçen düşünceyi fark ederseniz yerine alternatifini koyabilirsiniz. Reddettiğiniz iş arkadaşınızın sizinle küseceğini düşündüğünüz anda ona daha önce birçok kez yardım ettiğinizi hatırlayın. Bu şekilde suçluluk duygunuz azalacaktır.

Haberin Devamı

Karşınızdakine kibarca da “HAYIR” diyebileceğinizi kendinize hatırlatın: “Kusura bakma”, “Bir dahaki sefere” gibi başlayan cümleler olumsuz bir durumu olumlu bir beklentiye çevirir. Mesela çok yorgunsunuz ve bir arkadaşınız sizinle yemeğe çıkmak için ısrar ediyor. O’na şu cevabı verebilirsiniz: “Kusura bakma bu gece çok yorgunum ama yarın için rezervasyon yapabilirim.”

“HAYIR” deme korkunuzla baş edin: “HAYIR” cevabının getireceği olumsuz düşünceler ve duygular sizi korkutuyor. Ancak korkuyla baş etmenin tek yolu onun üstüne gitmektir. Ertelerseniz bu korkunuz giderek artar.

Bu tavsiyelerimi uyguladığınız zaman “HAYIR” derken daha rahat hissedeceğinizi göreceksiniz.

Sorularınız için serragerson@gmail.com adresime e-posta gönderebilirsiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR