Gazete Vatan Logo

Senede 500 milyon dolarlık saç ekiliyor

Senede 500 milyon dolarlık saç ekiliyor

Sağlık turizminde saç ekimi lokomotif olarak başı çekiyor. Ayda 10 bin saç ekimi uygulamasının yapıldığı ülkemizde bu sayının yüzde 30'u yabancı turistlerden oluşuyor. Başta Araplar olmak üzere saç ektirmek için Türkiye'yi seçenler hem iyi bir görünüme kavuşuyor hem de tatil yapıyor.

Saç transplantasyonu halkın bildiği adıyla saç ekimi her geçen gün büyüyen bir sektör. Öyle ki yıllık 7 milyar dolarlık sağlık turizm gelirlerinin 500 milyon doları bu sektöre ait. Her ay ülkemizde yaklaşık 10 bin kişi saç ektiriyor. Bu sayının yüzde 30'u ise yabancılar. Birçok hastane hem bu turistlere saç ekip yeni bir görünüm sağlıyor hem de beş yıldızlı bir tatil fırsatı sunuyor. Saç ekiminden arta kalan günlerde turistler başları sargılı bir şekilde başta İstanbul olmak üzere ülkemizin tarihi ve turistik yerlerini gezip dolaşıyorlar.

Türkiye'nin ilk saç ekim merkezlerinden Transmed Saç ve Estetik Cerrahi Kliniği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Melike Külahçı, saç ekimi konusunda Türkiye’nin merkezi bir ülke konumuna yükseldiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Dr. Külahçı, “Küreselleşmeyle birlikte tedavisini başka ülkeler de olmak isteyenlerin sayısında son 5 yılda 10 kat artış saptandı. Ülkemiz son 5 yılda medikal turizmin en çok hasta cezbeden ülkeler sıralamasında ön plana çıkıyor. Plastik cerrahi anlamında talepler 20 kat artış göstermiş, özellikle saç ekiminde Türkiye bir cennet ülke haline gelmiştir” diyor.

Kuaförden bozma saç ekim merkezlerine dikkat

Sektör öylesine büyümüş durumda ki merdivenaltı tabir edilen Sağlık Bakanlığı ruhsatı olmayan "kuaförden bozma" saç ekim merkezleri de yurdun dört bir yanında türemiş durumda. Öyle ki yalnız İstanbul da kayıtlı 12 yasal saç ekimi merkezi görülmesine rağmen 200 kadar doktorsuz, kaçak operasyon yapan yerler olduğu biliniyor. Sektörün en önemli sorununun denetlenmeyen merdiven altı klinikler olduğunu belirten ASMED kurucusu ve 3'ncü Akdeniz FUE Workshop Koordinatörü Dr. Koray Erdoğan, "Kontrolsüz artış beraberinde hiçbir doktorun hatta bazen sağlık personelinin bile bulunmadığı saç ekimi işlemlerini getirdi. Saç ekimi riskli bir işlem olmamakla beraber her türlü acil müdahalenin yapılabileceği bir ortamda ve tecrübeli bir anestezi doktoru gözetiminde tamamen güvenli hale gelebilmektedir. Merdiven altı sektörünün bu kadar artışı, şanssız bir iki vaka sonucunda ülkemizin yakaladığı bu fırsatı kaybetmesine neden olabilir."

Haberin Devamı

Fiyatlar Avrupa'nın altında kalite üstünde

Türk Dermatoloji Derneği'nden Dr. Ekrem Civaş'ın ülkemizin çok fazla hasta çeşitliliğine sahip olduğunu bunun da pratiği artırdığını belirterek yabancıların neden saç ektirmek için Türkiye'yi tercih ettiğini şöyle anlatıyor, "Fiyatlar Avrupa ülkelerinden bazı kliniklerde aynı olsa bile önemli bir kısmında çok altında. Yurtdışından gelen hastalar arasında doktorların da olması ülkemiz hekimlerine olan güvenin pekiştiğini gösteriyor.
Ayda 10 bin kişi saç ektiriyor
Türk Dermatoloji Derneği verilerine göre ülkemize aylık 10 bin kişi saç ektiriyor. Bunun yüzde 30'u yabancı hastalardan oluşuyor yani yaklaşık 35 bin turist Türkiye'de saç ektiriyor. 25-40 yaş aralığı en yoğun yaş grubu. Genel hasta yaşı ise 20-65 yaşı aralığında. Dr. Ekrem Civas saç ekiminin yetersiz donor saçına sahip olanlara kesinilikle uygulanmayacağını belirtiyor. 20-25 yaş arasında gençlerde ise gerçekten deneyimli hekimlerce değerlendirildikten sonra uygulanması gerektiğimin altını çiziyor. Özellikle 20 yaşın altındakilere de saç ekimi uygulanmaması gerektiğini belirtiyor.
Uzmanlar Türkiye piyasasında saç ekim işleminin ortalama 4 bin 500 - 5 bin TL’ye yapıldığını, bundan çok daha düşük bir fiyat gördüğünde şüphelenmesi ve ameliyatın doktorsuz yapıldığının ve sağlık riskinin büyüdüğünü bilmesi gerekmektedir diye uyarıyorlar.
‘Çim adam’ benzetmesi artık yapılmıyor
Peki saç ekiminde en yeni teknoloji hangisi? Dr. Koray Erdoğan bu soruyu şöyle yanıtlıyor, “Saç ekimi birkaç yıl önce insanların ilk bakışta olumsuz yaklaştığı “Çim adam” benzetmeleri yaptığı bir işlemken şu an doğallık ve sıklık ile ilgili problemleri çözdü. Saç ekimine robotik cerrahi bile girdi. Artık pek çok kişi saç ekimi yaptırmış olsa da farkedilmiyor.”
Araplar her şey dahil sistemi tercih ediyor
Dr. Koray Erdoğan , "Ülkemize saç ekimi için gelen iki farklı hasta grubu var. Birinci grup Ortadoğu Arap ülkeleri ve Hindistan gibi ülkelerden gelenler. Bu grup çoğunluğu oluşturuyor ve fiyat avantajını daha çok önemsiyor. Diğer grup ise Amerika, Kanada, İsveç, Norveç, Fransa, İspanya gibi ülkelerden gelen ve fiyat avantajından çok daha fazla araştırdığı doktorun ismine güvenerek gelen kişiler. Fiyat avantajı için gelenler genelde aracı sağlık turizmi firmalarının kampanyaları sayesinde her şey dahil sistemi ile ülkemize geliyorlar. Bu sistem içinde uçak bileti, transferler, otel hatta şehir turları, çeşitli eğlence organizasyonları bile bulunuyor. Diğer grup direkt klinikle temasa geçiyor.

Haberin Devamı